Loop je tegenwoordig over een kampeerbeurs dan vliegen de droogtoiletten en scheidingstoiletten je om de oren. En ook in campers en caravans zien we steeds vaker een droogtoilet. Maar hoe zit het nu precies met zo’n toilet zonder flush?
De meeste caravans en campers hebben een cassette- of banktoilet dat doorspoelt met water. Om het toilet schoon en fris te houden, gebruik je een speciale toiletvloeistof. Wanneer de cassette vol is, haal je hem er aan de buitenkant via het serviceluik uit om hem in een daarvoor bedoelde loosplaats te legen.
Drogen, scheiden of composteren
Natuurlijk werkt een zogenoemd chemisch toilet prima. Maar er zijn ook andere opties, zoals een droogtoilet, een scheidingstoilet of een composttoilet.
7 feiten die je moet weten
Geen water in droogtoilet
Een droogtoilet heeft geen water nodig om door te spoelen. In plaats daarvan komt de ontlasting in een container terecht en wordt vervolgens gecomposteerd, verbrand of chemisch geneutraliseerd. Niet alleen in caravans en campers zijn droogtoiletten populair; ook in boten en tiny houses zie je deze milieuvriendelijke toiletten vaak.
Urine apart in scheidingstoilet
Een geliefd droogtoilet is het scheidingstoilet. Hierbij wordt de urine apart opgevangen. Een gouden greep, want juist de urine zorgt juist voor geurtjes. Van zichzelf is urine over het algemeen geurloos, maar dat verandert wanneer het met poep in aanraking komt. Door deze twee van elkaar te scheiden, ontstaat minder geuroverlast. Ook is het makkelijker om de boel uiteindelijk af te voeren.
Zitten
Oh en heren… graag zitten bij het plassen. Voor dames is het soms een beetje oefenen om bij een scheidingstoilet zó te zitten dat vast en vloeibaar goed kunnen scheiden.
Wil je een nr. 2 in de camper of caravan deponeren? Bedek de vaste ontlasting, wanneer deze in de container ligt, dan met bijvoorbeeld houtkorrels, houtsnippers of zaagsel waardoor het sneller uitdroogt. Zo heb je als het goed is geen last van geurtjes. Daarnaast is het mogelijk om het droogtoilet uit te rusten met een ventilator die eventuele geur afvoert naar buiten en het droogproces versnelt.
Toiletpapier in een droogtoilet
“Veel toiletpapier is versterkt met vezels zoals katoen. Ook voor de zachtheid van het papier wordt katoen toegevoegd. Dit is het belangrijkste ingrediënt voor het perfecte papier-maché en dat willen we niet hebben in de tank van ons cassettetoilet.
Cellulosepapier
In een cassettetoilet kun je het beste papier gebruiken dat afbreekbaar is en voor 100% uit cellulose bestaat. Het zal je niet verbazen: in een droogtoilet is dat niet anders. Wil je composteren? Dan kan je kiezen voor speciaal toiletpapier dat sneller afbreekt. Behandeld papier, met chemicaliën, bleekstoffen of parfum, is niet te gebruiken wanneer je wilt composteren. Een andere optie is het scheiden van ontlasting en papier: je gooit het papier dan in een aparte afvalbakje- of zakje.
Droogtoilet legen
Het legen van een droogtoilet werkt anders dan een chemisch toilet. Je kunt je toilet voorzien van een (biologisch afbreekbaar) zakje. Wanneer het tijd is om te legen, haal je het zakje eruit en gooi je alles bij het restafval. De urine kun je in elk toilet gooien. Je hebt immers geen chemische stoffen in het toilet gebruikt.
Op de mesthoop
Vind je het zonde om jouw uitwerpselen zomaar weg te gooien? Dat hoeft niet! Je kunt ontlasting ook als mest gebruiken. Daar komt wel het een en ander bij kijken. Zo is dit geen optie wanneer je medicijnen gebruikt. Trelino schreef er een artikel over dat je hier leest.
DW is fan van het scheidingstoilet
DW had in zijn Frankia een droogtoilet. Natuurlijk vroegen we hem naar zijn ervaring.
“Ik heb een jaar geleden een Arwinger scheidingstoilet in laten bouwen en ik ben er vanaf de eerste dag erg blij mee. Geuroverlast is er niet: doordat plas en de grote boodschap gescheiden worden bewaard, ruik je eigenlijk niets. Hooguit een grondlucht, alsof je een zak tuinaarde openmaakt.
Maar dat ruik je alleen in het toilet; ik zou daar eventueel nog wel een afzuiging kunnen inbouwen, zoals een SOG. Het grootste voordeel van een scheidingstoilet is dat ik niet meer op zoek hoef naar een loospunt voor chemische toiletten. Daarnaast is zo’n scheidingstoilet een duurzame oplossing én bespaar ik flink op toiletchemicaliën. Ook in mijn volgende camper komt er een scheidingstoilet. Absoluut!”
Droogtoilet samengevat
Wat is een droogtoilet?
Een toilet waar geen water bij komt kijken. De ontlasting wordt opgevangen in een container.
Wat is een scheidingstoilet?
Een vorm van een droogtoilet waarbij urine en poep apart worden opgevangen. Dit vermindert geurtjes.
Waar moet ik mijn droogtoilet of scheidingstoilet legen?
Bij het restafval. Omdat er – anders dan bij een klassiek kampeertoilet – geen chemische stoffen nodig zijn, hoef je de inhoud niet bij een apart loospunt te legen.
Wat voor toiletpapier moet ik in mijn droogtoilet of scheidingstoilet gebruiken?
Afbreekbaar toiletpapier van 100% cellulose. Je kunt er ook voor kiezen om je toiletpapier in een apart vuilnisbakje te gooien, dit is zelfs aan te raden.
Hoe zorg ik dat mijn ontlasting niet stinkt?
Allereerst door het te scheiden van urine waardoor geen reactie ontstaat én door het af te dekken met bijvoorbeeld zaagsel of houtkorrels waardoor het uitdroogt en geen geur meer heeft.
Is een droogtoilet of scheidingstoilet goed voor het milieu?
In vergelijking met een toilet zonder toevoegingen is een droogtoilet milieuvriendelijker.
17-08-2024 | Marije Onderwaater
Weergaven: 56