De aanwezigheid van muggen in uw camper is niet schadelijk of gevaarlijk, maar vooral hinderlijk. Het zorgt voor slapeloosheid. Bovendien kunnen de muggen tussen uw goederen verblijven of eitjes leggen op plekken waar water aanwezig is. Dit creëert onhygiënische en onprettige situaties.
Meest voorkomende muggen in Nederland:
- Steekmuggen
- Motmuggen
- Tijgermuggen
- Dansmuggen
- Langpootmuggen
- Kriebelmuggen
Tips om muggen te voorkomen:
- Vermijd stilstaand water in emmers. Dit is een perfecte plek voor muggen om hun eitjes in te leggen.
- Houd uw waterleidingen en afvoerputjes schoon en spoel ze regelmatig door.
- Laat ’s avonds of ’s nachts geen ramen of deuren laten openstaan. Muggen komen af op warmte en niet op licht zoals vaak gedacht wordt. Een mug kan lichaamswarmte waarnemen op 20 meter afstand.
- Plaats gaashorren in uw deuren en ramen.
- Muggen houden van zoete geurtjes. Spuit daarom zo min mogelijk parfum op. Een citroenkaars- of plant in de slaapgedeelte kan helpen om de camper zo sterk te laten ruiken, dat de mug jouw lichaamswarmte niet meer ruikt.
- Maak gebruik van onze elektrische insectenvangers, deze lamp maakt gebruik van UV-licht om allerlei insecten aan te trekken en elektrocuteert ze.
Ontwikkeling
Muggen leggen hun eitjes vaak in stilstaand water of tussen de wortels van gras. Uit het eitje komt vervolgens een larve tevoorschijn. De larven die zich ontwikkelen in water vormen een belangrijke schakel voor de onderwater wereld. Ze kunnen in slechte omstandigheden leven en filteren eencellige algen & kleine diertjes uit het water of filteren dood organisch materiaal. De muggenlarven zijn een delicatesse voor vissen, insecten en amfibieën. Vanuit de larve groeit een mug. Een volwassen mug leeft doorgaans maar enkele dagen tot weken.
Meest gestelde vragen over muggen
Wat eten muggen?
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Waarom maken muggen een zoemend geluid?
Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is en erg vervelend. De productie van het geluid heeft deels te maken met de voortplanting van muggen. Muggen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen zien. Het geluid wordt dus gebruikt om elkaar terug te vinden in het donker. Alleen de vrouwtjes maken die zoemgeluiden om potentiële partners aan te trekken. Het gezoem wordt opgevangen door de antennes van het mannetje. Elke soort heeft een specifiek gezoem, zodat er niet gepaard wordt met een andere soort. Het geluid komt ook voort uit het snel op en neer bewegen van de vleugels, die zijn zo gebouwd dat ze een relatief luid geluid produceren voor zo’n klein insect.
Vaak voorkomende muggen in Nederland
Er zijn een aantal muggen die ons op regelmatige basis irriteren of schrik aanjagen en enkele nieuw opkomende muggen die voorlopig nog geen gevaar vormen, maar waarvoor waakzaamheid geboden wordt.
Steekmuggen (Culicidae) of muskieten
Steekmuggen zijn die irritante muggen die ons ’s nachts lastigvallen om zich te voeden met ons bloed. Sommige soorten uit deze muggenfamilie worden wel muskieten genoemd. De vrouwelijke muggen zuigen ons bloed met hun monddelen, wanneer ze voedsel nodig hebben voor hun eitjes. Ons bloed bevat namelijk de nodige eiwitten voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannetjes leven van nectar.
In tropische landen leven heel wat verschillende soorten steekmuggen die infectieziekten overbrengen zoals malaria, dengue, gele koorts, etc.
Ook op dieren kunnen die ziekten overgebracht worden, bv. blauwtong bij vee. Er leven een dertigtal inheemse steekmuggen in Nederland, deze zijn ongevaarlijk.
Vrouwelijke steekmuggen vinden ons makkelijk terug in het donker door middel van onze lichaamswarmte en de CO² die wij uitademen.
De mug steekt en zuigt bloed, vervolgens gebruikt ze haar speeksel om het bloeden te stollen. De jeuk en bult worden veroorzaakt door de reactie van ons lichaam op dit speeksel.
Motmuggen (Psychodidae)
Motmuggen lijken niet op traditionele muggen door hun ‘pluizige’ uiterlijk. De motmugjes worden ook wel eens rioolvliegjes genoemd, omdat ze leven in riolering, toiletten, badkamers, etc. Ze verkiezen vochtige omgevingen waar ze leven van de weggespoelde restjes voedsel of afval in de afvoer- of waterputjes.
Ontwikkeling
Vrouwtjes geven een lokstof af waardoor mannetjes worden aangetrokken. De larven zijn 1 tot 4 mm groot en ontwikkelen zich in organisch materiaal.
Leefwijze
Motmuggen komen veelal voor in het riool, kruipruimten waar leidingen kapot zijn en daardoor drab is ontstaan en in potplanten en plantenbakken die te vochtig zijn.
Schade
Motmuggen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in gebouwen en huizen. Omdat ze voorkomen in het riool, kunnen ze bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera.
Tips om motmuggen te voorkomen
- Herstel kapotte leidingen
- Dek vloeren van kruipruimten af met een laag zand
Motmuggen bestrijden
Na goede weringsacties is het bestrijden van motmuggen vaak niet nodig. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie over preventieve maatregelingen of als u last heeft van een plaag.
Aziatische Tijgermuggen (Stegomyia albopicta)
Deze mug komt pas sinds kort voor in Zuid/Centraal-Europa, ze is meegereisd met internationaal transport vanuit Zuidoost-Azië, waar ze een inheemse muggensoort is, en kan zich uitstekend aanpassen aan haar nieuwe omgeving. Hij verspreidt tropische infectieziekten zoals gele koorts, dengue (of knokkelkoorts) of chikungunya.
Dansmuggen
De dansmuggen, of ook wel de vedermuggen genoemd, komen over de hele wereld voor en zijn volledig ongevaarlijk.
Ze hebben de naam veermuggen te danken aan de 2 borstelachtige ‘veren’ op hun kop, het mannetje kan hiermee feromonen van vrouwtjes waarnemen. De naam dansmug verkregen ze door hun dansende vliegbeweging. U kunt deze muggen vaak terugvinden in grote groepen rond water. In het water leggen ze hun eitjes, die uitgroeien tot rode larven en leven van het plantaardig afval in de sloten of meren.
Langpootmuggen (Tipulidae)
Langpootmuggen zijn onschuldige dieren, maar hun larven of emelten die tussen de graswortels opgroeien kunnen wel schade aan uw omgeving toebrengen (bv. kale plekken in gazon).
Ze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, overdag vertoeven ze vooral op planten. Eten doen ze niet echt behalve wat nectar. Hun kaken zijn namelijk gereduceerd. Ze verblijven op planten om daar hun potentiële partners te ontmoeten en te paren, want een langpootmug leeft maar enkele dagen. Hun extra lange poten kunnen ze afstoten wanneer ze verwikkeld raken in een strijd met de vijand (autotomie). Deze groeien nooit meer aan.
Emelten (larven) komen zowel in het voor- als najaar voor, overdag verbergen ze zich ondergronds en ’s nachts komen ze te voorschijn om zich te voeden met de groene delen van planten. Jonge planten sterven zo af. In de tuinbouw zijn deze vliegende insecten dus allerminst geliefd.
Kriebelmuggen
Dit zijn muggen nauw verwant aan de dansmuggen. In Nederland komen een 17-tal verschillende soorten kriebelmuggen voor.
Weergaven: 213