Restjes, óók in de camper heb je die regelmatig. Tenminste, ik wel. Een stuk of twee wortelen, de stronk van een broccoli en wat courgettekontjes slingeren al snel rond in die koelkast van mij. En vaak blijven ze dan liggen hè… Nu niet meer! Met dit recept maak jij van restjes een ontzettend lekkere snack waar je naar hartelust mee kunt variëren. Je hoeft niet per se restjes te gebruiken natuurlijk.
Groentekoekjes à la Claire
Heerlijk als hartige snack bij de borrel, tussendoor of gewoon bij het avondmaal. Deze groentekoekjes zijn altijd een goed idee. Je kunt ze ook gemakkelijk bewaren voor de volgende dag en als je helemaal wilt uitpakken: decoreer ze bijvoorbeeld met crème fraîche en verse kruiden, of een tomaatje. Of doe lekker luxe en leg op de crème fraîche nog een plakje gerookte zalm.
Gezond én lekker! Ik denk dat je zo zelfs kinderen aan de groente krijgt. Zonder gemopper. Ook een lekkere combi om te proberen: lente-ui, maïs en wortel met Mexicaanse kruiden.
Ingrediënten voor de groentekoekjes
- Restjes van verschillende soorten groente
- Eieren
- Bloem naar keuze
- Peper & zout
- Baking soda
- Kruiden naar keuze
- Olie of boter om te bakken
Hoeveelheden
Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal eters, hoe groot de trek is en hoeveel restjes je hebt liggen.
Bereidingswijze
- Hak de groenten fijn in kleine stukjes. Het hoeft niet in brunoise, maar gewoon lekker klein gesneden is prima.
- Meng in een kom of schaal twee eieren met twee lepels bloem en een klein beetje baking soda. Breng op smaak met peper & zout. Wees voorzichtig met de baking soda, vaak is een half theelepeltje al zat. Gebruik je te veel? Dan kan het bitter gaan smaken.
- Heb je (verse) kruiden? Dan kun je deze er nu ook bij doen.
- Meng de fijngesneden groentemix door het beslag.
- Is het mengsel te droog? Gooi er een extra eitje doorheen. Te nat? Extra lepeltje bloem of wat meer groente toevoegen.
- Verhit de koekenpan met olie of boter en lepel het beslag in de pan. Ik vind kleine ‘koekjes’ gezellig eten en maak steeds van één grote eetlepel een koekje. Dan passen er 2 of 3 in de pan per keer.
- Voorzichtig de koekjes omdraaien als ze goudbruin zijn. Eventueel op een keukenrolpapiertje leggen om uit te lekken als je ze te vettig vindt.
- Meteen opeten is het lekkerste, dan zijn de randjes nog krokant van het bakken! Vergeet niet een snufje zout erop te strooien voor je je tanden erin zet.
Tip: hardere groenten zoals wortelen en pompoen, maar ook courgette kun je prima raspen in plaats van snijden. Let bij de laatste wel op dat je de rasp even uitknijpt. Zo voorkom je dat je hele natte koekjes krijgt bij het bakken.
Campertruffels!
En, wil je vrienden voor het leven maken op de camperplaats of camping? Maak dan ook meteen de campertruffels. Maar kijk uit, je blijft ze in je mond stoppen. Dus deel vooral uit aan de buren, of ga een rondje extra hardlopen vanmiddag. Dit is ook een heel leuk recept om met kinderen te maken!
Ingrediënten voor de campertruffels
- Bokkepootjes*
- Monchou
- Chocoladereep (melk of puur)
* Ook lekker met gember-, café noir-, bastognekoekjes!
Bereidingswijze
- Sla met een (lege) wijnfles, houten spatel of met je handen (of deegroller als je die bij je hebt) de koekjes kapot in de verpakking.
- Is de verpakking kapot, of al open, en zijn de koekjes nog niet genoeg verkruimeld? Doe ze dan in een ziplock zakje en sla ze dan verder kapot. Het hoeft geen egale poeder te worden, een beetje bite is juist lekker.
- Meng de monchou door de verpulverde koekjes, en bij twijfel eerst 2/3e van het pakje monchou gebruiken. Je wilt een stevige maar kneedbare massa krijgen. Meer monchou toevoegen kan altijd nog.
- Rol met je handen balletjes van het mengsel en leg de balletjes daarna in de koelkast om op te stijven. Ik vind een “euromunt formaat” perfect, maar dit mag je zelf bepalen natuurlijk.
- Ondertussen verwarm je au bain-marie de chocoladereep tot deze vloeibaar is.
- Haal de truffels uit de koelkast en prik er een satéprikker of vork in. Zo kun je ze gemakkelijk door de gesmolten chocolade halen. Is dat teveel gedoe? Dan kun je ook de truffels op een bord leggen en een vork in de gesmolten chocolade dippen. Daarmee slinger je de chocolade in sliertjes over de truffels heen.
- Omdat de truffels koud waren, zal de chocolade lekker snel stollen. Tenzij het heel warm is in de camper, dan kun je ze beter even terug in de koelkast plaatsen om hard te worden.
Vergeet niet de buren ook een lekkere campertruffel aan te bieden! Wedden dat ze de ochtend erna koffie voor je zetten?
Hoeveelheden
Afhankelijk van het soort koekjes dat je koopt en hoeveel koekjes er in één pak zitten. Gemiddeld is één pakje monchou voldoende voor één pak koekjes. Maar ook als je toevallig nog een half pak ‘sloffe’ speculaasjes hebt liggen, leent zich dit natuurlijk perfect voor campertruffels.
Over Claire
Mijn naam is Claire (35) en ik woon in mijn Adria buscamper. Als zelfstandig ondernemer in de online marketing kan ik overal ter wereld werken. Zolang de zon maar schijnt (goed voor mijn gemoed én voor stroom) en ik een flinke stapel lokale gigabytes aan internet heb, hoor je mij niet klagen. De afgelopen maanden heb ik met mijn camper in Spanje gewoond, gewerkt én een beetje vakantie gevierd.
In deze serie neem ik je mee op avontuur. Hier lees jij álles over reizen, wonen en werken in je camper. Wil jij al mijn avonturen volgen? Check dan mijn Instagram via @typicalcamper.
Weergaven: 25