Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg

De Franse politie waarschuwt jaarlijks automobilisten op de Autoroute om op te letten voor dieven die trucs gebruiken om onwetende vakantiegangers te beroven, of geld af te troggelen

Foto AD

De meest voorkomende truc is volgens de VAB – de Belgische ANWB – dat dieven op de autosnelweg gebaren naar vakantiegangers dat er iets mis is met hun auto. Dat doen ze vaak vlak voor een parkeerplaats langs de snelweg of een tankstation. Daar staan handlangers van de dieven klaar. Zodra de automobilisten uitstappen worden waardevolle spullen uit de auto gestolen. Ook fingeren dieven dat ze zelf pech hebben, zodat jij langs de snelweg stopt om te helpen. Het gros van de meldingen komt volgens de VAB overigens uit Spanje.

‘Italiaanse’ oplichterstruc

De eerste truc waar in Frankrijk voor wordt gewaarschuwd, heet in de volksmond de ‘Italiaanse oplichtingstruc’. Dieven laten daarbij een van de banden leeglopen van een auto die onbeheerd op de parkeerplaats staat. Vervolgens wachten ze tot de bestuurder terugkeert. Die gaat dan normaal gesproken in de bagageruimte van de auto op zoek naar een reserveband of reparatiekit.

De dieven maken gebruik van het feit dat de gedupeerden vergeten dat de auto dan niet op slot is, waarna ze snel de auto induiken om waardevolle zaken als een telefoon, zonnebril, portefeuille of bagage te stelen. Ze maken gebruik van het gebrek aan waakzaamheid als hun slachtoffer hulp gaat halen of niet oplet tijdens het vervangen van de band.

Of de truc de toevoeging ‘Italiaans’ heeft gekregen omdat het vooral Italianen zijn die zich erin hebben gespecialiseerd, is niet bekend. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze simpele truc, is het noodzakelijk om bij een lekke band eerst de auto af te sluiten en alle waardevolle spullen uit het zicht te halen of in een (afsluitbaar) handschoenenkastje te plaatsen.

‘Ierse’ oplichtingstruc

Twee jaar geleden waarschuwde de Franse politie al voor de zogeheten ‘Ierse oplichterstruc’. Daarbij worden vakantiegangers op de parkeerplaats benaderd door een verwilderd kijkende man of vrouw, die in perfect Engels uitlegt dat hij of zij en haar familie zojuist zijn uitgekleed door enkele gewetenloze dieven. Hierdoor kunnen ze niet terugkeren naar eigen land en dus vragen ze of je hen geld kunt lenen. Uiteraard krijgen de slachtoffers het geleende geld nooit terug.

Een andere techniek die voorkomt, is dat dieven vragen of je een betaling met pinpas of creditcard voor hen wilt verrichten omdat ze zelf alleen cashgeld hebben en hun creditcard niet geaccepteerd wordt. Aanvaard nooit een dergelijke transactie, want je wordt betaald met valse bankbiljetten.

Waak voor bluetooth-detectoren

Om gerichte inbraken te voorkomen, is het volgens de politie ook noodzakelijk om laptops, smartphones, tablets en dergelijke helemaal uit te zetten tijdens het parkeren van de auto, bijvoorbeeld op een parkeerplaats onderweg. Omdat deze apparatuur vaak op stand-by staat, kunnen dieven met wifi- en bluetooth-detectoren precies zien welke autoruitjes ze moeten intikken.

Ei op voorruit, waar of niet waar?

Een diefstaltechniek die in Nederland voor zover bekend slechts één keer is gebruikt, maar volgens Facebook-filmpjes ook in Spanje wordt toegepast, is die van een ei dat tegen de voorruit van je auto wordt gegooid. Wanneer je je ruitenwissers activeert wordt je zicht beperkt en ben je geneigd om uit je auto te stappen om de smurrie te verwijderen, waarna ‘helpers’ je auto leegroven. Alhoewel deze truc volgens factcheckers waarschijnlijk niet bestaat, weet je nu in ieder geval dat je de ruitenwissers niet moet inschakelen als er een ei op je voorruit wordt gegooid, en door moet rijden tot je in alle veiligheid kunt stoppen

Bron; AD

Weergaven: 10

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Campy

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 2Bezoekers online. :
  • 30Bezoekers vandaag:
  • 1118Bezoekers gisteren:
  • 7229Bezoekers vorige week.:
  • 867286Totaal aantal bezoekers.:
error: