Met een goede voorbereiding kan je trouwe viervoeter gewoon mee
Het kost enige voorbereiding, maar in tegenstelling tot wat sommige dierenartsen zeggen is het goed te doen om je hond of kat mee naar Marokko te nemen. Je moet alleen de juiste dingen goed geregeld hebben. Is dat niet het geval dan loop je het risico dat je hond of kat bij terugkomst in Europa tien(!!!) weken in quarantaine moet, door jou betaald. Of zelfs wordt ingeslapen. Nu is de controle niet heel streng, maar je zou er maar net uitgepikt worden. Wij hebben het volgende geregeld voordat we met Ninja de oversteek naar Marokko maakten.
Tip: wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan super makkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de Marokko ferry overtochten en boek online!
Paspoort met alle inentingen
Logisch, maar toch belangrijk, een (EU) paspoort waarin alles netjes is bijgehouden. Van inentingen, tot ontwormingpillen en anti-teken en muggenbehandeling. Zorg ervoor dat dit ook allemaal is afgestempeld en ondertekend door de dierenarts. In sommige landen zijn ze daar namelijk minder consistent in (wij hadden dit bijvoorbeeld in Portugal).
De belangrijkste inenting is die tegen rabiës, deze mag absoluut niet verlopen zijn als je terugkomt in Spanje (of Frankrijk of Italië). Het makkelijkste is om er voor te zorgen dat alle inentingen geldig zijn tot na je terugkeer in Europa. Ontwormingpillen zijn uiteraard makkelijk zelf te geven in Marokko, maar deze worden dan niet afgetekend door een dierenarts. Wij hebben Ninja daarom vlak voor vertrek ontwormt en dit laten aftekenen door een Spaanse dierenarts. Naast dat het paspoort op orde moet zijn is het ook een eis dat de hond of kat gechipped is.
Bloedtest op effect rabiës inenting
Misschien nog belangrijker dan de inenting tegen rabiës is de bloedtest die aantoont dat deze inenting ook daadwerkelijk werkt. Het is een investering, maar gelukkig blijft het bewijs het hele leven van je hond of kat geldig. Zolang je op tijd blijft inenten tegen rabiës. Dit bewijs is wederom vooral belangrijk als je Europa, en zeker Spanje, terug in komt. Spanje heeft namelijk een aantal jaar geleden nog een rabiës uitbraak gehad en wil dit niet nog een keer. Door middel van deze bloedtest toon jij aan dat jouw hond of kat geen rabiës kan oplopen (als hij is ingeënt). We hebben meerdere horrorverhalen gehoord van mensen die dit niet op orde hadden en daardoor of heen en weer zijn overgestoken tot een Douanier ze wel doorliet of dat de hond in quarantaine werd geplaatst. Dat wil je absoluut niet meemaken, dus laat de bloedtest doen.
Tip: Wij hebben de bloedtest in Nederland laten doen. Het monster wordt naar Duitsland gestuurd waar het getest wordt. De uitslag kan drie maanden op zich laten wachten. Doe dit dus ruim van tevoren.
Ook belanrijk:
Marokko Huisdierenpasport en Importregels
Weergaven: 23