Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Overlast van Vliegen

Wanneer u binnen last heeft van vliegen is het het belangrijkste om de plek te vinden waar ze tot ontwikkeling komen. Om vervolgens die plek of het materiaal waar de insecten in zitten schoon te maken of weg te gooien. Denk eraan dat organisch materiaal langere tijd nat blijft en een plek kan worden waar vliegen en muggen zich kunnen ontwikkelen.

Vliegensoorten

In Nederland komen veel vliegensoorten voor. De meest voorkomende vliegen zijn:

    • Fruitvlieg
    • Motmug (ook wel latrinevlieg genoemd)
    • Klustervlieg (ook wel herfstvlieg genoemd)
    • Kamervlieg
    • Vleesvlieg
    • Rioolvlieg

Daarnaast is er nog de zweefvlieg die vaak voorkomt in Nederland maar heel vaak verward wordt met de bij of de wesp. De vlieg heeft haar naam te danken aan de manier waarop ze zich door de lucht beweegt. Het is geen toeval dat de zweefvlieg zo lijkt op de wesp, ze bootst het wespenuiterlijk na om zo gevaarlijker te lijken voor haar vijanden. Echter heeft de zweefvlieg geen angel en kan ze dus niet steken.

Fruitvliegen gaan op zoek naar voedsel en een plek om hun eitjes neer te leggen. Ze ontwikkelen zich erg snel (8 dagen) in warme temperaturen en komen af op de geur van zure wijn, frisdrank, bier of andere gistende producten en rottend fruit. De vuilnisbak verandert in een paradijs voor fruitvliegjes en bezorgt ons een onhygiënisch gevoel. Gaaf fruit wordt niet aangetast, beschadigd fruit wel.

Ontwikkeling

Vrouwtjes leggen 400 tot 900 fruitvliegjes in groepen van 15-25 in rottend of gistend materiaal. De eitjes kom binnen 24-30 uur uit. De verpopping gebeurt in het voedsel en duurt 2-5 dagen. De levenscyclus evolueert sneller in warme omstandigheden: de ontwikkeling van ei tot volwassen duurt minder dan 2 weken.

Leefwijze

Fruitvliegen komen voor in huishoudens, de levensmiddelenindustrie (jam- en limonadefabrieken), bierbrouwerijen, fruitwinkels, keukens, cafes en in/om gft-containers. Ze ontwikkelen zich in rottende, gistende massa’s of (vergeten) voedselplaatsen waar zich voedselresten bevinden.

Overlast

Fruitvliegen tasten geen vers, gaaf fruit en groente aan, maar verontreinigen deze producten wel. Ze kunnen erg hinderlijk zijn in o.a. (groot)keukens, fabrieken, cafe’s en in huis.

Tips om fruitvliegen te voorkomen

    • Dek uw fruit en groenten af als ze in een voorraadkast of toegankelijke plek bewaard worden. Het beste is om het in de zomer in de koelkast te bewaren.
    • Bewaar de groenten of het fruit niet te lang.
    • Sluit uw vuilnisemmers en afvalcontainers goed af en maak deze regelmatig schoon.
    • Spoel uw schrobputjes wekelijks door. Dit kan een grote bron van ontwikkeling zijn.
    • Maak regelmatig uw huis schoon, met extra aandacht voor de keuken en voorraadkast.
    • De bron weggehaald en schoongemaakt, maar nog steeds last? Een bakje met citroensap en een beetje afwasmiddel helpt ook erg goed.

Fruitvliegen bestrijden

Na goede weringsacties is het bestrijden van fruitvliegen vaak niet nodig. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie over preventieve maatregelingen.

Weergaven: 155

error: