Met zonnepanelen op de camper kun je zelf stroom opwekken. Maar hoe werkt het eigenlijk? En hoeveel stroom levert het op? Op deze pagina staan de antwoorden.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen leveren elektriciteit zodra er licht opvalt. Die elektriciteit wordt opgeslagen in een accu. Dankzij een regelsysteem gebeurt dat automatisch, net zolang tot de accu is opgeladen. Ideaal dus voor recreatieve toepassingen, vooral als je langere tijd op een vrije camperplaats staat.
Energievoorziening zonnepanelen
Het zonne-energiesysteem kan niet de gehele energievoorziening verzorgen. Voor verlichting, het op peil houden van accu’s en voor weinig stroomverbruikende elektrische apparaten, zoals televisietoestellen, is zo’n systeem wél zeer geschikt. Om te verwarmen is het beter om gas te blijven gebruiken.
Het zonne-energiesysteem dient het gemak. Eenmaal aangesloten blijft het jarenlang probleemloos stroom leveren. Oftewel: altijd licht en nooit meer een lege accu.
Hoeveel stroom levert een paneel?
De Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) van een paneel wordt als volgt berekend: een 85 Watt zonnepaneel laadt onder perfecte omstandigheden 85 Watt per uur. Maar perfecte omstandigheden zijn er niet altijd.
Tussen maart en oktober komt in Nederland al het licht op een dag overeen met vier uur perfecte omstandigheden (4 volle zonuren). De gemiddelde opbrengst van een 85 Watt paneel is dus: 85 Watt x 4 volle zonuren = 340 Watt-uur per dag.
Zonnepanelen installeren
Voor het installeren van zonnepanelen zijn de volgende onderdelen nodig:
- Enkele zonnepanelen (afhankelijk van de benodigde stroom).
- Spoilerset voor montage van de zonnepanelen op het dak.
- Waterdichte dakdoorvoering van de bekabeling.
- Laadregelaar.
- Kabelset.
- Montagemateriaal.
Met Sikaflex 252 lijm en een spoilerset zijn de panelen nagelvast op het dak te verlijmen. Schroeven is niet nodig. Alleen voor de kabeldoorvoer is een gat in het dak nodig.
Bekijk hier onder het filmpje van NKC
Weergaven: 327