Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Je eerste reis met je nieuwe camper

Het besluit is gevallen: er komt een camper. Gaan en staan wanneer je wilt: het is ideaal. Dan komt de eerste reis met je nieuwe camper. Waar moet je aan denken?

Spannend hoor, als de eerste, eigen camper eindelijk voor de deur staat! Uiteraard is hij goed verzekerd en uitgerust met een adequate diefstalbeveiliging (een alarm, of bijvoorbeeld een extra slot op de stuurinrichting of versnellingsbak). Het is hoe dan ook de hoogste tijd om die langverwachte eerste reis met je nieuwe camper in te plannen. Laat Spanje en Noorwegen nog maar even voor wat ze zijn, het is beter om in eigen land desnoods op een camping vlak in de buurt de boel eens te gaan uitproberen. Gewoon, lekker een weekendje. Maar wacht even, wat is daarvoor zoal nodig? 

Lijstje Met Onmisbare Spullen

  • EHBO-setje (paracetamol zelf toevoegen!)
  • apps voor het lokaliseren van campings en camperplaatsen (thuis installeren)
  • kunststof rijplaten, zodat je op een drassige ondergrond mobiel blijft
  • keggen of andere hulpmiddelen om camper waterpas te kunnen zetten
  • gasfles (lichtgewicht is prettig, let op dat elk Europees lang eigen typen heeft)
  • verlengsnoer/haspel met de juiste stekkers voor aansluiting op camping of camperplaats
  • zaklantaarn; niet alleen voor een late boswandeling, maar ook omdat een gasfles altijd in het donker vervangen moet worden. Met een hoofdlampje houd je twee handen vrij
  • een tuinslang of gieter om de watertank mee te vullen (en gooi deze vooral niet steeds helemaal vol)
  • toiletvloeistof: chemisch, maar liever milieuvriendelijk
  • inklapbare stoelen en een tafel om buiten te zitten
  • beddengoed, passend bij de in campers veelal afwijkende beddenmaten
  • onbreekbaar serviesgoed, bestek, blik-/flesopener, 
  • een gemakkelijk hanteerbare afwasteil, zodat je buiten kunt afwassen.
  • pannen met inklapbare handvatten, die nemen weinig ruimte in
  • waterkoker/koffiezetapparaat; de stroomsterkte op een camping is vaak beperkt (soms maar 6 ampère: 6 x 230V = maximaal 1.380 Watt)
  • emmer, voor een wasje tussendoor
  • opladers voor telefoon/tablet/laptop/e-reader/camera
  • wanneer (elektrische) fietsen meegaan: acculaders, bandenplakspullen, fietspompje
  • gebruiksaanwijzingen van alle apparatuur in de camper (koelkast, kachel, etc.)

Ken je gewicht

Alles is ingepakt, we kunnen vertrekken. Nog niet naar de vakantiebestemming, want de eerste rit met een volgepakte camper kan het beste voeren naar een betrouwbare weegbrug in de buurt, wellicht bij het camperbedrijf of een andere dealer. Het is voor ieders veiligheid raadzaam om daar eens op te rijden om zeker te weten dat de boel niet is overbeladen; er vinden in binnen- en buitenland regelmatig controles plaats. 

Vind je camperplaats

Kamperen doe je op een camping, maar met een camper kun je ook op een camperplaats gaan staan. De app Campercontact (voor smartphone en computer) is een veelgebruikte om deze plekken te vinden. Maar er zijn er meer, zoals TopPlatz, Mein Platz, Stellplatz, park4night en Stellplatz Radar. Er zijn camperplaatsen met veel voorzieningen (sanitair, stroom), maar ook plaatsen waar je alleen maar kunt ‘parkeren’ om te overnachten. Als er staat ‘Kampeergedrag niet toegestaan’ dan betekent dat geen luifel uitdraaien en geen stoelen en tafel buiten zetten. Vaak dien je op een camperplaats te betalen, maar er zijn ook best aardig wat gratis plaatsen. Die hebben doorgaans nauwelijks voorzieningen. Soms kun je reserveren, maar vaak ook niet. Kom je dan aan en is het vol, dan moet je maar verder rijden naar de volgende plek. 

Zoek je bestemming

Veel mensen zijn erachter gekomen dat ons eigen land mooier is dan ze ooit hebben geweten. Met de camper je eigen land beter leren kennen, is zo’n gek idee nog niet. Er zijn zowel comfortabele, maar dure campings met veel voorzieningen als eenvoudiger boerencampings en gratis camperplaatsen. Op social media en in blogs worden door honderden camperaars zaken gedeeld, waaronder ook mooie camperplaatsen, leuke routes en nog veel meer. Camperclub NKC biedt voor net geen tientje per stuk tientallen Europese camperroutes aan, terwijl CamperRoutes.nl zeven bijzonder handzame gidsjes heeft met heel veel informatie, kaartjes, GPS-codes van overnachtingsplekken en meer over populaire bestemmingen, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Denk ook hieraan – tips

  1. Denk goed na over het soort camperaar dat je bent of wilt worden. Ben je vooral een reiziger, of sta je liever wat langer op één plek?
  2. Een camper kopen betekent een grote uitgave doen. Zonde om die camper dan alleen een paar weken in de zomer te gebruiken. Praktisch alle campers zijn geschikt om het hele jaar door te gebruiken. Dus trek er ook in de andere seizoenen op uit! In ons eigen land zijn bijna 200 campings en camperplaatsen. 
  3. Als je gaat rijden, mag er natuurlijk niets meer los op tafel of op het aanrecht staan. Ga er vanuit dat zelfs een pot pindakaas een projectiel wordt dat bij een noodstop op hoge snelheid door de voorruit vliegt (als je geluk hebt). Vergewis je ervan dat alles vastzit als je gaat rijden. Voor huisdieren zijn speciale voorzieningen te koop. Je moet er toch niet aan denken dat Bello… enfin, vul maar in. 
  4. Zijn camperplaatsen wel veilig? Het is een vraag die schrijver dezes vaak wordt gesteld. In het algemeen is het antwoord ‘ja’. Maar laat vooral ook je gevoel spreken. Als er meer campers staan biedt dat eigenlijk al voldoende garantie. Is de plek leeg, een beetje afgelegen en uit het zicht van alles en iedereen, dan moet je die plek misschien mijden. Tenzij je een stevige hond bij je hebt of je regionaal kampioen kickboksen bent. Laat vooral je gevoel spreken: je wilt niet met een bonkend hart naar bed gaan.
  5. Het vinden van een goede stalling voor de camper is niet in alle delen van ons land even eenvoudig. Zaken om op te letten: hoe vaak per jaar mag je de camper halen/brengen? Is de camper verzekerd bij brand/diefstal/beschadiging? En natuurlijk: de prijs. Een bedrag van €1.000 per jaar is in het westen van het land geen uitzondering.

 

WILLEM LAROS

Weergaven: 68

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Campy de nr1

De APP voor het zoeken van Camperplaatsen en Campings

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 2Bezoekers online. :
  • 81Bezoekers vandaag:
  • 578Bezoekers gisteren:
  • 4448Bezoekers vorige week.:
  • 885049Totaal aantal bezoekers.:
error: