Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Onderweg pech met de e-bike

Wat kun je zelf oplossen?

Dat zal je nou altijd zien. Ben je ver van huis met je e-bike, krijg je pech. En geen fietsenmaker in de buurt natuurlijk. Wij helpen je graag weer op weg en geven je de oplossingen voor veelvoorkomende pechgevallen.

Lekke band

Het klassieke pechprobleem tijdens het fietsen is een lekke band. Erg vervelend, want het vervangen van de binnenband is bij een e-bike een lastig klusje. Denk alleen maar al aan het gedoe met het eruit halen van je wiel. Gelukkig is er een dummyproof oplossing, waardoor je ook als je twee linkerhanden hebt, de klus snel kunt klaren.

Gebruik een binnenband met twee uiteinden

Tegenwoordig zijn er fietsbanden in omloop met twee uiteinden. Deze worstvormige banden zijn een fijne (nood)oplossing voor onderweg en besparen je veel tijd en ellende. Je hoeft namelijk niet meer het wiel te demonteren om de band te verwisselen. Hoe werkt het?

  1. Haal de buitenband los, knip de oude binnenband door en verwijder deze.
  2. Controleer of er niks scherps in de buitenband zit, anders rijd je je nieuwe binnenband geheid weer lek.
  3. Plaats het ventiel van de ‘worstenband’ in de velg en leg de rest een klein beetje opgepompt terug in de buitenband.
  4. Oppompen en klaar is Kees!

Let op! Bij een klein gat (circa 2 mm) zou je ook een pechspray kunnen gebruiken om thuis te komen. Wij raden dit echter af, omdat je band verstopt raakt met een plakkerige smurrie en je later alsnog je binnenband moet vervangen.

De e-bike op z’n kop zetten

Moet de fiets op de kop? Doe dit als het kan met z’n tweeën. Met beleid, dan is het niet schadelijk voor de accu. Leg ook iets onder het stuur en de display, zo ondervang je beschadigingen.

Lege accu

Als je de accu van je elektrische fiets goed onderhoudt en voor vertrek hebt opgeladen, is de kans klein dat je onderweg met een lege accu komt te staan. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Wat te doen als je accu plotseling leeg is?

  1. De snelste oplossing is het vervangen van de accu door een reserveaccu. Dit kan alleen bij e-bikes met een uitneembare accu.
  2. Ben je in de buurt van een ANWB Gastvrijpunt? Puf daar dan even uit onder het genot van iets lekkers en laad ondertussen de accu op. Verspreid over Nederland vind je honderden locaties, dus goede kans dat er één op je route ligt.
  3. Stug doorfietsen. Zonder trapondersteuning is het weliswaar een stuk zwaarder en raakt ook jouw tank snel(ler) leeg, maar het kan wel. Vooral geschikt als de finish in zicht is.

Tips om je fietsaccu in topconditie te houden

Trapondersteuning werkt niet

Naast een lege accu zijn er veel oorzaken én oplossingen te bedenken voor als de trapondersteuning niet meer werkt.

Welk gereedschap heb je nodig?

Om de kans op geluk bij een ongeluk te vergroten, doe je er goed aan om de volgende spullen mee te nemen tijdens je tocht met de e-bike:

• Worstvormige binnenband met twee uiteinden
• Bandenlichters
• Fietspompje
• Reparatieset (als je de lekke band toch gaat plakken)
• Reserveaccu
• Poetsdoek
• Mobiele telefoon
• Vochtige doekjes

Wegenwacht Fiets Service

Heb je pech en kun je het probleem tóch niet zelf oplossen? Met Wegenwacht Fiets is professionele hulp 24/7 dichtbij. Na een oproep komt de Wegenwacht naar je toe om ter plekke je fiets te repareren. Kan dit niet, dan brengen ze je gratis – samen met je fiets – naar een fietsenmaker of je bestemming.

Weergaven: 384

Related Posts

error: