Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Welke ziekten kan je hond oplopen in het buitenland?

Zomervakantie! Heerlijk, maar wat te doen met je hond? Veel mensen vinden het fijn om hun hond mee te nemen. Lekker wandelen en buiten zijn. Dat een hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (Rabiës) weten de meeste mensen wel, dit is namelijk verplicht als je vanuit de EU met je hond over de grens reist. Niet iedereen is zich ervan bewust dat het ook belangrijk is om je hond preventief te beschermen tegen andere buitenlandse ziekten, zoals hartworm, Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Dit zijn ziekten die in grote delen van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Middellandse Zeegebied te vinden zijn. In deze blog vind je meer informatie over deze ziekten.

Hartwormziekte

Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden en katten, die wordt veroorzaakt door stekende muggen. De ziekte komt vooral voor in gebieden met een warm en vochtig klimaat. Maar door de stijgende temperaturen in Nederland neemt ook hier het risico op hartwormziekte toe.

Volwassen hartwormen nestelen zich graag in het hart en de longen van huisdieren. De symptomen van hartwormziekte kunnen variëren, maar vaak moet het dier hoesten, is het vermoeid, krijgt het ademnood en is er sprake van gewichtsverlies. Het behandelen van wormziekte brengt risico’s met zich mee en is een complex proces. Na de behandeling kunnen er bij honden complicaties optreden, zoals trombose in de longen of verstoppingen in het hart, veroorzaakt door de stervende wormen. Voor katten is de behandeling erg riskant, omdat de stoffen die vrijkomen tijdens het afsterven van de hartworm fataal kunnen zijn.

Het is beter om de hartwormziekte te voorkomen dan te genezen. Het is daarom heel belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Er zijn verschillende effectieve ontwormingsmiddelen geschikt om hartworm preventief aan te pakken. Bekende middelen zijn onder andere Milbemax, Milpro, Drontal en Milprazon. Door dit regelmatig te gebruiken kan je parasitaire besmettingen voorkomen.

Leishmaniasis

Leishmaniasis is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Leishmania. Nederlandse honden lopen de ziekte meestal in het Middellandse Zeegebied op. De parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. Na besmetting kan het jaren duren voordat de hond ziek wordt. Symptomen van de ziekte zijn: huidproblemen, gewichtsverlies, verminderde eetlust en vergrote lymfeklieren.

Het is een complexe ziekte die een tijdige behandeling vereist. Het voorkomen van besmetting is daarom erg belangrijk. Wanneer je je hond mee wil nemen op vakantie kan je het beste een insectenwerend middel gebruiken. Denk aan speciale halsbanden, sprays of pipetten die bescherming bieden tegen zandvliegen. Daarnaast is het verstandig om je hond tijdens de avonduren binnen te houden, omdat zandvliegen dan zeer actief zijn.

Ehrlichia

Ehrlichia is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ehrlichia canis. Deze ziekte wordt overgedragen door teken. Ehrlichia komt niet alleen voor in tropische gebieden, maar ook in delen van Europa, waaronder Zuid-Europa.

Na een tekenbeet kan het een tijdje duren voordat de symptomen van Ehrlichia zichtbaar worden bij een hond. De bacterie infecteert de witte bloedcellen en de ziekte verloopt in verschillende fases. Symptomen zijn koorts, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, bloedneuzen, bloedingen en opgezwollen lymfeklieren. Als je vermoedt dat je hond besmet is met Ehrlichia is het belangrijk om direct een dierenarts te raadplegen. Wordt de tekenziekte vroeg opgemerkt dan zijn de vooruitzichten goed, maar wordt de ziekte te laat ontdekt dan is de afloop meestal dodelijk.

De ziekte kan voorkomen worden door een goede tekenpreventie. Een tekenband kan bijvoorbeeld goede bescherming bieden. Ook regelmatige controle op teken en het gebruik van orale medicatie kan helpen om tekenbeten te voorkomen. Als je een teek op je hond ziet, is het zaak om deze zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen met een tekentang.

Babesiose

Babesiose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bloedparasiet Babesia. Deze parasiet wordt overgebracht door teken. Babesia komt voornamelijk voor in warmere landen, maar er zijn ook gevallen bekend in gematigde klimaten.

De symptomen van Babesiase bij honden kunnen variëren, maar vaak treden ze op ongeveer 1-3 weken na de infectie. Koorts, bloedarmoede en roodbruine urine zijn veel voorkomende tekenen van de ziekte. Sommige honden ontwikkelen pas maanden na de infectie symptomen. Gelukkig is Babesiose goed te behandelen, zeker als het vroegtijdig wordt opgemerkt. De behandeling bestaat meestal uit medicijnen om de parasieten te bestrijden. Neem je echter geen maatregelen, dan kan de ziekte dodelijk zijn voor je hond.

Om de kans op Babesiose te verkleinen is het belangrijk om je hond regelmatig te controleren op teken en ze zo snel mogelijk te verwijderen. Neem daarnaast preventieve maatregelen, zoals het gebruik van tekenbestrijdingsmiddelen.

Handel proactief

Ga je met je hond naar het buitenland dan moet je goed op de hoogte zijn van de mogelijke ziekten waar je huisdier aan blootgesteld kan worden. Afhankelijk van het klimaat en de lokale omstandigheden zijn er verschillende risico’s. Hierboven hebben we enkele veelvoorkomende ziekten opgenoemd, maar er zijn er nog meer. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met je dierenarts om te vragen naar meer informatie. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kan je ervoor zorgen dat je hond gezond en veilig kan genieten van zijn avonturen in het buitenland.

Weergaven: 16

Related Posts

error: