Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Watergebruik in de camper

Waar gebruik je water allemaal voor in de camper? Hoe gebruik je het veilig? Hoe kun je legionella voorkomen? Waar moet je aan denken als je water loost? Op deze pagina kom je er alles over te weten.

Een voorraad van 100 liter water is doorgaans voldoende voor twee dagen voor twee personen, die allebei kort douchen. Douche je buiten de camper, of wissel je af met kattenwasjes, dan doe je natuurlijk langer met je water. Zolang je iedere drie tot vier dagen de tank vrijwel leeg maakt en dan op een schone manier vult met vers water, gaat het goed met de hygiëne en krijgen ongewenste micro-organismen weinig kans.

Veiligheid

Vers drinkwater uit de kraan is in de meeste Europese landen van goede kwaliteit, maar steriel is het niet: er zit over het algemeen een minieme hoeveelheid micro-organismen in. Dat is geen probleem, behalve als water een tijd blijft stilstaan, zoals in een watertank. Dan krijgen die micro-organismen de kans om zich eens lekker te gaan vermenigvuldigen. Naast die kleine hoeveelheid die al in het water zit, kan het water ook besmet raken bij het vullen van de tank, door vuile handen of een vuile slang of gieter.

Tips voor veilig watergebruik

  • Zorg dat al het water elke drie tot vier dagen helemaal ververst is.
  • Gebruik je weinig water? Vul de tank dan half. Dat scheelt ook nog eens in je gewicht.
  • Was de handen voor het vullen.
  • Als je de tank vult met een gieter, dan zie je of het water helder is en weet je precies hoeveel liter je tankt. Laat de gieter altijd drogen en maak hem geregeld schoon.
  • Koop een speciale vulgieter, met lange tuit en deksel. De tuit past in de waterinlaat en het deksel houdt de gieter stofvrij.
  • Voordeel van een gieter: er is altijd wel een kraan die je kunt gebruiken.
  • Gebruik je een slang, spoel deze dan vooraf goed door en laat hem na het vullen helemaal leeglopen. Maak de uiteinden regelmatig schoon, met zeep, afwasmiddel of een ontsmettend doekje. Een cassette met een platte slang is ruimtebesparend, maar heeft als nadeel dat deze voor gebruik helemaal moet worden afgerold. Bovendien droogt een platte slang slecht, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen vermeerderen.
  • Binnen in de slang kan zich een biofilm ontwikkelen, een slijmerig laagje dat een voedingsbodem vormt voor algen en bacteriën. Een slang is moeilijk te reinigen, vervang hem iedere twee tot drie jaar.
  • Zorg dat de slang geen contact maakt met de kraan of met slang die gebruikt wordt bij het spoelen van toiletcassettes. Gebruik altijd de kraan voor vulwater.
  • Gebruik je eigen slang. Een ter plekke aanwezige slang is altijd verdacht: er zijn mensen die de schoonwaterslang gebruiken voor het spoelen van hun toiletcassette. Bovendien weet je niet hoelang de slang er al hangt en of deze van binnen verontreinigd is. Koppel de slang die er hangt tijdelijk af. Is dat niet mogelijk, gebruik dan een andere kraan en de gieter.
  • Om je slang overal te kunnen aansluiten, heb je koppelstukken van verschillende diameters nodig. Koop een verzameling koppelstukken bij campingwinkel of bouwmarkt. En vergeet na het vullen niet je koppelstuk weer van de kraan af te halen.

Legionella voorkomen

Van de bacteriën die het water kunnen besmetten, is de legionella een heel gemene. Deze bacterie kan een acute infectie van de luchtwegen veroorzaken. Bij de meeste mensen gaat het om griepachtige verschijnselen van voorbijgaande aard, maar de infectie kan ook uitlopen op een venijnige longontsteking, legionellose ofwel veteranenziekte, waarvoor ziekenhuisopname nodig is. Het sterftecijfer bedraagt tussen de 2 en 10 procent en het duurt voor veel patiënten lang voordat ze zich weer de oude voelen.

Alle reden dus om een besmetting te voorkomen. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie, bijvoorbeeld bij het douchen, maar niet door het drinken van water met legionella. De bacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën, maar als het water stilstaat en een temperatuur heeft van tussen de 24 en 45 graden Celsius, kan legionella explosief groeien. Boven de 55 graden gaat de bacterie dood.

Om legionella binnen de camper te voorkomen, moet de boiler op tenminste 60 graden worden ingesteld. Campings nemen als het goed is allerlei maatregelen om legionella te voorkomen. Maar de vraag is of dat voldoende is. Blijf altijd zelf nadenken. Als de vulslang bij de serviceplek voor campers een beetje gebarsten is en de hele dag lekker in het zonnetje hangt, kun je een donkerbruin vermoeden hebben dat het een oude slang is met een biofilmpje aan de binnenkant. Een volle slang met lauw water kan een fijne broedplaats voor legionella zijn. Het kan, hoeft niet. Maar neem het zekere voor het onzekere en gebruik een dergelijke slang niet.

Water lozen

Net als de schoonwatertank is de vuilwatertank bij de meeste campers 100 liter. Vuil water, ook wel grijs water genoemd, moet gedumpt worden in speciale putten die aangesloten zijn op het riool. Je kunt niet zomaar een willekeurige regenput gebruiken, omdat veel van dergelijke putten het hemelwater direct in het oppervlaktewater lozen. Er zijn campers met een slangafvoer, maar de meeste hebben een klep onder de vuilwatertank, die je moet openen als je netjes boven een put gemanoeuvreerd staat.

Tips

  • Loos je vuile water zo vaak mogelijk. Dat scheelt gewicht.
  • Hoewel de afvoer van een camper zo geconstrueerd hoort te zijn dat je geen last hebt van stank, kan het toch gebeuren dat je een en ander gaat ruiken. Jet kunt dat op een aantal manieren tegengaan: vaak lozen; zorgen dat het vuile water relatief schoon is door bijvoorbeeld de vaat van tevoren met een keukenpapiertje schoon te vegen; of een borrelglaasje schoonmaakazijn door de gootsteen spoelen.
  • Vergeet niet na het lozen de klep weer te sluiten.
  • Nooit doen: gaan rijden met de klep een klein stukje open en een waterspoor achterlaten. Dat is asociaal.
  • Soms sta je op een camperplek waarvan de beheerder zegt dat je het water gewoon mag laten lopen. Probeer daarom je vuile water zo milieuvriendelijk mogelijk te houden, bijvoorbeeld door eco-afwasmiddel en -douchegel aan te schaffen en geen agressieve stoffen als bleekmiddel of ammonia te gebruiken.
  • Dat is ook beter voor je leidingen en tank.

Schoonmaken

Als je thuiskomt van je trip, moet de camper leeggehaald en vanbinnen en buiten schoongemaakt worden. Het belangrijkste is om meteen de watertanks te legen. Zowel de schoonwatertank, omdat zich hier een biofilm kan ontwikkelen, als de vuilwatertank, die kan gaan stinken. En ook de wc-cassette moet snel geleegd en gespoeld, anders wordt het met de dag een steeds vervelender klusje.

Watertanks schoonmaken

Leeg de schoonwatertank direct na thuiskomst. Het is schoon water, dus je kunt het gewoon op straat of in de tuin laten weglopen. Laat de tank zo mogelijk luchten en drogen. Als de tank goed bereikbaar is, dan kun je met een schone doek de tank vanbinnen schoon en droog vegen.

Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water; 500 gram citroenzuur op 50 liter water; 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water; of één buisje Steradent op 30 liter water. Er zijn ook speciale watertankreinigers verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Tank en leidingen vullen, stukje rijden om lekker te laten klotsen en de volgende dag leeg laten lopen.

Als je het water via de kranen en afvoer naar de vuilwatertank laat lopen, krijgen die ook een schoonmaakbeurt. Goed naspoelen door de tank weer te vullen, stukje te rijden en leeg te laten lopen. Het is vrij veel werk, maar het voorkomt een hoop ellende. Een stinkende en schimmelige watertank is niet alleen bijzonder onaangenaam, maar ook erg ongezond. 

Diesel in de watertank

Een ongelukje is snel gebeurd. Is bij tanken diesel in de watertank terecht gekomen dan kan de smaak en geur vaak goed verwijderd worden. Er zijn goede ervaringen bekend met het middel ‘Diesolan’. Diesolan is bij diverse leveranciers verkrijgbaar. Een duidelijke beschrijving vindt je op onze pagina “Wat moet je doen als er diesel in de watertank is gekomen?”

Je let even niet op met tanken en tankt diesel in de watertank. Wat moet je doen?
Handel snel om de schade te beperken, wij laten je de belangrijkste dingen zien.

Benodigdheden:

Een (garage)bedrijf dat zo snel mogelijk het diesel/water mengsel veilig op kan vangen zonder dat het in het milieu komt. Voor overige materialen zie verderop.

Omschrijving:

Naar de garage

Gebruik geen enkele kraan of toilet, want dan zuig je de diesel ook in je leidingen. Als dat zou gebeuren, moeten ze waarschijnlijk allemaal vervangen worden. De diesel moet zo snel mogelijk uit de watertank verwijderd worden. Hoe langer je wacht, hoe dieper het in je kunststof tank trekt. Dan moet je die tank laten vervangen, maar die zit vaak zo diep ingebouwd dat dat erg kostbaar is. Die diesel in het vervuilde water kun je natuurlijk niet zomaar in een afval- of loosput laten weglopen, omdat diesel chemisch afval is. Dan pleeg je een milieudelict. Zoek daarom een garagedie de brandstof veilig en milieuvriendelijk kan afvoeren. 

Aftappen en opvangen

De garage kan de de vervuilde tankinhoud aftappen. Deze moet als chemisch afval worden verwijderd. Je zal hiervoor ook een bijdrage moeten betalen. Het helpt als men in de garage even de deksel van de watertank opent en alle restjes dieselwater naar de loosopening veegt. Probeer ook de wanden droog te deppen, voor zover je erbij kan. Alles wat je nu reinigt is al winst.

Waarmee reinigen?

De diesel is nu wel weg, maar als je straks  een kraan zou opendraaien, merk je direct dat de tank nog niet honderd procent schoon is. De brandstof is nog goed te ruiken. Nu de tank leeg is, moet hij nog grondig worden gereinigd. Dit kan met verschillende middelen.

  1. Diesolan
    Diesolan wordt als officiële oplossing verkocht. Je kunt dit middel alleen bij gespecialiseerde camperbedrijven kopen. Voor een watertank van 100 liter heb een jerrycan van 10 liter nodig die circa 180€ kost. Camperaars gebruiken ook andere middelen, die eenvoudiger verkrijgbaar en goedkoper zijn.  
  2. Kunstgebit reinigingstabletten.
    Los een buisje op in 30 liter schoon water in de schoonwatertank voor iedere reinigingsbeurt (3x)
  3. Afwasmiddel
    (grote fles en geconcentreerd). Ben je onderweg, dan is dit verreweg de gemakkelijkste optie. Afwasmiddel kun je immers overal kopen. Kies voor een middel met een hoge concentratie, reken op 3×2 grote flessen.

Afwasmiddel vullen

Daarom gaan wij eerst aan de slag met afwasmiddel. 

  • Je vult de tank met twee flessen geconcentreerd afwasmiddel en dan met circa 30 liter water.
  • Met een gieter kan je handig vullen en de hoeveelheid afmeten.

Stevig doorschudden

  • Nu is het zaak de tank goed door te schudden.
  • Rijd een stukje rond, pak een verkeersdrempel, een scherpe bocht en maak enkele snelle stops. Daarmee klotst het water goed rond.

Water lozen op geschikte plek

  • Daarna laat je de watertank leeglopen. Niet in de straatput of in de natuur, daar hoort alleen regenwater. Ga naar een loosput of Sani-station. 
  • Herhaal na het lozen het hele spoelproces zo nog twee keer. Laat ook eens een keer alles een nachtje in de tank staan voor je die weer leegt.
  • Bij de eerste reinigingsbeurt wil je zeker nog niet je kranen gebruiken omdat je dan het (licht) vervuilde water door je leidingen zou spoelen, die daardoor juist vervuild zouden raken. Toch kan er na het tanken al een beetje diesel in het eerste stuk van de leiding zijn gekomen. Daarom kan je de 2e of 3e spoelbeurt eventueel wel schoon water met reinigingsmiddel in de leidingen pompen om deze te reinigen. 
  • Nu moet je nog een of meerdere keren spoelen met schoon water om de zeepresten weg te krijgen. Even klotsen is goed, dat hoeft niet zo lang als in het begin. 

Eindcontrole

  • Na drie keer zuiveren met afwasmiddel en naspoelen met schoon drinkwater zou de dieselgeur weg moeten zijn.
  • Ruik en proef eventueel voorzichtig of je geslaagd bent.

Maar juich nog niet te vroeg!

Voortgezette reiniging

Als de diesel al enkele dagen in je watertank heeft gezeten, is het dieper doorgedrongen in de kunststof tankwanden. Je hebt in dat geval een flinke kans dat na een aantal dagen de dieselgeur en smaak weer wat terugkeren. Zie je op tegen de kosten van een tankvervanging?
Herhaal dan je actie, bijvoorbeeld met een ander reinigingsmiddel. Wij hebben de tweede keer gekozen voor ‘het officiële middel’, Diesolan. Ook dit is een soort zeer geconcentreerde zeep.

We hebben op dezelfde manier gereinigd en ons gehouden aan de instructies op de verpakking. Tussendoor ook de oplossing een nacht in de tank laten staan. Aan het einde uiteraard weer naspoelen met schoon water. 
Na deze actie rook de tank en het water weer fris. We kunnen niet zeggen of Diesolan beter heeft gereinigd dan het vaatwasmiddel, of dat het effect gewoon komt door de extra reinigingsbeurten. De verwachting is dat als je maar snel genoeg reageert, alle middelen wel zullen werken.

Grote kans dat je met deze tips uit de problemen komt.

Hou je toch nog last op de lange duur? Overleg dan met je camperonderhoudsbedrijf wat de mogelijkheden zijn, zoals het vervangen van de drinkwatertank en/of waterleidingen. Vraag vooraf om een prijsindicatie.

 

Weergaven: 83

Related Posts

Camperverzekering van dé camperspecialist

 

 

Meer Camper-verzekeringen
error: