Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Juweeltjes in Wallonië

Net als Frankrijk kent ook Wallonië het verschijnsel Les Plus Beaux Villages, ofwel de mooiste dorpen. Wij willen in alle rust op zoek naar deze uitverkoren plaatsen. We hebben veel voorpret bij het uitzetten van de campertocht en bij het rijden blijkt het nog leuker dan van tevoren uitgepuzzeld.

Om bij de club van Les Plus Beaux Villages de Wallonie te horen, moeten de dorpen ten eerste fraai en landelijk liggen, dus pittoresk in een dal of boven op een berg, tegen een berghelling, vlak bij steile rotswanden, bij een kasteel, ruïne of kasteelhoeve, verdedigingsmuren, riviertjes of bij donkere wouden. En met authentieke huizen qua bouwstijl, dakbedekking en steensoorten. Ook een eeuwenoude kerk met schatten mag zeker niet ontbreken. Fijn dat in elk genomineerd dorp borden staan voor een loopje langs de blikvangers en met tips voor stevige wandelingen door de landelijke omgeving.

Clermont-sur-Berwinne

Na het passeren van Abbaye Valle-Dieu naderen we snel ons eerste mooiste dorp Clermont-sur-Berwinne, met een ronde toegangspoort. Alle straatjes komen uit op de oude Place de la Halle met La Tuturette, de dorpspomp. De uitvaart in de kerk Saint-Jacques-le-Majeur verstoren wij niet, maar zien wel dat de kerk van buiten mooi is. De Ravel-fietsroute over voormalige spoorlijnen loopt ook langs dit dorp.

Wat is er allemaal te doen?

Limbourg

De volgende schoonheid: Limbourg, een middeleeuws dorp boven op een smalle berg, waar Hugo Claus begrijpelijk lyrisch over schreef. Het pleintje is geplaveid met keien uit de rivier de Vesdre en daar heb je stevig schoeisel voor nodig. Dit dorp ademt echt nostalgie met zijn kloeke verdedigingsmuur en kasteeltje in krakende glorie: terecht een lid van de club. Met al dit moois nog op het netvlies, sturen wij de camper dwars door het drukke Verviers, met hellingen van 10 procent, naar Aywaille, waar wij overnachten. 

Wat is er allemaal te doen?

Wéris

Wij kijken reikhalzend uit naar Wéris, met dolmens, menhirs en legendarische stenen, die zich ver rondom het dorp uitstrekken. Even voor het dorp parkeren wij tegenover de Dolmen van Wéris en wandelen vandaar anderhalve kilometer verder naar de Dolmen van Oppagne en de Menhirs van Oppagne. Ze zijn vijfduizend jaar oud en vormen nog steeds een wetenschappelijk raadsel. Het schitterend gelegen dorp is ook op zondag levendig met wandelaars. Een sobere Romeinse kerk, kasteelhoeves, vakwerkhuizen ingevuld met metselstenen en het kleine Megalietenmuseum ontbreken niet. 

Wat is er te doen?

Ny

Door naar Ny, waar veel water is, lezen wij. Aan de muur van de stoere vierkante kerk zien we inderdaad diverse borrelende fonteinen. We lopen langs de met liefde gerestaureerde huizen, maar de topper is de zeventiende-eeuwse kasteelhoeve van Ny, die wel een  opknapbeurtje kan gebruiken. Hoogzomer zijn hier festijnen met paarden, roofvogels, moedige strijders en stuntlui. > Wat is er te doen?

Nobressart

Nobressart ligt in een dal te midden van een zacht glooiend lieflijk landschap vlak bij Luxemburg en is een ideaal uitgangspunt voor schitterende wandelingen. Hier vinden we bepleisterde huizen met leistenendaken, die typisch Lotharings zijn. Het oogt allemaal wel erg netjes. De wasplaats was vroeger de dorpsroddelplaats tijdens de harde vrouwenarbeid. 

Wat is er te doen?

Torgny

Door weer een verrassend wisselend landschap gaan we naar het meest zuidelijke dorpje van België: Torgny in de Gaume. Doordat hoge heuvels Torgny afschermen van de gure noordenwinden, is hier wijnbouw mogelijk. Een werkelijk beeldig dorp, met zeventiende- eeuwse lage huizen in warme tinten, waarbij boven de deuren jaartallen zijn gekrast. De rode, holle dakpannen, ook wel Romeinse dakpannen genoemd, zijn typerend voor deze regio. Torgny bleef zo klein dankzij een wet uit 1846, die verbood om buiten een straal van vijfhonderd meter vanaf de kern uit te breiden. Bij fijnproevers is het dorp bekend door het sterrenrestaurant La Grappe d’Or, maar wij eten gewoon ons bammetje in de camper en volgen daarna het prachtige dal van de Semois. 

Wat is er te doen?

Gros-Fays

Gros-Fays, hooggelegen in de Semoisvallei, met huizen van leisteen uit eigen steengroeves. We kuieren langs zestiende-eeuwse boerderijen en oude brouwerijen en alles lijkt hier zo vredig. Ook het washuis om te soppen, wringen en nieuwtjes uit te wisselen ontbreekt niet. In vervlogen tijden waren hier tabaksvelden: de oude droogschuren zijn daarvan de stille getuigen. 

Wat is er te doen?

Laforêt

We willen door en steken de rivier de Semois over naar Laforêt. Waterbakken, washuizen en droogschuren wijzen ook hier op voormalige tabaksbezigheden. De geluksbrengers in hartvorm op de schuren vormen een lief aanzien. De uitgestippelde wandelingen in de  wouden rondom het dorp vertellen veel legendes en sagen over Laforêt. 

Wat is er te doen?

 

Fagnolle

Fagnolle oogt als een wat slodderig dorp met vervallen of zelfs half ingestorte boerderijtjes, kleine arbeidershuisjes en centraal de hooggelegen kerk met kerkhof. Geen straatje loopt horizontaal, de bewoners hier moeten wel geitenpoten hebben. Na wat rondneuzen vinden we even buiten het dorp de restanten van een eens massieve burcht, ooit vernietigd door Willem de Zwijger. Het is niet helemaal gelukt, want de ruïne ligt er nog steeds. 

Wat is er te doen?

Crupet

Het dorp floreerde vroeger met veel fabriekjes op waterkracht en er zijn nog wat oude watermolens. Het bijna te mooie kasteel Carondelet met bijgebouwen en watermolen kan niemand ontgaan maar de grot van Saint-Antoine is voor ons toch de curieuze trekker. Op bevel van mijnheer pastoor is die door mannen op hun vrije zondag gebouwd. Bizar: de pastoor op z’n knietjes ervoor en erin heilige afbeeldingen. Achter de grot ontdekken we nog een creatie van Satan en we proesten het uit. Hij is twee keer zo groot als de andere beelden en voor die tijd vast heel afschrikwekkend, maar anno 2019 is zijn wrede lach alleen maar lachwekkend. > Wat is er te doen?

Camperlocaties

  • Camperplaats Aywaille, Aywaille, sitecode 18388
  • Camperplaats La Roche-en-Ardenne, La Roche-en-Ardenne, sitecode 70296 
  • Camperplaats Aire de Campingcars Arlon, Arlon, sitecode 105812 
  • Camperplaats Parking Bouillon, Bouillon, sitecode 10478 
  • Camperplaats Brasserie des Fagnes, Namen, sitecode 52998 
  • Camping Le Pommier Rustique, Durnal, sitecode 20227 

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com

Meer informatie: www.beauxvillages.be

 

Weergaven: 22

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 0Bezoekers online. :
  • 18Bezoekers vandaag:
  • 1171Bezoekers gisteren:
  • 8151Bezoekers vorige week.:
  • 817063Totaal aantal bezoekers.:

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: