Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Kamperen in Luxemburg, een verrassend vakantieland

Veel Nederlandse kampeerders rijden onderweg naar het zonnige zuiden door Luxemburg. Ze stoppen bij een benzinestation, gooien de tank vol en geven plankgas naar de Autoroute du Soleil. Zonde, want Luxemburg is een verrassend veelzijdig vakantieland. Dus een gratis tip: ga eens kamperen in Luxemburg.

Anno 2022 is Luxemburg het enige Groothertogdom ter wereld. Alleen dat al is reden genoeg voor een bezoek. Maar het kleine landje – Luxemburg heeft een oppervlakte van slechts 2.586 vierkante kilometer – heeft meer te bieden. Zo zijn er vijf verschillende vakantieregio’s met elk hun eigen charmes.In het noordelijke Éislek, ook wel Luxemburgse Ardennen genoemd, vind je ruige dalen, hoogvlaktes en bossen. Outdoorliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Het Müllerthal in het noordoosten trekt veel wandelaars vanwege de 112 kilometer lange Trail en het Natuur- & Geopark Mëllerdall. Wijnliefhebbers zijn juist graag te vinden langs de Luxemburgse Moezel. Minett in het zuiden staat bekend om de rode ijzerertshoudende bodem. De regio heeft dan ook de bijnaam ‘Land van de rode aarde’. In het hart van Luxemburg ligt het idyllische Guttland met zijn groene weiden en de ‘Vallei van de zeven kastelen’.

Burchten en kastelen

Voor zo’n klein landje telt Luxemburg verrassend veel kastelen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de turbulente geschiedenis van het groothertogdom. (Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel.)De ‘Vallei van de zeven kastelen’ is een 37 kilometer lange wandelroute tussen Mersch en Koerich. Al lopend door het groene Guttland met zijn weilanden, akkers en bossen kom je langs zeven burchten en kastelen, waaronder kasteel Schoenfels, kasteel van Ansembourg en Burg Simmern. Sommige kun je alleen van de buitenkant bewonderen, in andere kun je een kijkje nemen of zelfs overnachten.

Kasteel Vianden is zeker een bezoek waard.

Kamperen in Luxemburg: ook voor wandelaars

Wandel je graag, maar zijn kastelen niet zo jouw ding? Ook dan heeft Luxemburg je wat te bieden. Het land heeft namelijk een van de dichtste wandelnetwerken in Europa.Kies je voor de de 112 kilometer lange Mullerthal Trail, de 106 kilometer lange Escapardenne-Éislek Trail of maak je (een aantal van de) achttien wandelingen van de Eislek Pied? Kun je niet kiezen? Dan zullen we het niet lastiger maken door ook de Minett Trail, de Lee Trail en de Guttland Trails te tippen.

De paden op, de lanen in. In Luxemburg kun je prima wandelen!

Cultuur snuiven in Luxemburg

Genoeg van al dat gewandel door de natuur? Ga dan eens naar Luxemburg-Stad Het historische centrum van de hoofdstad is sinds 1994 UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Le Chemin de la Corniche, volgens de Luxemburgse schrijfster Batty Weber het ‘mooiste balkon van Europa’, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de vallei.Esch-sur-Alzette is de op een na grootste stad van Luxemburg. Hier vind je verschillende musea, waaronder het Nationaal Verzetsmuseum. Echternach is de oudste stad van het land. Het werd in de 7de eeuw gesticht door Willibrord, bisschop van Utrecht en aartsbisschop der Friezen. Beroemd is de katholieke processie, die jaarlijks op de dinsdag na Pinksteren plaatsvindt. Een andere stad die je zeker moet bezoeken, is Vianden. Het gelijknamige kasteel is hier de grootste toeristische trekpleister, maar ook in het pittoreske centrum zul je je niet vervelen.

Parc Merveilleux kunnen kinderen vast wel waarderen.

Kamperen in Luxemburg met kinderen

Niet alleen voor wandelaars en cultuursnuivers is Luxemburg een goede bestemming. Ook gezinnen met kinderen zullen er aan hun trekken komen. Er zijn veel klimparken en speeltuinen, zowel in- als outdoor.Maak een ritje met de stoomtrein in Minett Park of bezoek sprookjepark Parc Merveilleux. Liever dieren kijken? Dat kan in dierenpark Galgenberg. Natuurlijk zijn er ook musea die voor zowel ouders als hun kroost interessant zijn, zoals het Natuurhistorisch museum.Extra leuk: in veel musea mogen kinderen gratis naar binnen.

Weergaven: 77

error: