Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Bijna 30.000 mensen in Andalusië gevaccineerd tegen gordelroos in zes maanden

In de afgelopen zes maanden heeft Andalusië bijna 30.000 mensen gevaccineerd tegen het herpes zoster-virus, ook wel bekend als gordelroos. De campagne, gericht op mensen van 65 jaar oud en specifieke risicogroepen, begon in mei en heeft inmiddels 27.596 mensen bereikt. Hiervan hebben 13.456 al hun tweede dosis ontvangen, aldus de Andalusische gezondheidsraad.

Gordelroos is een pijnlijke aandoening die ontstaat door de reactivatie van het waterpokkenvirus, dat bij iedereen die ooit waterpokken heeft gehad, latent in het lichaam aanwezig blijft. Door factoren zoals ouderdom of een verzwakt immuunsysteem kan dit virus opnieuw actief worden. De symptomen zijn meestal huiduitslag met pijnlijke blaasjes, vaak op de rug, gezicht of ledematen, en soms treden complicaties op zoals postherpetische neuralgie, een intense pijn die slecht reageert op gangbare pijnstillers.

De vaccinatie

De vaccinatie wordt gratis aangeboden aan 65-jarigen en aan mensen van 18 jaar of ouder met een verhoogd risico op ernstige vormen van gordelroos. Jorge del Diego, directeur van de afdeling Volksgezondheid in Andalusië, benadrukt dat de vaccinatie ook kan worden gecombineerd met andere vaccins, zoals die tegen griep of Covid-19. De vaccinatie is het hele jaar beschikbaar en wordt toegediend in gezondheidscentra na het maken van een afspraak.

Volgens de gezondheidsautoriteiten kan de vaccinatie niet alleen gordelroos voorkomen, maar ook complicaties aanzienlijk verminderen. Gordelroos komt naar schatting bij 30% van alle volwassenen op enig moment in hun leven voor. Het vaccin vereist twee doses, met een minimale tussenperiode van twee maanden.

Campagne

Met deze campagne zet Andalusië een belangrijke stap in het voorkomen van een ziekte die jaarlijks veel mensen treft en langdurig ongemak veroorzaakt. De overheid moedigt alle in aanmerking komende inwoners aan om gebruik te maken van deze gratis gezondheidszorgvoorziening.


Het herpes zoster-virus
Het herpes zoster-virus

Het herpes zoster-virus, beter bekend als gordelroos, heeft in Spanje in de afgelopen tien jaar meer dan 600.000 infecties veroorzaakt.
Ondanks de beschikbaarheid van een doeltreffend vaccin sinds 2022, waarschuwt het Spaanse Verpleegkundigen Comité (CGE) voor de lage vaccinatiegraad onder risicogroepen. Dit benadrukken ze met zorgwekkende cijfers: meer dan 65.000 ziekenhuisopnames tussen 1998 en 2018 en een toenemende incidentie, met 76.522 geregistreerde gevallen in 2022.

 

Gordelroos

Gordelroos (Spaans: herpes zóster) wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Na een eerste infectie kan het virus inactief blijven in het lichaam en later weer actief worden. Vooral mensen ouder dan 65 jaar of personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico. Het vaccin kan dit risico met 90% verminderen en ernstige complicaties voorkomen.

Vaccinatiebereidheid 

Toch laat de vaccinatiebereidheid te wensen over. In regio’s zoals Andalusië en Valencia ligt het percentage voor de eerste dosis tussen de 45% en 55%. Voor de tweede dosis daalt dit nog eens met 10%. Volgens Pilar Fernández, directeur van het Instituut voor Gezondheidszorgopleidingen, komt dit deels door de vermoeidheid bij de bevolking na de pandemie en de invloed van antivaccinatiecampagnes op sociale media.

Spaanse overheid

De Spaanse overheid beveelt de vaccinatie aan voor ouderen en mensen met ernstige onderliggende aandoeningen, zoals hiv, kanker of patiënten die chemotherapie ondergaan. De behandeling bestaat uit twee doses, met een interval van twee tot zes maanden. Het vaccin is veilig en kan lichte bijwerkingen veroorzaken, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats, maar er zijn geen ernstige complicaties gemeld.

CGE

Het CGE roept op tot betere voorlichting en bredere toegang tot vaccinaties. Volgens verpleegkundige Alejandro Cremades uit Alicante is bewustwording cruciaal. “Gordelroos heeft een enorme impact op het dagelijks leven van patiënten. Door vaccinatie te bevorderen, kunnen we levenskwaliteit behouden en zorgkosten verlagen.”

Bevolking

Met een vergrijzende bevolking in Spanje is het zaak om de vaccinatiedekking snel te verhogen om een groeiende epidemie te voorkomen. Het CGE benadrukt dat meer campagnes en samenwerking met lokale gezondheidsinstanties essentieel zijn om de vaccinatiedoelen te bereiken.

Spanje vandaag

 

Weergaven: 15

Related Posts

error: