De afgelopen jaren is er in Nederland een trend ontstaan onder wandelaars. Wandelen kreeg hiermee een spannende draai, waardoor in één keer veel mensen gingen wandelen en zoeken naar schatten. Dit fenomeen is bekend onder de naam geocachen.
Geocachen is in een korte tijd enorm populair geworden in Nederland. Het is een soort schat zoeken met een gps-apparaat of eventueel een smartphone. Men gaat op zoek naar een cache (een schat), die ergens verstopt is. Deze caches worden verstopt door iedereen die graag een mooi stukje natuur willen laten zien. Dus jij kan ook een cache plaatsen!
Een cache komt voor in veel verschillende vormen en maten. De enige voorwaarde voor het plaatsen van een cache is dat er een logboek in moet zitten. In het logboek staat genoteerd wie de maker van de cache is, de datum waarop de cache is verstopt en aantekening van de vinders van de cache. Het is gebruikelijk een leuke aantekening te maken in het logboekje, dit kan een bedankje zijn aan de maker van de blog. Zo zijn er ook verschillende afkortingen die gebruikt worden in het geocachen, één daarvan is TFTC – Thanks For The Cache. Dit wordt echter als onvoldoende aantekening beschouwt. Vinders van een cache zetten op zijn minst de datum en tijd van het bezoek in het logboek.
Er zijn verschillende caches, van klein tot groot. Kleine caches bestaan meestal uit een filmrolletje waar een klein logboekje in zit. Middelgrote caches bestaan vaak uit caches ter grootte van een lunchbox. Grote caches bestaan meestal uit een waterdichte trommel of emmer. In de grotere caches is het gebruikelijk dat er enkele waardevolle stukken inzitten, zo geeft men de bezoeker echt het gevoel een schat te vinden. Het is altijd een verrassing wat er in de cache is achtergelaten voor jou! De vinder van de cache neemt er iets uit, maar legt er ook weer wat voor terug. De stukken in een grote cache kunnen zijn: boeken, software (alleen legale), landkaarten, sieraden, video’s, foto’s, geld, cd’s, spelletjes, antiek, gereedschap of een wegwerpcamera (elke vinder maakt een foto van zichzelf en legt de camera weer terug in de cache.)
Door het zoeken naar caches kom je op plekken waar je normaal gesproken niet komt, je ontdekt op deze manier mooie stukjes van de wereld. Er zijn namelijk miljoenen caches verstopt over de hele wereld, dus ook op vakantie kun je de caches blijven verzamelen. Zo wordt wandelen in één keer een schatzoektocht. Leuk voor jong en oud!
In de omgeving van Eurocamping Vessem zijn veel routes te vinden waar deze caches of schatten te vinden zijn. Zo zijn er de routes: Kleine Beerze Vessem, Vessem in Noord, Jubileum 12,5 jaar Vessem en nog veel meer.
Weergaven: 43