Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Kamperen in de Ardennen

De Belgische Ardennen zijn de ideale vakantiebestemming dicht bij huis, op nog geen drie uur rijden van Utrecht. Door het veelzijdige landschap met heuvels, bossen, rotsen en rivieren voelt het toch ver weg. Wissel wandelen, fietsen of survivallen af met een bezoek aan historische plaatsen. En geniet tussendoor van de Belgische keuken en specialiteiten als bier, kaas, wafels, chocolade en andere lekkere streekproducten.

De Ardennen: één en al natuur

De Ardennen staan bekend als een gebied met ongerepte natuur met mooie uitzichtpunten. Aanraders zijn de Tombeau du Géant vlakbij Bouillon, Le Hérou bij La-Roche-en-Ardenne of de Vallei van Warche bij Reinhardstein met verschillende wandel- en fietsroutes. Ontdek de beboste oevers van de Ourthe, waan je in de wildernis en spot  (de sporen van) bevers die daar bivakkeren. Een andere trekpleister is zonder twijfel het Global Geopark Famenne-Ardenne, door Unesco beoordeeld tot uitzonderlijk landschap. Met grotten, rotswanden en unieke ondergrondse rivieren. Ook de steden Durbuy en Rochefort liggen in dit gebied. De deelgebieden van de Ardennen zijn erg verschillend, met de grillige zinkgaten in het Viroin-Hermeton natuurgebied in het zuiden en de Hoge Venen in het oosten. Natuurliefhebbers hebben dus volop keuze bij onze zuiderburen.


Historische steden en dorpen

Liefhebbers van historische gebouwen zitten ook meer dan goed in de Ardennen. Bij menig stadsbezoek kun je niet om de imposante kerken, abdijen, kathedralen en belforten heen. Dinant blijft een aanrader met de citadel, de collegiale kerk en de saxofoons. De rotsen en de Maas maken het plaatje compleet. De kleine stad Spa staat natuurlijk bekend om het bruisende bronwater, de wellness en het Formule 1 circuit. In 2021 werd de kuurstad Spa Unesco Werelderfgoed. Mons is een echte kunst- en cultuurstad met het belfort, de Sint Waltrudiskerk en het huis van Van Gogh.

Houd je van een stad met een rauwer randje vol streetart en art nouveau, breng dan een bezoek aan Charleroi. Je vindt er het grootste fotomuseum van Europa (Musee de la Photographie) in een voormalige kerk. Of ga naar het industriemuseum Bois du Cazier. Namen, of in het Frans Namur, is de hoofdstad van Wallonië. De stad heeft een prachtig historisch centrum en een indrukwekkende citadel. Op de plaats waar de Maas en de Samber samenkomen, torent deze 100 meter boven de stad uit.

Ben je op zoek naar andere, minder bekende parels? Bekijk dan dit overzicht van 23 bijzondere steden.


Wandelen en fietsen op verschillende niveaus

Om fietsend van de Ardennen te genieten heb je echt geen mountainbike of racefiets nodig. Volg de zogenaamde RAVeL routes, daar zijn de stijgingspercentages minimaal en de routes grotendeels autovrij. Bekroonde routes zoals de Maas Fietsroute en de Vennbahn zijn geschikt voor iedereen. De laatste is aangelegd langs en over de historische spoorlijn tussen Aken en Troisvierges en voert je langs verlaten stations, oude spoorbruggen en charmante dorpen als St. Vith en Burg-Reuland.

Ook wandelaars halen hun hart op in de Ardennen, met paden door bossen, over heuvels en langs rivieren. Wandel door de mooie Feeënvallei en ongerepte vallei van de Martin-Moulin. Je vertrekt bij de Achouffe brouwerij, waar je na afloop een welverdiende La Chouffe drinkt. Krijg je niet genoeg van het gouden gerstenat, dan is de Trappistenabdijroute een aanrader. Een bijzondere langeafstandswandeling naar de drie grote trappistenabdijen Chimay, Rochefort en Orval.
Op zoek naar meer wandel en fietsinspiratie? Wallonië België Toerisme heeft een selectie gemaakt met tips voor wandel- en fietsroutes.


Actief de Ardennen beleven: van kanoën tot klimmen

In de Ardennen zijn er veel mogelijkheden om te survivallen. Het is dan ook een populair uitje onder vrienden, families en bedrijven. Die vermaken zich volop met de ruime keuze aan sportactiviteiten. Bij Natura Parc, aan de oevers van de Lacs de l’Eau d’Heure, klim je de bomen in met apenbruggen, netten en trapezes. Waaghalzen pakken de grote tokkelbaan boven het Meer van de Plate Taille. Of varen de rivier af vanaf Gendron of Houyet met een kano of kajak, langs het prachtige natuurlijke landschap vol kastelen en rotsen. En zo zijn er nog tal van uitjes in de frisse buitenlucht, van paardrijden tot vissen.


De Slag om de Ardennen

Tegenwoordig zijn de Ardennen een gebied waar je rust en ruimte ervaart. Deze vredige stilte staat in schril contrast met de veldslagen die in het verleden in Wallonië plaatsvonden.Musea en monumentenvormen een blijvende herinnering en eerbetoon aan de slachtoffers, die vochten voor vrijheid. Zo was de Slag om de Ardennen cruciaal voor de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Het Bastogne War Museum en Baugnez 44 tonen dit deel van de geschiedenis en maakt diepe indruk op bezoekers. Langer geleden, in 1815, vond de Slag bij Waterloo plaats waarbij Napoleon werd verslagen. Godfried van Bouillon speelde een hoofdrol in het gelijknamige plaatsje Bouillon, vlakbij de Franse grens, in de tijd van de Kruisvaarders.

Kasteel van Modave © Pixel Komando

Kastelen en Tuinen

De eeuwenoude kastelen nemen je weer op een heel andere manier mee terug in de tijd. Wallonië heeft de meeste kastelen per vierkante meter. Veel daarvan zijn te bezoeken, en bij sommige kun je zelfs overnachten. Het Kasteel van Modave, omgeven door een natuurreservaat en geklasseerde tuinen, heeft maar liefst 25 gedecoreerde kamers. Of bezoek het kasteel van Freÿr vlakbij Dinant met een kosmopolitisch interieur en een tuin met driehonderd jaar oude sinaasappelbomen. Aan de andere kant van de Maas heb je een prachtig zicht op het kasteel.

Met zijn magnifieke torens en prachtig houtwerk wordt het Kasteel Vêves in Celles beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse kastelen van België. Het lijkt wel uit een sprookjesboek te komen. Het kasteel van Lavaux-Saint-Anne in Rochefort bevat maar liefst drie musea en heeft een ecologische zone; een waar paradijs zijn voor planten, insecten en vogels.

VisitWallonia.be heeft de mooiste kastelen op een rij gezet.


Avontuurlijke attractieparken en dierentuinen

In de bossen van de Ardennen leeft veel wild. De kans bestaat dus dat je onderweg een hert, vos of everzwijn tegenkomt. Wil je meer dieren zien, ga dan naar een van de wildparken. Monde Sauvage is dé plek in België om op safari te gaan. En Pairi Daiza is al meerdere jaren uitgeroepen tot de beste dierentuin van Europa. Liefhebbers van actie en avontuur stappen liever de achtbanen in bij attractiepark Walibi in Wavre. Of nemen een duik in zwemparadijs Aqualibi. Plopsa Coo valt perfect te combineren met een bezoek aan de watervallen van Coo.

Bekijk nog meer leuke attracties.


Veelzijdige campings in de Ardennen

Tijdens het kamperen beleef je de natuur pas écht. Zo ligt de ene camping aan een rivier of beekje, waar je voor de ‘deur’ pootje baadt en een vis vangt. Andere campings liggen op een heuvel en zijn opgebouwd uit terrassen met uitzicht op het groene en bosrijke landschap. In de Ardennen zijn er kleinschalige campings waar rust heerst. Maar er zijn ook grotere campings met meerdere zwembaden en een programma vol activiteiten voor de (klein)kinderen. Naast kampeer- en camperplaatsen, is het huuraanbod in de Ardennen op veel campings uitgebreid met luxe accommodaties met eigen sanitair. Denk aan bungalows, stacaravans, lodgetenten en tiny houses.


Praktische informatie

In Wallonië is Frans weliswaar de voertaal en spreken de bewoners in het oosten Duits. Maar op veel plekken spreekt men ook Nederlands. De Ardennen zijn dichtbij en daardoor niet alleen aantrekkelijk in de zomermaanden. In het voorjaar is de ontluikende natuur prachtig. En in het najaar veranderen de bossen in een kleurenparadijs en begint het wildseizoen.

Wallonië is goed bereikbaar, zowel over de weg als over het spoor. Vanaf Utrecht rijd je er met de auto in zo’n 2,5 uur naartoe. Met de trein doe je er iets langer over, en reis je via Luik of Antwerpen en Brussel.

Weergaven: 71

error: