Niet iedere kampeerplek is mooi vlak. Automatische uitdraaisteunen helpen je om je camper eenvoudig waterpas te zetten. Het kan ook met luchtveren. Tijd om de mogelijkheden om je camper recht te zetten onder de loep te nemen.
Automatische uitdraaisteunen
Voor de automatische uitdraaisteunen zijn geen fysieke inspanningen, keggen of andere hulpstukken nodig. Eén druk op de knop is genoeg. De uitdraaisteunen doen alle hoogteverschillen teniet en zorgen ervoor dat je camper stabiel staat.
Mechanisch, automatisch, hydraulisch
Mechanische uitdraaisteunen zijn beduidend goedkoper maar dienen enkel om de camper vast te zetten. Ze dragen het gewicht van de camper namelijk niet volledig. Bovendien moet jij je er fysiek voor inspannen. Automatisch waterpas zetten gaat het voordeligst met elektrische uitdraaisteunen. Hydraulische steunen zijn echter steviger en duurzamer en kunnen meer gewicht dragen.
Automatische uitdraaisteunen zijn overigens niet alleen voorbehouden aan zware modellen. “We krijgen meer en meer verzoeken van campereigenaren met de Fiat Ducato als basisvoertuig, en zelfs voor buscampers is er vraag naar automatische uitdraaisteunen”, aldus Michael Berberich, ontwikkelingshoofd van Goldschmitt, een Duits bedrijf dat onderdelen levert voor campers. Het kost ruim € 5.000 om ze te laten installeren.
Meer gewicht
Automatische uitdraaisteunen kosten niet alleen meer dan mechanische, ze wegen ook meer. Dat is zeker iets om rekening mee te houden als je overweegt ze te laten installeren. Meer gewicht betekent immers minder laadvermogen. Afhankelijk van het merk en type maken automatische steunen inclusief compressor je voertuig al snel 70 kilogram zwaarder.
Automatische uitdraaisteunen zijn vooral interessant voor kampeerders die gevoelig zijn voor niet vlakke camperplaatsen of last hebben van de rug. Als je rondtrekt en je camper dus vaak van standplaats verandert, is het ook een zegen als de steunen je camper binnen mum van tijd waterpas zetten.
Vaarwel krik
Bijkomend voordeel van automatische steunen: als je ze aan één kant wat hoger uitdraait, loopt de watertank aan de andere kant van de camper sneller leeg. Ook komen de steunen van pas als je een band moet verwisselen. Geen gedoe met een krik, je draait gewoon de steun bij die band uit. Je kunt zo trouwens ook het hele voertuig optillen. Handig als je even onder de camper moet kijken. Hoogwaardige systemen hebben een beveiliging die voorkomt dat de steunen bij een defect inklappen. Je kunt er dus veilig onder kruipen.
Luchtveren
Dezelfde multifunctionaliteit zien we bij luchtveren. Deze verhogen in eerste instantie het rijcomfort, maar zijn ook te gebruiken om hoogteverschillen weg te werken. Bij de betere campermerken met luchtveren zet je de camper, net als bij automatische uitdraaisteunen, met één druk op de knop waterpas. Je hebt dan nog wel uitdraaisteunen of stutblokken nodig om de camper stabiel neer te zetten.
Voor veel kampeerders is het al voldoende als hun camper waterpas staat. In dat geval volstaan luchtveren. Na een eenvoudige druk op de knop meten automatische sensoren of de camper mooi vlak staat, en indien nodig corrigeren ze. Let op, luchtveren tillen het voertuig wel op, maar zorgen er niet voor dat de camper ook stevig staat. Ze zijn dan ook primair bedoeld voor rijcomfort en veiligheid onderweg.
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je camper waterpas te zetten.
In deel 2 leggen we uit hoe je je camper rechtzet met behulp van blokken.
Niet iedere kampeerplek is mooi vlak. Uitdraaisteunen en luchtveren helpen je om je camper eenvoudig waterpas te zetten. Maar het kan ook op andere manieren. Dit keer leggen we uit hoe je je camper met behulp van blokken recht kunt zetten.
Tijdens het kamperen zit je niet te wachten op frustraties over bijvoorbeeld de camper die scheef staat of wiebelt. Helaas is de ondergrond op campings en camperplaatsen lang niet altijd mooi vlak. Soms is het genoeg om je camper een paar centimeter te verplaatsen, maar vaak ook niet. Als je bord van tafel schuift bijvoorbeeld, is het hoog tijd om de camper mooi waterpas te zetten. En je doet er niet enkel jezelf een plezier mee. Ook de absorptiekoelkast zal het waarderen, want die werkt alleen op vol vermogen als de camper waterpas staat.
Waterpas app
Je kunt dan wel een timmersmansoog hebben. Het is niet aan te raden om je camper op gevoel waterpas te zetten. Je hebt op z’n minst een glas water op tafel nodig, waaraan je kunt zien of de camper mooi vlak staat. Nog handiger is uiteraard een waterpas. Iets duurdere modellen hebben twee meetsensoren, zodat je de stand van de camper zowel in de lengte als in de breedte kunt controleren en corrigeren. Je kunt trouwens ook met je smartphone checken of je camper waterpas staat. Op iPhones zit standaard een waterpas (open de kompasapp en swipe naar links), voor andere merken moet je een app downloaden.
Blokken oprijden? Vraag iemand die kan instrueren
Heb je te maken met (lichte) hoogteverschillen? Dan kun je zoals gezegd ook gebruikmaken van blokken. Voorzichtigheid is wel geboden, want het kan best gevaarlijk zijn om er op te rijden. Maar met gevoel en volledige concentratie zet je je camper veilig waterpas. Het is aan te raden om iemand te vragen die de blokken in de gaten houdt. Net als bij het inparkeren in een krappe plek kan de helper instructies geven aan de chauffeur. Draai dus zeker het raampje in de bestuurderscabine open, zodat je elkaar goed kunt horen.
Aan de kant van de camper die het meest omhoog moet worden gelift, leg je het blok tegen de band aan. Door te spelen met de afstand van de andere blokken tot de andere wielen, kun je de camper ‘waterpassen’. Dat vereist enige oefening, dus probeer het voor vertrek thuis al eens uit op een grasveldje in de buurt.
Belangrijk bij het gebruik van blokken is dat de chauffeur wacht met voorzichtig gas geven tot de helper aangeeft dat het kan. De chauffeur mag natuurlijk niet aan het stuur draaien. Vervolgens vereist het enig inzicht van de assistent(e) om te beoordelen of de camper waterpas komt te staan. Zo ja, dan kruis je je armen en zeg je hardop stop, zodat de chauffeur weet dat hij ver genoeg is.
Hulp van uitdraaisteunen
Op de handrem staat de camper het veiligst. Deze rem werkt het beste in de rijrichting. Als je achterwaarts op de blokken rangeert, behaal je dus het beste resultaat. Met de uitdraaisteunen voorkom je ten slotte dat de camper wiebelt. Let op: standaard steunen zijn er niet op gemaakt om (veel) gewicht te dragen. Je kunt er dus geen aanvullende hoogtecorrectie mee uitvoeren. Draai ze uit totdat ze vast contact met de bodem hebben.
Het gevaar van blokken
Sommige blokken worden geleverd met een extra keg. Let daar mee op. De extra keg verhindert dat de band ongewenst terug rolt. Op zich heel handig, maar het geeft wel een veiligheidsrisico. Het is namelijk handwerk. Schiet de chauffeur met zijn voet van het pedaal, of pakt de handrem niet goed, dan kan de camper plots in beweging komen met alle gevaar van dien. Ons advies: kom voor je eigen veiligheid nooit te dicht bij de wielen. Gebruik liever een blok met treden, dat geen extra keg nodig heeft om je camper veilig waterpas te stellen, of een speciaal luchtkussen.
Uitdraaisteunen en luchtveren
Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen om je camper waterpas te zetten. Zo maakte je in deel 1 van ‘Hiermee zet jij je camper waterpas’ al kennis met de verschillen tussen automatisch uitdraaisteunen met luchtveren.
Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner
Weergaven: 368