Hoeveel kost een camper? Moeilijke vraag natuurlijk, want het is net zoiets als de vraag wat een auto kost. Het hangt er gewoon vanaf of je nieuw koopt of gebruikt en hoe hoog je de lat legt qua comfort, ruimte en prestaties.
Aanschafprijzen kunnen oplopen tot heel ver boven de ton. Met een smallere beurs (en de nodige durf) start het ergens tussen de tien en twintig mille, maar je zult voor wat moois al gauw op dertig of veertig mille uitkomen. De eigenaar van een groot camperbedrijf vertrouwde ons ooit toe dat hij vaak niet goed begrijpt waarom mensen een camper kopen en niet huren. “Als je twee, drie of misschien vier keer per jaar op pad gaat is het echt slimmer om te huren. Het kost onder de streep minder, je kunt het type camper aan het soort trip aanpassen en stapt bij vertrek gewoon in een complete gebruiksklare en jonge camper. Zijn er onderweg problemen, dan zijn die problemen doorgaans voor mijn bedrijf – als verhuurder – en minder voor de gebruiker.” Natuurlijk is het een genot om op elk moment in je eigen camper te kunnen stappen om op pad te gaan. Dat geldt zeker voor mensen die de tijd hebben – of nemen – om vaak en lekker lang te reizen met al hun eigen spullen bij de hand.
Rekenen
Om je een goed beeld te vormen is het zaak om eens wat realistische kostencijfers op een rijtje te zetten. Denk daarbij aan de aanschaf, maar daarna ook de jaarlijkse afschrijving. Die kan bij nieuwe campers soepel vele duizend euro’s belopen. Bij wat oudere campers is dat minder, maar loop je harder tegen andere kosten aan. Denk met name aan onderhoud, slijtdelen als banden en reparaties. Eventueel aankoopkeuring en de belangrijke vochtmeting. Een camper is woonhuisje en auto tegelijk en dat kost nu eenmaal geld. Net als de APK en alles wat daaraan vasthangt.
Daarnaast krijg je natuurlijk te maken met de motorrijtuigenbelasting (zelfs bij campertarief niet gering voor een dikke diesel) en de speciale camperverzekering met liefst een reisverzekering die ook het terugbrengen en vervangend vervoer dekt. Bovendien zal er doorgaans een stalling moeten komen. Kijk niet raar op als de ‘vaste lasten’ voor een gangbare niet eens gek kostbare camper op vijf of zes mille per jaar uitkomen. Luxe modellen flink veel meer, terwijl een budgetaanpak vanzelfsprekend best voordeliger kan uitvallen. Zet dus je wensen op een rijtje en ga er eens goed op rekenen. En vergeet niet: huren is zeker een optie.
Camper huren of deelcamper
Een camper huren? Het aanbod is ruim, maar zorg wel dat je er op tijd bij bent indien je mogelijkheden tot de vakantieperiodes beperkt zijn. Vanwege kinderen of werk bijvoorbeeld. Helaas hangt daar een prijskaartje aan. Surf maar eens wat rond en je zult merken dat huurprijzen enorm variëren. Zo noteerden we een aardige middenklasse alkoof camper voor bedragen van 675 euro in laagseizoen via 850 euro in het tussenseizoen tot 1.250 per week in het hoogseizoen.
Waar kun je terecht? Grote camper- en caravanbedrijven doen vaak ook aan verhuur. Dat geldt ook voor merkdealers. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven. Het is zeker ook een optie om van particuliere eigenaren te huren. Kijk voor een indruk maar eens op Camptoo.nl en Goboony.nl.
Belangrijke tips
- Let goed op wat er wel en niet in de aangeboden camper zit – klapstoelen zijn wel zo prettig bijvoorbeeld.
- Er zal vaak een forse borg worden gevraagd, kijk niet op van duizend euro! Soms is die deels af te kopen met het oog op bijvoorbeeld eigen risico in de verzekering.
- Het kán door onvoorziene omstandigheden nodig zijn, dus let op de annuleringsvoorwaarden.
Weergaven: 41