Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Camperverkoop in de lift: ouderen ruilen boot in en kiezen voor gemak.

HEINKENSZAND – Vrijheid. Gaan en staan waar je wil én je hebt eigen sanitair. Campers zijn ‘booming’. Vorig jaar hadden verkopers al een topjaar. Dit jaar gaan ze daar waarschijnlijk wel overheen. Toch is het niet corona die de verkoop naar grote hoogte stuwt, zeggen Zeeuwse verkopers. Het is vooral de vergrijzing.

,Het is zeker drukker dan andere jaren. Mensen willen toch weg”, zegt Fons de Maat van Camperlife Zeeland in ‘s-Heer Arendskerke. ,,En met een camper heb je je eigen huisje. Je hoeft geen contact te hebben met anderen, als je dat niet wilt. In het begin van de coronacrisis was het hier heel stil. Iedereen wachtte af: ‘Wat gaat het doen?’ Maar nu is het booming. We zien allerlei soorten mensen, maar vooral ouderen. Die doelgroep zien we al een paar jaar toenemen. Nederland vergrijst. Daar komt het door. Veel ouderen kiezen voor gemak en willen van hun caravan af.”

Willem en Nel Haartsen in hun gloednieuwe camper. © Johan van der Heijden

‘Het werd tijd voor iets anders’

Dat zegt ook Siewert Gorter van Caravanlife Gorter in Heinkenszand. ,,We zien dit jaar veel nieuwe klanten. Vooral ouderen die eerst een boot hadden. Op een gegeven moment bereiken ze een leeftijd waarop ze het niet meer prettig vinden om over een wiebelende steiger te lopen. Dan is een camper een mooi alternatief. Die trend zien we al een paar jaar.”

,,Zo erg is het bij ons niet, maar leeftijd speelt zeker een rol”, zegt Willem Haartsen uit ‘s-Heer Hendrikskinderen die een gloednieuwe camper heeft. ,,We hadden een boot en een caravan. Maar de boot hadden we na tien jaar wel gezien. Ik ben 72. Mijn kracht neemt wat af en het onderhoud ging me toch wat tegenstaan. Bovendien waren we overal al geweest en hadden we alles al gezien. Het werd tijd voor iets anders.”

Ook zijn caravan was aan vervanging toe, zegt Haartsen. ,,Die hadden we al 19 jaar. De caravan werd ouder en de auto die hem trok, ook. Daar kwam bij dat we door de uitlaatgassen niet meer overal mochten komen. Dus in september vorig jaar besloten we de boot en de caravan weg te doen en een camper te kopen. Het was voor ons geen moeilijk besluit.”

De caravan werd ouder, en de auto die hem trok ook. Het werd tijd voor iets anders.

Willem Haartsen

Vakantie op een nieuwe manier

Na een levertijd van negen maanden konden Willem en zijn vrouw Nel een paar weken geleden voor het eerst met hun nieuwe camper op pad. ,,Ja, dat is even anders”, zegt hij. ,,Een caravan zet je weg op een camping en dan pak je de auto voor boodschappen of om erop uit te gaan. Met een camper moet je het anders organiseren. Je gaat niet alles weer inpakken om even voor een pak melk naar de supermarkt te rijden. Maar dat maakt het ook leuk. Je viert vakantie op een nieuwe manier.”

Volgens Gorter zijn er in Nederland 430.000 caravans en 110.000 kampeerauto’s. ,,In Duitsland is het anders. Daar zijn er meer campers dan caravans”, zegt hij. ,,Maar hier groeit het ook hard. 2019 was een topjaar wat de verkoop betreft. Tot begin juni liepen we 2 procent achter op de verkoop van 2019. Maar als je bedenkt dat we een paar maanden stilgelegen hebben door de coronacrisis, is dat natuurlijk niks.”

Met een camper moet je je vakantie anders organiseren. Je pakt niet alles in, om voor een pak melk naar de supermarkt te rijden.

Willem Haartsen

Vriendjes op een camping

Siewert Gorter van Caravanlife Gorter in Heinkenszand. © Johan Van Der Heijden

Jonge gezinnen ziet Gorter ook in zijn zaak verschijnen. En hoewel die soms kiezen voor een camper, gaat hun voorkeur meestal uit naar een caravan. ,,Kleine kinderen zijn niet graag lang onderweg”, zegt hij. ,,Die maken liever vriendjes op een camping. Dan is een caravan vaak aantrekkelijker. En goedkoper.” Want voor een tweedehands camper betaal je toch al snel 35.000 euro of meer.

Half maart viel bij de bedrijven de verkoop stil. ,,Maar begin mei, toen er voorzichtig wat meer mocht, en er een eerste corona-moeheid ontstond, groeide de verkoop”, zegt Gorter. ,,Toch zien we dat de aanschaf van een camper niet impulsief gebeurt. Klanten hebben zich meestal van te voren al goed geïnformeerd.”

Langere bedden

Jonge gezinnen zoeken vaak een camper met meerdere vaste bedden, zegt Fons de Maat. ,,Dat de kinderen er aan het einde van de dag zó in kunnen. Maar er wordt ook steeds meer gevraagd om langere bedden en of je makkelijk vanuit het bed naar het toilet kunt.  Want je kan ’s nachts wel één keer over iemand heen kruipen om bij het toilet te komen, maar dat kan natuurlijk niet drie keer op een nacht.”

Je kan ‘s nachts wel één keer over iemand heen kruipen om bij het toilet te komen, maar natuurlijk niet drie keer op een nacht.

bron; AD

Weergaven: 61

Related Posts

error: