Een van die dingen is: hoe werkt een chemisch toilet in de camper? Gelukkig is dat heel simpel.
Zó werkt een chemisch toilet (en leeg je hem)
Er zijn twee soorten chemisch toilet voor campers: een cassettetoilet en een Porta Potti.
Het cassettetoilet
Het cassettetoilet is het meest voorkomende toilet in campers. Per camper kunnen ze wat verschillen, maar in de basis werken ze bijna allemaal hetzelfde. Een cassettetoilet is vast gemonteerd aan de camper en alleen de afvaltank is draagbaar. Uitnemen doe je via het serviceluik aan de zijkant van de camper.
Een cassettetoilet is eigenlijk bijna hetzelfde als een gewoon toilet. Het verschil is vooral dat je toilet niet is aangesloten op het riool en dat je uitwerpselen worden opgevangen in het casette. Ook ben je niet aangesloten op het waternet, maar op een spoelwatertank. Daardoor is de waterdruk wat lager en moet je soms een paar keer spoelen – vooral bij een nummer 2.
Ook moet je bij het gebruik van een cassettetoilet altijd even het schuifje open zetten. Zo open je het toilet naar de cassette en komen je uitwerpselen direct goed terecht. Doe je dit niet dan kan het schuifje beschadigen waardoor de cassettetoilet niet goed meer dicht gaat. Dat kan zorgen voor geurtjes en is niet zo handig bij het schoonmaken. Als je klaar bent, trek je door, doe je het schuifje weer dicht. En klaar is Kees.
Na een paar dagen is het tijd om je cassette te legen. Er zijn ook camperaars die het dagelijks doen, maar dat hangt ook wat af van hoe vaak je het toilet gebruikt en waarvoor. Sta je steeds op een camping of camperplaats met faciliteiten? Dan kun je net zo goed de toilet van de camping gebruiken.
Het legen van een cassettetoilet is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Eerst neem je de cassette uit aan de buitenkant van de camper. Let dan even op of het schuifje goed dicht zit. Als dat niet zo is, krijg je de cassette vaak niet los. Dan leeg je hem via de daarvoor bestemde buis op de daarvoor bestemde plek op de camping of camperplaats. Het is verstandig om een paar keukenhandschoenen aan te doen. Wel zo fris. Al kun je na afloop ook gewoon goed je handen wassen. Als je de cassette hebt geleegd, spoel je hem een aantal keer heel goed om. Wij doen dat meestal net zolang tot je alleen schoon water uitspoelt. Daarna vul je de cassette met een bodempje water en toiletvloeistof en plaats je de cassette terug.
In dit filmpje doen we het even voor:
Porta Potti
In feite is een Porta Potti hetzelfde als een cassette toilet, maar deze is niet vastgemonteerd aan de camper. Vaak worden deze gebruikt bij campers die geen ingebouwd badkamertje hebben. De Porta Potti bestaat uit twee delen, waarvan het onderste deel de afvaltank is en het bovenste deel gebruikt wordt om op te zitten. Ook zit het spoelsysteem en het schone water hierin.
Voor het gebruik van de Porta Potti moet je ook even het klepje open zetten. Als je klaar bent, spoel je het toilet door. Per Porta Potti werkt dat wat anders. Je hebt ze waarbij je een paar keer moet pompen of waarbij je in een keer door kunt trekken, maar dat spreekt wel voor zich.
Wil je de Porta Potti legen? Dan klik je beide lagen los van elkaar. De onderste leeg je net als het cassettetoilet op de daarvoor bestemde plek. En ook deze spoel je even goed om en vul je met een bodempje water en toiletvloeistof. Daarna klik je beide delen weer op elkaar.
Is een chemisch toilet geschikt voor een grote boodschap?
In principe kun je een chemisch toilet altijd gebruiken, toch raden we je aan om, als het een beetje kan, gebruik te maken van de toiletten op de camping of camperplaats. Maar goed, die zijn er niet altijd. En als je gaat wildkamperen is het toch wat netter om je locatie zonder sporen achter te laten.
Om het een beetje smooth te laten verlopen, kun je wel op een aantal dingen letten. Leg wat toiletpapier in het toilet zodat je wat minder sporen achterlaat. Leeg je toilet ook wat vaker en gebruik wat chemische middeltjes.
Hoe houd je het toilet schoon en fris?
Chemische middelen toevoegen aan de cassette is trouwens sowieso een goed idee. Daardoor blijft je toilet schoon(er) en zijn geurtjes minder aanwezig. Ook helpen de middeltjes bij het afbreken van het toiletpapier en je grote boodschap. Gebruik trouwens liever geen gewone bleek. Dat kan schadelijk zijn voor het toilet, en is ook erg milieuonvriendelijk. Een middeltje als Solbio is een stuk beter. Of kijk eens bij bijvoorbeeld Obelink of De Wit wat voor middeltjes ze daar in de aanbieding hebben.
Voeg het chemische middeltje met een laagje water trouwens wel altijd toe na het legen – of voor het eerste gebruik – via de cassette zelf. Het middel kan namelijk je schuifje aantasten waardoor deze minder goed sluit.
Mocht je je nog afvragen of je speciaal wc-papier nodig hebt, dan is dat niet langer nodig. Gewoon wc-papier is ook prima. Maar neem niet een met te veel lagen.
Weergaven: 543