Polen is een verrassend veelzijdige bestemming die je uitstekend met de camper kunt verkennen. Je kunt er goed fietsen, het heeft mooie stranden aan de Oostkust en beschikt over uitnodigende wandelroutes in de Karpaten. Daarnaast stuit je op een rijke geschiedenis in historische steden als Warschau en Krakau.
Overnachten
- Overnachten in Polen kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
- Overnachten in Polen kan op privéterrein met toestemming van de eigenaar, maar niet aan de kust of in waterwingebieden.
- Vrij kamperen is verboden.
Algemene Informatie
Betaalmiddel | Poolse Zloty |
Landnummer | +48 |
Alarmnummers | 112 |
Nederlandse ambassade | A: 1ul Kawalerii 10, 00-468 Warszawa T: +48 228 40 26 38 (24/7 bereikbaar) E: war@minbuza.nl |
Verkeersbureau | Kijk voor meer toeristische informatie op Polen Travel |
Pechhulp | Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. |
Verplicht meenemen
In Polen moet er te allen tijden een gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidshesje en verbandtrommel aanwezig zijn in de camper.
Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Wegen en verkeer
Tol
In Polen betaal je tol op de A1, A2 en A4. Voor voertuigen zwaarder dan 3500 kg is er een verplicht elektronisch systeem. De ViaBox kun je vooraf online bestellen, maar is ook in Polen bij distributiepunten aan de grens verkrijgbaar.
Meer informatie over tol in Polen
Brandstof
Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar. LPG is bij ruim drieduizend verkooppunten verkrijgbaar.
Let op: er wordt soms brandstof met een lager octaangehalte aangeboden.
Rijden in winterse omstandigheden
Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.
Maximumsnelheden
De maximumsnelheden voor een camper in Polen:
Campers ≤ 3,5 ton
- Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u*
- Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 90 km/u
- Autoweg ≤ 3,5 ton: 100/120 ** km/u
- Autosnelweg ≤ 3,5 ton: 140 km/u
Campers >3,5 ton
- Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u*
- Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 70 km/u
- Autoweg > 3,5 ton: 80 km/u
- Autosnelweg > 3,5 ton: 80 km/u
*tussen 23:00u en 05:00u is hier de maximale snelheid 60 km/u. Drie huizen langs de weg geldt in Polen al als bebouwde kom.
** 140km/u bij 4 rijstroken en gescheiden rijbanen.
Vluchtstroken
De zogenoemde Mehrzweckstreifen zijn een soort vluchtstroken langs de wegen buiten de bebouwde kom. Ze zijn door een brede, witte, ononderbroken streep van de rijbaan gescheiden. Deze strook is ook bestemd voor langzaam verkeer. Bij verkeersdrukte moeten de bestuurders uitwijken naar deze strook om anderen te laten passeren. Ook vrachtauto’s doen dat, maar moeten de streep tussen de wielen houden. Dit geldt niet bij een inhaalverbod.
Verlichting
Het voeren van dimlicht is ook overdag verplicht.
Alcohol
De maximale toegestane alcoholpromillage in Polen is 0,2 promille.
Flitswaarschuwingen
Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Polen toegestaan.
Huisdier mee op reis
Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
Overige (camper)reistips
- In Polen gebruikt men de stekker met penaarde (zoals in Frankrijk) in plaats van randaarde (zoals in Nederland). Een adapter voor een eurostekker kan handig zijn, maar ook een randaardesteker met een gat er in voldoet.
- Het omwisselen en vullen van gasflessen is mogelijk. De flessen komen overeen met de Duitse fles. Gampingazflessen zijn in Polen niet verkrijgbaar.
- Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
Checklist
Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.
Weergaven: 114