Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Witlof uit de oven op z’n Frans

Endives jambon’ ofwel gegratineerde witlof met ham.

Fransman Egbert maakt deze ovenschotel zoals ze het in Noord-Frankrijk doen:
Met bechamelsaus & aardappelpuree

Ingrediënten (4 personen):

  • 1,5 kg aardappelen
  • 800 ml melk
  • gezouten boter
  • bloem
  • 4-6 stronken witlof
  • 8 plakken schouderham
  • zout en peper

Bereiding

  1. Halveer de stronken witlof en haal het bittere gedeelte eruit af (dat is het witte harde deel vanuit de stronk). Smoor de witlof in boter op laag vuur ca. 15 minuten.
  2. Schil en kook ondertussen je aardappelen gaar en maak er een purée van (ik doe er graag nootmuskaat bij, roomboter en genoeg melk totdat de puree mooi glad is). Beboter een ovenschaal en spreid de purée in de schaal.
  3. Wikkel de witlof in de ham en leg de rolletjes op de purée.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Maak een bechamelsaus: smelt 40 gr boter in een pan en voeg 40 gr bloem toe. Roer het mengsel tot een pasta en giet al roerend beetje bij beetje de melk in de pan totdat je een gebonden saus krijgt (let op, de saus wordt op het einde nog een beetje dikker). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  6. Giet je bechamel over de witlof en gratineer in de oven op ca. 200 graden gedurende 20 tot 25 minuten. Je kunt ook wat geraspte kaas over de bechamelsaus strooien voor een smeuïge en vollere smaak.

Bezoeken: 33

Related Posts

error: