Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

Je camper of caravan voor de deur parkeren. Het gebeurt veel en is natuurlijk erg handig. Zo kun je vóór en na je vakantie rustig alles schoonmaken en in- en uitladen. Aan het stallen op de openbare weg zijn wel regels verbonden die per gemeente kunnen verschillen. Hoe lang je kampeermiddel op straat mag staan en hoe je problemen en een boete voorkomt, lees je hier.

Regels voor caravan en camper parkeren verschillen per gemeente.

In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoe lang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.

Nu heb je misschien al een paar creatieve oplossingen bedacht om de regels te omzeilen. Je camper na drie dagen een klein stukje verplaatsen bijvoorbeeld. Helaas, de drie dagen gaan dan niet opnieuw in. Het woord ‘parkeren’ is om deze reden in de APV vaak al vervangen door ‘te plaatsen of te hebben’. Ga niet op zoek naar mazen in de wet, maar hou je netjes aan de spelregels. Onthoud daarnaast dat de openbare weg niet alleen letterlijk ‘de weg’ omvat. Pleintjes, plantsoenen, stoepen en dergelijke horen hier ook bij.

Deze regels zijn ingesteld om kampeermiddelen niet langer dan nodig in de openbare ruimte te plaatsen. Het neemt extra parkeerruimte in en beperkt het uitzicht op de openbare weg. Je kan je misschien voorstellen dat je buren ook niet blij worden al ze wekenlang tegen een caravan op straat moeten aankijken.

Volledig parkeerverbod in sommige gemeenten.

Bezitters van lange caravans en campers (langer dan 6 meter, breder dan 2,40 meter) hebben het mogelijk nog moeilijker. In sommige gemeenten mogen deze voertuigen helemaal niet binnen de bebouwde kom staan. Als dit het geval is, moet dit in de APV van je gemeente staan. Parkeerplaatsen voor vrachtwagens zijn uitzonderingen, daar mag je wel staan. Deze herken je aan de bekende blauwe P-borden met symbolen van een vrachtwagen en bus erop afgebeeld.

Wat gebeurt er als je je camper of caravan langer op straat laat staan?

Staat je camper of caravan toch langer dan toegestaan op straat? In eerste instantie gebeurt er waarschijnlijk niets. Als er geen klachten uit de buurt komen, is de kans klein dat er wordt ingegrepen.

Is de gemeente strenger en/of zijn er klachten, dan kan de gemeente of politie je hier op aanspreken. De hoogte van de boete van een caravan die te lang voor de deur staat bedraagt 90 euro. Weiger je ook daarna mee te werken, dan kan je camper of caravan worden weggesleept (op jouw kosten). Zo bont wil je het natuurlijk nooit maken.

Net als met het kamperen zelf, is rekening houden met elkaar een groot goed. Bekijk zelf kritisch waar je je kampeermiddel plaatst en laat hem niet onnodig lang het straatbeeld bepalen. Vraag even aan je buren of ze er niet teveel last van hebben en laat ze weten wanneer je vertrekt. Zo verklein je de kans dat ze bij de gemeente of politie melding maken van een caravan voor de deur.

Caravan of camper parkeren op je eigen oprit.

Ook bij het parkeren van een caravan of camper op eigen terrein gelden er regels. Zelfs als je je voertuig keurig achter de heg en op de oprit zet, ben je mogelijk in overtreding. Bijvoorbeeld doordat het toch nog zichtbaar is vanaf de openbare weg.

De regels en de handhaving daarvan verschillen wederom per gemeente. Waar de ene gemeente streng en onverbiddelijk is, wordt er ergens anders juist flexibel mee omgegaan. De een kan zijn voertuig jarenlang vol in het zicht laten staan, de ander krijgt direct een waarschuwing. De APV raadplegen en de gemeente om meer informatie vragen biedt uitkomst. In het bijzonder als je je caravan of camper voor langere tijd op je oprit of in de achtertuin wil stallen.

Camper of caravan parkeren in de stad.

In de stad moet er voor een kampeermiddel parkeergeld worden betaald, net als voor je auto. Is de caravan vastgekoppeld aan je auto dan hoef je niet apart te betalen. In dat geval is de betaling of vergunning van je auto voldoende. Let er dan wel op dat je geen opritten blokkeert of op andere wijze foutief parkeert.

Drie tips om je kampeermiddel zonder zorgen te parkeren.

  • Raadpleeg de APV van jouw gemeente, zo weet je precies met welke regels je te maken hebt.
  • Verklein de kans op conflicten met buurtbewoners. Zet je kampeermiddel zo praktisch mogelijk neer en vraag je buren of ze er geen last van hebben.
  • Bedenk kritisch hoe lang je je camper of caravan daadwerkelijk voor de deur nodig hebt. Met een beetje voorbereiding hoef je de grens van wat is toegestaan niet op te zoeken

Bezoeken: 73

Related Posts

error: