Luikje openen, cassette meenemen, legen en schoonspoelen, terug plaatsen en vloeistof toevoegen. Zo moeilijk is het legen van de toiletcassette niet. Toch is het een klusje dat veel mensen liever niet doen. Zeul jij liever niet met de toiletcassette over de camping? Met Clean Evolution hoeft dat ook niet.
Een volle toiletcassette is vaak loodzwaar en de plek waar je hem moet legen is niet altijd in de buurt. Soms moet je de halve camping over met dat ding en niet zelden is het chemisch toilet allerminst fris. Een makkelijke en hygiënische oplossing is Clean Evolution.
Wat is Clean Evolution?
Het Clean Evolution-systeem is een vermaler met pomp die je op de toiletcassette in je camper of caravan zet ter vervanging van de originele afvoerkoppeling. Door een simpele druk op de knop in je voertuig leeg je de cassette automatisch zonder dat je hem eruit hoeft te halen. Snel en simpel dus. Het enige dat je moet doen is even naar een loosplaats rijden.
Heb je een caravan en heb je een vaste plaats? Dan kun je ervoor kiezen de inhoud op te slaan in een grotere tank onder de caravan. Scheelt je toch een aantal loopjes naar het chemisch toilet.
Voor welke toiletcassettes is Clean Evolution geschikt?
Het Clean Evolution-systeem komt uit Italië en past op de cassettes van Dometic en op de Thetford-modellen c200, c220, c250, c3, c400 en c500. Clean Evolution is eenvoudig te installeren, gaten boren is bijvoorbeeld niet nodig. En ben je toe aan een ander toilet of misschien zelfs een heel ander kampeermiddel? Geen nood, want het systeem is even makkelijk weer te verwijderen. De originele dop terugplaatsen en klaar ben je.
Clean Evolution kost €419,- en is onder meer te koop via deze button.
Wie leegt de toiletcassette op de camping?
Natúúrlijk zijn de vrouwen van de Campingtrend-redactie geëmancipeerd. Wij rijden met onze caravan, vouwwagen of met een geleende camper. Maar als we met onze mannen weg zijn, dan zijn zij toch echt degene die de toiletcassette legen. En op vakantie zagen we weer eens dat onze mannen niet in de minderheid zijn.
Toiletcassette
Luikje openen, cassette meenemen, legen en schoonspoelen, terug plaatsen en vloeistof toevoegen; zo moeilijk is het allemaal niet. Toch merkte ik afgelopen maand tijdens onze campervakantie dat het toch vooral mijn vriend is die het hele toiletgebeuren op zich neemt. En wanneer Martine met haar caravan op pad is, is het ook manlief die daar verantwoordelijk voor is. Natuurlijk checkten we het voor de zekerheid even bij Jos. En ja, ook hij is degene die met de volle toiletcassette richting sanitairgebouw gaat.
Herenoptocht richting sanitairgebouw
Wij zijn niet de enige vrouwen die dit klusje aan hun wederhelft overlaten, zo ontdekte ik onlangs. Met onze geleende huurcamper bivakkeerden we achtereenvolgens in Frankrijk, Spanje en weer in Frankrijk. En wanneer ik ’s ochtends – want dan gebeurt het vooral – om me heen keek, waren het toch echt de mannelijke kampeerders die met het chemisch toilet richting het sanitairgebouw liepen. Geen enkele keer zag ik een van de dames met de cassette lopen. En ik geef dus toe, ook ik laat het legen graag over aan mijn vriend.
Toch vind ik het vreemd. Martine en ik karren met gemak met onze caravan, vouwwagen en geleende camper over de hysterische périphérique van Parijs én verder, maar toch laten we op vakantie het legen van de toiletcassette over aan onze mannen. Het is trouwens niet dat we het niet kúnnen. Samen gingen we al twee keer met de camper weg. Een lang weekend naar de kerstmarkten in Duitsland én naar de Caravan Salon in Düsseldorf. En reken maar dat wij dan gewoon zelf met die cassette lopen te zeulen. Kijk maar eens goed naar de hoofdfoto.
Ook vrouwen legen toiletcassette
Conclusie? Tja, eigenlijk weten we het niet zo goed. Bij ons is het zo gegroeid dat de mannen het klusje op zich nemen, en te zien aan veel andere kampeerders, is dit wel vaker het geval. Maar laat één ding duidelijk zijn: het is dus niet zo dat we hulpeloze wezens zijn die niet weten hoe ze de toiletcassette moeten legen.
Dat neemt niet weg dat we het wel erg prettig vinden dat we dit niet altijd zelf hoeven te doen. En natuurlijk weten we dat er vrouwen zijn die alleen reizen en het sowieso zelf moeten doen Of vrouwen die samen kamperen en waar geen man die het toilet leegt aan te pas komt. En natuurlijk zijn er nog stellen van wie de vrouw deze taak op zich neemt.
Weergaven: 248