Het watersysteem is een belangrijk onderdeel van de camper. Het zorgt niet alleen voor de aanvoer van schoon water, maar ook voor de afvoer van het gebruikte water. Je onderscheidt dan ook de schoon- en de vuilwatertank. Het is belangrijk dat je zo’n twee keer per jaar schoon maakt. Bijvoorbeeld voordat de camper naar de stalling gaat of wanneer je de hem er weer uit haalt.
Omschrijving
Kies je schoonmaakmiddel
Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: bleekwater; citroenzuur; schoonmaakazijn of gebitsreiniger. Er zijn ook speciale watertankreinigers verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Deze zijn vaak wat duurder. Je kunt het best een middel kiezen waar jij je goed bij voelt. Of je wisselt methodes af.
Citroenzuur, azijnzuur (sterk geurend) of gebitsreinigingstabletten helpen ook tegen kalkafzetting. Hoewel we in de video en deze beschrijving uitgaan van reinigingstabletten, is de procedure voor andere middelen nagenoeg identiek. Gebruik één buisje gebitsreinigingstabletten op 30 liter water of 500 gram citroenzuur op 50 liter water of 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water. Nooit verschillende middelen gelijktijdig gebruiken!
Chloor?
Als je doel desinfectie is kan, je gebruik maken van chloor (dunne bleek of Hadex). Gebruik één eierdopje dunne bleek (dus zonder geur- en verdikkingsmiddelen) op 50 liter water of gebruik Hadex volgens de bijsluiter. Laat die oplossing minimaal 20 minuten inwerken. Deze middelen zijn niet goed voor aluminium boilers, dus gebruik bij zo’n boiler niet je warmwaterkraan. Déze beschrijving gaat echter verder niet over chloor of Hadex.
Spierkracht
Open de tankdeksel (blauw op deze foto), je vindt hem vaak onder een luik in de vloer.
Voelt de tank binnenin wat glibberig, dan is dat van algen. Maak de tank dan eerst schoon met een doek en poets stevig. Gebruik een schone doek en schone handen, anders is het effect averechts.
Reiniger in schoonwatertank
Doe de tabletten van een heel buisje in de watertank en vul de tank. Vergeet niet vooraf de deksel weer goed vast te draaien!
Je kan ook een ander middel gebruiken, kijk dan op de gebruiksaanwijzing voor de dosering.
Rijd nu een stukje rond, zodat de vloeistof lekker klotst en ook in de hoekjes komt. Laat vervolgens alle kranen een beetje lopen, zodat het reinigingsmiddel ook in de kranen komt. Heb je een boiler? Laat dan een liter of 6 uit de ‘heet waterkraan’ lopen, dan wordt de boiler ook gereinigd. Laat de boiler gewoon op koud staan overigens. Laat alles zo een nachtje inwerken. Eventueel maak je daarna nog een klein ritje om de reiniger lekker ‘door te schudden’
Kranen en afvoer
Tijd om de schoonwatertank te legen. Als je het water via alle kranen en afvoer naar de vuilwatertank laat lopen, krijgen die ook een schoonmaakbeurt. Goed naspoelen door de drinkwatertank weer te vullen, stukje te rijden en leeg te laten lopen bij een loosput!
Water lozen
Laat het water uit de afvaltank nu weglopen in een loosput. Niet zomaar op straat of in de natuur, want daar wil je die reinigingsmiddelen en je grijs water niet hebben.
Drinkwatertank naspoelen
Spoel de schoonwatertank nog een keer extra na met schoon drinkwater. Als je niet opnieuw alles via de grijswatertank (afvalwatertank) wilt doorpompen, gebruik dan de aftapkraan voor het schoonwater. Bij een tank als deze is dat de zwarte ‘driehoekige’ draaiknop die je enkele slagen linksom draait. Let op: het water loopt nu recht onder de watertank weg. Vergeet niet na afloop deze kraan weer dicht te draaien.
Ruik en proef daarna van de versgevulde tank, zo kan je vaststellen dat hij weer goed schoon is.
Sommige mensen zullen overigens nooit zomaar water uit de tank drinken, anderen doen het al jaren. Vooral in dat laatste geval is het van belang dat je goed oplet dat het water ook schoon en veilig blijft. Wat daarbij helpt is de tank altijd maar een beetje te vullen, voor niet meer dan één of twee dagen. Dan heb je altijd vers water. Bovendien scheelt het ook veel gewicht. Goed voor je brandstofverbruik en het milieu.
Grijswatertank
De tank voor het afvalwater kan gaan stinken doordat etensresten soms achterblijven in de tank. Laat deze dan ook regelmatig helemaal leeg lopen. Zo voorkom je dat resten zich gaan hechten aan de wanden. Gebruik daarom ook niet teveel zeep bij de afwas en het douchen. Zeep is net een soort lijm, die etensresten aan de wand laat plakken.
Wil je alleen de de afvaltank schoonmaken? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor afvalwatertanks of los wat Biotex op in water en vul dat mengsel in een laagje water in de grijswatertank. Ga een stuk rijden, een nachtje ergens staan en laat daarna de tank leeglopen op een speciale stortput. Je zult zien dat de tank er flink van opknapt.
Weergaven: 142