Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Hoe krijg ik een constante waterstraal uit mijn kraan?

Heerlijk dat je in je caravan of camper stromend water hebt net als thuis. Het maakt het leven onderweg en op de camping lekker comfortabel. Maar misschien herken je dit probleem: je draait de kraan open en het water komt sputterend eruit in plaats van in een constante straal. Een dergelijke ´stotterende´ kraan is heel irritant. Wil je weten hoe dat komt en hoe je het heel makkelijk kunt voorkomen? Lees dan deze blog verder, we leggen het je graag uit.

Hoe komt het dat het water uit de kraan sputtert?

Om het mysterie maar meteen op te lossen: Het probleem heet lucht. Vloeistoffen en lucht gaan namelijk niet goed samen in een leiding. Dat geldt voor alle soorten leidingen, waar water of andere vloeistoffen doorheen stromen. Zoals diverse soorten waterleidingen, cv-installaties, remsystemen en zelfs bloedbanen. Het laatste is natuurlijk ook een soort leiding waarin een vloeistof – namelijk bloed – getransporteerd wordt. Komt lucht in één van deze leidingen, wordt de doorstroom belemmerd of zelfs afgesloten. Want waar lucht is, is geen ruimte voor vloeistof/water. In een bloedbaan kan lucht dodelijk zijn en bij een remsysteem gevaarlijk, omdat de remmen dan minder goed werken. Bij een watersysteem zijn luchtbellen weliswaar niet gevaarlijk, maar wel vervelend en storend. Het water komt dan sputterend in plaats van in een constante straal uit de kraan, omdat er lucht tussen zit. Dus je wilt de lucht kwijt. Maar hoe doe je dat?

Hoe raak je de lucht kwijt uit de leiding?

Heb je je weleens afgevraagd waarom een arts een injectiespuit met de naald naar boven houdt en enkele keren met de vinger er tegenaan tikt voor hem te gebruiken? Daarmee haalt hij de luchtbellen die in de spuit zitten naar boven, om ze dan met een lichte druk op de spuit uit de naald te drukken. Pas dan kan de vloeistof uit de spuit veilig gebruikt worden. Bij een verwarmingssysteem werkt het verwijderen van lucht op een andere manier. Hier zijn ontluchters op de radiatoren geplaatst. Door het regelmatig opendraaien van deze ontluchters kan de lucht – die altijd naar boven stijgt – ontsnappen.

Maar hoe kom je van de luchtbellen af die in je watertank komen, elke keer als je deze bijvult? Deze luchtbellen gaan namelijk samen met het water door de leiding naar de kraan en zorgen ervoor dat het water niet gelijkmatig door kan stromen en uiteindelijk ook in een constante staal uit de opengedraaide kraan kan komen. In dit geval helpt het niet om er tegenaan kloppen, maar heb je een automatische ontluchting in de dompelpomp nodig. Met deze pomp wordt het water vanuit je tank of Jerrycan door de leiding naar de kraan gepompt.

Hoe werkt een automatische ontluchter in de waterpomp?

Een automatische ontluchting in een waterpomp werkt verrassend eenvoudig: Er zitten in de pomp een groot aantal zeer kleine metalen balletjes die de zuurstofbellen in de watertank doorprikken. Hierdoor komt alleen maar water in de leiding en stroomt het uiteindelijk in een constante straal uit de kraan, zoals het gewenst is. Zo simpel kan het zijn!

Je kunt het trouwens eenvoudig checken, of een dompelpomp een automatische ontluchting heeft. Als je de pomp schudt, hoor je bij een automatische ontluchting de metalen balletjes rinkelen.

Heb je dus een hekel aan een kraan die ´stottert´, dan kun je beter kiezen voor een dompelpomp met automatische ontluchting. Heb je – dat is vooral in campers van toepassing – een zelf aanzuigende drukpomp, dan heb je geen problemen met lucht in de leiding. Drukpompen zijn echter een stuk duurder dan dompelpompen. 

Weergaven: 452

Related Posts

error: