Een van de bekende problemen met – grote – campers is dat ze al snel te zwaar zijn.
Veel campers zijn al zwaar van zichzelf en door de toevoeging van de luifel, de fietsendrager en andere opties, zit je al snel aan het toegestane gewicht van 3500 kg. Vaak blijft er dan maar weinig ruimte over voor jou als camperaar en kun je maar weinig spullen meenemen. Naast dat dit je een boete op kunt leveren, is het ook nog eens gevaarlijk. Dat wil je dus voorkomen. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij 10 tips om gewicht te besparen in de camper op een rijtje gezet.
Gewicht besparen in de camper
Met deze tips kun je veilig op weg. Twijfel je een beetje over het gewicht? Hier vind je een overzicht waar je je camper kunt wegen in Nederland en waar je je camper kunt wegen in België.
1. Apparatuur
Een satelliet om tv te kijken in de camper weegt best wat. Daarom is het goed om te bedenken of tv kijken via de satelliet echt nodig is. Wil je elke avond tv kijken? Dan waarschijnlijk wel. Wil je af en toe een film kijken? Dan is satelliet tv niet nodig. Je kunt dan zelfs de tv achterwege laten. Aan je laptop en internet heb je genoeg.
2. Fietsendrager
Soms kun je ook de fietsendrager achterwege laten, vooral als je camper een grote garage heeft. Als je fietsen daar in passen, raden we je aan om dat te doen. Dat scheelt je zo weer 20 kg. Passen je fietsen niet in de garage? Dan is het goed om te kiezen voor een fietsendrager die je gemakkelijk van de camper kunt halen. Mocht je dan de camper verhuren aan een gezin of zelf meer mensen meenemen, dan kun je de fietsendrager loshalen.
3. Lichte fietsen
Goed, je gaat natuurlijk niet speciaal voor het camperen een nieuwe fiets kopen. Maar mocht je toe zijn aan een nieuwe, dan is het verstandig om ook het gewicht van de fiets mee te laten wegen – ;). Daarbij hoef je helemaal niet in te leveren op comfort. Ook elektrische fietsen zijn constant in ontwikkeling. Een lichte goede fiets vinden, wordt dus steeds makkelijker.
4. Lege watertanks
Neem onderweg niet te veel water mee in je watertanks. Leeg voor je vertrekt van de camping of camperplaats je vuilwatertank en zorg ook dat je schoonwatertank niet te vol zit. Als je graag gaat wildkamperen is het natuurlijk wel verstandig om een beetje water mee te nemen, zo kun je ergens een tijdje blijven staan. Sta je alleen op campings en camperplaatsen met voorzieningen? Vul je schoonwatertank dan altijd alleen een beetje aan als je aankomt. Sowieso hoef je de schoonwatertank niet te vol te doen. Als het water te lang stil staat krijg je alleen maar bacteriën.
5. Een andere accu
Heb je twee grote (huishoud)accu’s in je camper? Kijk dan of je daar een van kunt missen of of je die kunt vervangen voor een lithium batterij. Die gaan sowieso langer mee en kunnen bijna helemaal ontladen, waardoor het zomaar zo kan zijn dat je naast dat je gewicht bespaart ook langer zonder stroom kunt! Vooral fijn voor de wildkampeerders of de mensen die op camperplaatsen zonder voorzieningen staan.
6. Lichtere gasflessen
Op veel plekken kun je alleen terecht voor metalen gasflessen. Toch is het de moeite waard om te kijken of je geen andere gasflessen kunt gebruiken. Gasflessen van aluminium zijn bijvoorbeeld een stuk lichter!
7. Lichtgewicht kampeerspullen
Lichtgewicht kampeerspullen zijn er niet alleen voor de backpackers die alles op de rug meenemen. Ook voor camperaars is het ideaal. Zo vind je in de kampeerwinkels veel lichtgewicht meubilair en lichtgewicht keukenspullen. Vooral lichtgewicht meubilair kan nog wel wat schelen. Een stevige houten tafel is superzwaar terwijl je ook de inklapbare exemplaren hebt. Ook stoelen kunnen veel in gewicht schelen, maar laten we wel afspreken dat je niet inlevert op comfort. Aan een zere rug heb je ook niks op vakantie.
Qua keukenspullen vind je bijvoorbeeld veel lichtgewicht pannen, borden, bestek en bekers van kunststof, bamboe of aluminium. Laat die van melamine liever links liggen. Die laten gevaarlijke stoffen af als ze in contact komen met dingen die boven de 70°C zijn en dat zijn thee en koffie snel. Als je graag de BBQ aansteekt of ook de skottelbraai meeneemt, kun je trouwens ook wel een paar koekenpannen thuis laten.
Wil je nog een stapje verder? Kijk dan ook eens in de buitensport winkel voor lichtgewicht handdoeken. Een gewone handdoek weegt namelijk nogal wat. Een microfiber reishanddoek is een stuk lichter en droogt ook nog eens sneller.
8. Kleding
Ook je kleding kan best wat wegen, vooral jassen en spijkerbroeken zijn zwaar. Spreek daarom een limiet aan kilo’s per persoon af. Dat dwingt je ook om goede keuzes te maken in de kleding die je meeneemt. Want zeg eerlijk, de helft van de kleding die je meeneemt, trek je toch helemaal niet aan.
Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je ook hiervoor een kijkje nemen bij de buitensportwinkel. Vooral voor lichtgewicht broeken en jassen kun je hier terecht. En je bent óók direct klaar voor als je graag de bergen in gaat of andere actieve dingen doet.
9. Boodschappen ter plaatse
Toen ik bij de slagerij werkte waren er iedere zomer veel mensen die langskwamen voor ingeblikte gehaktballetjes en nasi. Die konden mooi mee op vakantie. Ergens logisch natuurlijk, dat eten ben je gewend en je weet zeker dat het goed is. En laten we eerlijk zijn, Calvé pindakaas is ook wel echt het allerlekkerst. Toch is het om gewicht te besparen in de camper beter om dat niet te doen. Het weegt veel en neemt veel plek in en daarnaast vind je inmiddels overal in Europa een Lidl. En een rondje lopen door de lokale supermarkten is een avontuur op zich, super leuk om te kijken wat voor lokale gerechten je kunt kopen – en proeven.
10. Halflege schoonmaakmiddelen en zeep
Wat je wel van huis mee kunt nemen is halflege flessen schoonmaakmiddel. Zo’n hele fles gaat er tijdens je vakantie toch niet doorheen en het scheelt altijd weer een klein beetje gewicht. Hetzelfde geldt trouwens voor shampoo en zeep – hoewel het milieuvriendelijker is om die in vaste vorm mee te nemen.
Tot slot
Bedenk dat het altijd verstandig is om na te denken welke spullen je écht nodig hebt. Dat je in de camper veel ruimte hebt, wil niet zeggen dat je alle ruimte hoeft te gebruiken. Pak onze inpaklijst voor kamperen er eens bij en wees kritisch. Wij hebben de inpaklijst zo uitgebreid mogelijk gemaakt, maar waarschijnlijk kun je best een boel spullen thuis laten. Kom je na de vakantie weer thuis? Houd dan eens bij of er nog dingen zijn die je niet gebruikt hebt. Die kun je de volgende campervakantie al helemaal thuis laten.
Heb je een hobby waarvoor je spullen mee moet nemen die veel wegen – een surfplank, een motor etc. – overweeg dan om een aanhanger mee te nemen. Met een B rijbewijs mag je een aanhanger tot 750 kg trekken en als je een BE rijbewijs hebt nog meer. Het laadvermogen van je camper wordt dan trouwens wel wat minder door de kogeldruk. Maar onder de streep krijg je er veel ruimte bij.
Wil je liever niet met een aanhanger rijden en geen gewicht besparen in de camper? Kijk dan of het mogelijk is om je camper om te keuren naar een C-rijbewijs. Op de website van de RDW vind je daarover meer informatie. In België neem je best contact op met jouw lokaal keuringsstation of FOD Mobiliteit.
Weergaven: 157