Zijn de campings in Nederland open?

Vanaf 1 juli is het weer een stuk toegankelijker om te kamperen. Vanaf die datum mogen campings en kampeerbedrijven hun openbare sanitaire voorzieningen weer openstellen. Ook de restaurants op de campings mogen weer open. De openstelling is onder voorbehoud van de beperkte verspreiding van het virus en kan worden herzien wanneer de regering daar noodzaak toe ziet.

Tot 1 juli mogen campings en kampeerbedrijven open blijven onder strikte voorwaarden. Dat houdt in dat op alle campings en kampeervoorzieningen de openbare sanitaire voorzieningen gesloten dienen te blijven. Restaurants mogen vanaf 1 juni maximaal 30 gasten ontvangen.

Wij hebben onze campings gevraagd of ze op dit moment kunnen voldoen aan de volgende voorwaarden:

• Geopend met inachtneming van de in uw veiligheidsregio geldende restricties;
• Volgt de richtlijnen van het RIVM ter voorkoming van verspreiding van het virus op uw camping;
• Heeft extra maatregelen m.b.t. de hygiëne genomen ter voorkoming van verspreiding van het virus.

De campings die hieraan voldoen herken je aan dit logo:

Kenmerk Speciale coronamaatregelen

Kenmerk Speciale coronamaatregelen

Alle campings die hieraan voldoen vind je hier.

Campings met dit kenmerk kunnen worden getoetst op de maatregelen door onze inspecteurs.

Indien de camping die je zoekt hier niet tussen staat hoeft dit niet te betekenen dat de camping onvoldoende maatregelen heeft genomen. Ze hebben ons in dat geval niet op de hoogte gesteld van hun maatregelen.

Naast het treffen van maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het virus zijn er ook veel campings die flexibele voorwaarden hanteren. Nederlandse campings waarbij je tot 7 dagen voor vertrek kosteloos kunt annuleren en waarbij je geen aanbetaling hoeft te doen herken je aan dit logo:

Kenmerk Speciale coronavoorwaarden

Kenmerk Speciale coronavoorwaarden

De betreffende Nederlandse campings vind je hier.

De voorwaarden waaronder campings en kampeerbedrijven geopend mogen zijn tot 1 juli, kunnen per veiligheidsregio verschillen.

In het onderstaande kaartje staat per veiligheidsregio aangegeven of de campings en kampeerverblijven open mogen blijven of niet.* Daarnaast bepalen campings en kampeerbedrijven in de veiligheidsregio’s die open mogen blijven zelf of ze dat daadwerkelijk doen. Check dit altijd bij de betreffende camping of het kampeerbedrijf.

 1. Groningen: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 2. Friesland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 3. Drenthe: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 4. IJsselland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 5. Twente: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 6. Noord- en Oost-Gelderland: Verblijf in caravan toegestaan mits de plaats is voorzien van eigen sanitair. Verblijf in camper met eigen sanitair toegestaan t/m 14 juni.
 7. Gelderland-Midden: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 8. Gelderland-Zuid: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 9. Utrecht: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 10. Noord-Holland Noord: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 11. Zaanstreek-Waterland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 12. Kennemerland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 13. Amsterdam-Amstelland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 14. Gooi en Vechtstreek: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 15. Haaglanden: verbod op recreatief verblijf (m.u.v. vaste staanplaatsen met eigen sanitair) t/m 14 juni
 16. Hollands Midden: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten t/m 14 juni
 17. Rotterdam-Rijnmond: campings en recreatieparken zijn alleen voor dagverblijf geopend 07:00 uur t/m 22:00 uur t/m 14 juni
 18. Zuid-Holland Zuid: verbod op recreatief verblijf (m.u.v. vaste staanplaatsen met eigen sanitair) t/m 14 juni
 19. Zeeland: kamperen beperkt toegestaan op plaatsen met eigen sanitaire voorzieningen t/m 14 juni
 20. Midden- en West-Brabant: verblijf in caravan toegestaan mits de plaats is voorzien van eigen sanitair. Verblijf in camper met eigen sanitair toegestaan. t/m 14 juni
 21. Brabant-Noord: verblijf in caravan toegestaan mits de plaats is voorzien van eigen sanitair. Verblijf in camper met eigen sanitair toegestaan. t/m 14 juni
 22. Brabant-Zuidoost: verblijf in caravan toegestaan mits de plaats is voorzien van eigen sanitair. Verblijf in camper met eigen sanitair toegestaan. t/m 14 juni
 23. Limburg-Noord: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht t/m 14 juni
 24. Zuid-Limburg: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht t/m 14 juni
 25. Flevoland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht t/m 14 juni

Let op: per regio kan de situatie dagelijks veranderen. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Campings open/gesloten in het buitenland

Dit is afhankelijk per land of zelfs per regio en wijzigt regelmatig op dit moment. Daarnaast mag je op dit moment niet altijd een land in, omdat er een inreisverbod van kracht is. De ANWB heeft de ANWB Reiswijzer gemaakt voor de 17 populairste vakantielanden. Deze geeft per land aan of het toegankelijk is voor toeristen. De ANWB Reiswijzer wordt voortdurend up-to-date wordt gehouden. Mocht jouw bestemming er niet tussen staan, kijk dan op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Je kunt ook op de website van de gereserveerde camping kijken.

Algemeen reisadvies:

Wat is het actuele reisadvies per land?

 • Tot 15 juni geldt er een ‘oranje’ reisadvies voor alle buitenlandse bestemmingen. Dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.
 • Vanaf 15 juni wijzigt het reisadvies voor EU en Schengen landen die aangeven Nederlandse toeristen te willen ontvangen van ‘oranje’ naar ‘geel’

Dit betekent dat voor die landen vanaf 15 juni ook niet noodzakelijke reizen zijn toegestaan maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. Ook kamperen in het buitenland behoort vanaf 15 juni dus weer tot de mogelijkheden.

De Europese landen waar vanaf 15 juni weer gekampeerd kan worden zijn:
De Europese landen waar snel een beslissing over volgt:
De Europese landen waar voorlopig nog reisadvies ‘oranje’ voor geldt zijn:

Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Kijk voor de laatste update de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik heb een camping geboekt via anwbcamping.nl in een land waarvoor reisadvies ‘oranje’ geldt. Wat moet ik doen?

Valt je reis in de periode van het inreisverbod, neem dan rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende camping om de boeking te annuleren of om te boeken naar een andere datum. Valt jouw reis buiten deze periode dan hoef je nu nog niets te doen,

Omdat het reisadvies kan wijzigen, adviseren we de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Lees hier het meest actuele reisnieuws. Wil je wel graag de boeking annuleren of een camping omboeken naar een andere datum, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende camping.

Annuleren/omboeken

Ik heb via anwbcamping.nl een camping gereserveerd en wil deze vanwege het coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. De coronacrisis heeft een flinke impact op de bedrijfsvoering van campings. Veel bedrijven moeten nu gesloten blijven. Je helpt campings enorm door juist nu alternatieve annuleringsvoorstellen te accepteren. Veel campings bieden in deze uitzonderlijke omstandigheden bijvoorbeeld de mogelijkheid om je reservering te verplaatsen of bieden een voucher aan die op een later moment verzilverd kan worden. Door het accepteren van dit soort alternatieven help je mee om er zo samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van de prachtige kampeerbedrijven in binnen- en buitenland.

Ik heb rechtstreeks bij een camping gereserveerd (niet via anwbcamping.nl) en wil deze vanwege het Coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd.

Ik heb mijn aanbetaling nog niet gedaan. Nu wil ik toch van de vakantie af zien. Moet ik nu alsnog het hele bedrag of de aanbetaling betalen?
 • Indien je via anwbcamping.nl hebt geboekt moet je rekening houden met de geldende voorwaarden van de camping. Deze voorwaarden vind je terug in de email die je hebt ontvangen na de boeking. Wanneer je nog geen aanbetaling hebt gedaan, dan wordt je boeking automatisch geannuleerd. Heb je al wel een aanbetaling gedaan? Neem dan contact op met de camping.
 • Indien je rechtstreeks bij de camping hebt geboekt en niet via anwbcamping.nl hangt het af van de overeenkomst- en annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Je bent verplicht de overeenkomst na te komen. Annulering van die overeenkomst kan je verplichten tot betaling van de kosten conform de bijbehorende annuleringsregeling. (Bron: Recron)
Kan de ANWB de camping voor mij annuleren?

Nee, wij kunnen de reservering niet voor je annuleren. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via 088 2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur)of via reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer.

Ik heb een reservering voor deze zomer staan. De camping geeft aan dat het dan zeker veilig is om te komen. Ik wil liever annuleren of de reservering uitstellen. Ben ik nu verplicht om toch te komen?

Als je vanwege de onzekerheid niet naar de gereserveerde camping wilt gaan dan kun je annuleren. Dan geldt wel de annuleringsregeling, die je verplicht tot betaling van de annuleringskosten. Daarnaast hangt het af van de annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Onder de huidige bijzondere omstandigheden kan het zijn dat de camping daarvan afwijkt. Dit kan betekenen dat de camping je een voorstel doet om je reservering te verplaatsen naar een latere datum, je een voucher stuurt voor het reserveringsbedrag of bereid is de (aan)betaling terug te storten. Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping

Ik heb een seizoensplaats voor mijn (sta)caravan. De camping is open, maar het restaurant, zwembad en de openbare sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Nu wil ik annuleren, kan dat?

Het is niet mogelijk om kosteloos te annuleren op basis van het gesloten zijn van een aantal voorzieningen. De veiligheidsregio’s bepalen de richtlijnen voor de camping en zij moeten zich hieraan houden. Kijk voor de veiligheidsregio’s onder het kopje ‘Campings open?’ In bepaalde regio’s kun je gewoon komen, met een aantal voorwaarden die gelden in deze uitzonderlijke situatie. Dat hangt af van de camping waar je hebt gereserveerd. Elke camping heeft eigen voorwaarden voor reserveren of annuleren waar je voor getekend hebt. Wij raden je dan aan om contact op te nemen met de camping. (Bron: Recron)

Dekt mijn verzekering de kosten als ik de camping of mijn kampeerreis wil annuleren of omboeken?

Dit hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Kijk op de website van Independer (https://www.independer.nl/reisverzekering/info/annuleringsverzekering/corona-virus) voor een overzicht van de meeste verzekeringen. Ben je op zoek naar de informatie over jouw ANWB Verzekering? Op deze pagina van ANWB (https://www.anwb.nl/verzekeringen/coronavirus) vind je alle nodige informatie.

Ik heb een camping geboekt met een CKE-arrangement en wil deze omboeken.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via de mail: reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer of je kunt bellen: 088-2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdagen van 10.00-16.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel uw vraag via "WhatsApp"