In Spanje is het aantal problemen met de levering van medicijnen in 2024 met 41% gestegen. Dit heeft gevolgen voor bijna 5000 verschillende medicijnen, vooral voor diabetica, ADHD-medicatie en maagzuurremmers. Volgens een rapport van LUDA Partners zijn de oorzaken onder andere een verhoogde vraag, internationale conflicten en stijgende productiekosten.
Medicijngroepen
Een van de meest getroffen medicijngroepen zijn de antidiabetica, zoals Ozempic, Trulicity en Victoza. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven aan diabetespatiënten, maar de vraag is enorm gestegen omdat ze ook populair zijn geworden als afslankmiddel.
Dit komt door sociale media, waar gebruikers massaal de effecten van deze medicijnen delen. Het gevolg is een tekort, waardoor patiënten met diabetes moeite hebben om hun voorgeschreven medicatie te krijgen.
ADHD-medicatie
Ook ADHD-medicatie, zoals Concerta, Elvanse en Medikinet, is moeilijk verkrijgbaar. De tekorten van deze medicijnen worden deels veroorzaakt door problemen met de levering van grondstoffen en productiebeperkingen. Sommige van deze middelen hebben weinig tot geen vervangende alternatieven, waardoor het probleem nog groter wordt.
LUDA Partners
LUDA Partners waarschuwt dat de situatie wordt verergerd door de prijsverschillen tussen landen. In Engeland is Ozempic bijvoorbeeld duurder dan in Spanje. Daardoor kiezen farmaceutische bedrijven ervoor om hun voorraad naar landen met hogere prijzen te sturen. Hierdoor blijft Spanje met tekorten zitten.
Regelgeving
Naast economische factoren speelt ook regelgeving een rol. In Spanje mogen apothekers bijvoorbeeld geen alternatieven aanbieden bij tekorten, waardoor patiënten opnieuw naar de arts moeten voor een nieuw recept. Dit belemmert een snelle oplossing van het probleem.De productie van veel medicijnen is daarnaast sterk afhankelijk van landen als India, een van de grootste medicijnproducenten ter wereld. Elke verstoring in de toeleveringsketen, zoals logistieke problemen of een tekort aan grondstoffen, kan leiden tot een grootschalig tekort aan medicijnen in Spanje en andere Europese landen.
Deskundigen
Deskundigen roepen op tot hervormingen om het probleem aan te pakken. Een mogelijke oplossing is meer flexibiliteit in de farmaceutische regelgeving, zodat apothekers sneller alternatieven kunnen aanbieden. Ook zou Spanje strategische voorraden kunnen aanleggen om de impact van tijdelijke tekorten te verminderen.
Voorlopig blijft het voor veel patiënten echter lastig om aan essentiële medicatie te komen, en zonder snelle oplossingen kunnen de tekorten verder oplopen.
Weergaven: 5