Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Op reis met je trouwe viervoeter

Op reis met je trouwe viervoeter

Gezellig, de hond gaat mee op vakantie. Maar bezint eer ge begint. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.

Een camper met plek voor vier? In heel wat gevallen wordt een van die plaatsen ingenomen door een huisdier, meestal een hond. Het hoeft niemand te verbazen dat honden vooral meegaan op kampeervakantie, in hotels en vakantiewoningen zijn ze immers zelden welkom.

Je leest ze hier.

Samen op pad

Een specifieke wet voor het vastsnoeren van huisdieren in een voertuig is er niet. Dieren gelden als ‘bagage’ en die moet volgens de wet te allen tijde dusdanig veilig worden gezekerd dat er niemand gewond kan raken als de boel begint te schuiven of omvalt. En dus heb je een goed transportsysteem nodig. Er is heel wat op de markt, afhankelijk van de grootte van de hond. Bedenk voordat je een zogenaamde bench (transportbox) aanschaft eerst waar je die in de camper kan neerzetten en meet die plek op, zodat je zeker weet dat de box er ook daadwerkelijk past.

Boxen zijn er van plastic en stof, maar vanwege de stevigheid zijn vooral een bench van metaal aan te raden. Oké, die neemt best wat plek in, maar eenmaal op je bestemming kun je de bench weer opbergen, bijvoorbeeld in de garage achterin – zolang je de bench daar maar niet onderweg installeert. Overdwars onder de tafel, eventueel vastgesnoerd, is wel een goede plek, dan kan de bench zelfs bij een krachtige remingreep niet gaan schuiven. Hymer heeft zowaar een op maat gesneden transportbox voor honden in de pijplijn. Verder is er amper specifiek aanbod.

Is de hond te groot of krijgt het dier te veel stress in een bench, dan kan een speciale gevoerde driepunts-veiligheidsgordel van pas komen. Let erop dat de gordel niet te veel speling heeft. Zo’n tuigje is overigens een stuk goedkoper dan een transportbox.

Een eenvoudig model heb je al voor 20 euro, al raden we je aan niet meteen het goedkoopste exemplaar te kopen. Informeer sowieso bij de specialist. Boxen zijn er al vanaf 50 euro, al kost een metalen bench al gauw rond de 300 euro.

Tekenen van stress

Voor de meeste honden is de reis een hele inspanning. Gedurende langere tijd zitten ze opgesloten in een kleine ruimte, en eenmaal op de camping krijgen ze veel nieuwe indrukken te verwerken. De hoeveelheid stress verschilt, net als bij mensen, van dier tot dier. Hoe beter je je hond kent, hoe beter je kan inschatten of het dier ontspannen of gestrest is. Tekenen van stress zijn onder meer onrust, hijgen, trillen, kwijlen en weigeren te eten of snoepen. Als je onderweg pauzeert, hou je hond dan altijd aan de lijn. Juist tijdens pauzes raken baasjes hun viervoeter kwijt. Een gechipte hond kun je uit voorzorg registreren op Hondregistreren.nl om de kans te vergroten dat je je dier terugvindt mocht het toch weglopen. Schakel in dat geval ook altijd Amivedi in.

Even bijkomen

Na aankomst op de plek van bestemming is het verstandig om je hond niet meteen los te laten maar eerst gezellig een wandeling te maken aan de (lange) lijn, zodat het dier de nieuwe omgeving alvast in zich kan opnemen. Vraag hoe dan ook niet te veel van het dier, gun het de tijd om bij te komen van de reis.

Als je naar een camping gaat, informeer dan voor vertrek of je huisdier er welkom is en welke speciale faciliteiten er zijn. Veel campings die aan het water liggen hebben bijvoorbeeld een speciaal hondenstrandje, speelweides of hondendouches.

Het komt ook voor dat je wel voor je huisdier moet betalen maar dat daar vanuit de camping vervolgens niets tegenover staat – heel irritant. Bij standplaatsen voor campers speelt dit probleem meestal niet, want honden daar zijn vaak gewoon inbegrepen in het tarief.

Het huisdierenpaspoort

Als je naar het buitenland reist, dien je vooraf te informeren hoe het zit met de invoer van huisdieren. Binnen de EU mag je in principe vrij rondreizen met je hond, kat of fret, mits het dier een huisdierenpaspoort heeft. Dat is een uitgebreide vaccinatiepas die middels de notering van het chip- of tatoeagenummer, ras en geslacht eenduidig bij een bepaald dier hoort. Zo’n huisdierenpaspoort kan iedere dierenarts voor je opstellen. Elk dier dat de grens oversteekt, moet bovendien een bewijs hebben dat het tegen hondsdolheid is ingeënt.

Voor de meeste landen geldt daarbij een termijn van drie jaar. Meer informatie daarover is beschikbaar bij de dierenarts, waar je uiteraard ook terecht kunt voor de vaccinatie.

Let op: dieren moeten minstens drie maanden oud zijn voor deze prik en pas na 21 dagen is de vaccinatie geldig. In principe zijn heel jonge puppy’s dus onbeschermd, maar dat hoeft de pret niet per se te drukken. Elk land heeft daarvoor zijn eigen voorwaarden.

Vraag & antwoord: wat zegt de specialist?

Tanja Uhland uit Stuttgart is als hondentrainer en eigenaresse van een hondenschool de perfecte persoon om onze vragen te beantwoorden.

Waarop moet ik letten als ik een lange rit ga maken met mijn hond?

Las regelmatig een pauze in. Als vuistregel geldt: elke twee uur. Een parkeerplaats naast de snelweg is niet echt geschikt omdat er daar veel te veel lawaai is. Dan kan je hond nog niet ontspannen. Zoek liever een stuk groen op.”


Kan ik mijn hond onderweg gewoon eten en drinken geven?

“Vers water moet je hond de hele tijd kunnen drinken. Met voer moet je voorzichtiger zijn. Honden kunnen onwel worden van autorijden en overgeven. Geef je hond dus nooit pal voor vertrek een bak voer en onderweg maar mondjesmaat.”


Hoe sta je tegenover transportboxen en veiligheidstuigjes?

“Een bench moet groot genoeg zijn. Je hond moet erin kunnen staan, liggen en omdraaien en op de bodem hoort een zachte deken of doek. Een borsttuigje, dat je aan de driepuntsgordel bevestigt, mag nooit te veel speling hebben, anders heb je er nog niks aan. Hoe breder de riemen, hoe minder risico op letsel bij je hond.

Pas altijd het veiligheidssysteem aan aan de hond, nooit omgekeerd. Het ene dier gedijt prima in een bench, een ander voelt zich meer op zijn gemak in een wat massievere transportbox en weer een ander kijkt liever met een tuigje om vanaf de zitbank uit het raam.”


In hoeverre werkt de onbekende omgeving in op mijn hond?

“Hou er rekening mee dat je hond ongewoon gedrag kan vertonen. Je hond kan bijvoorbeeld meer blaffen dan anders of zich angstig gedragen. Daarom is het heel belangrijk om je hond goed aan te lijnen, zeker in het begin.

Je kan er nog zo stellig van overtuigd zijn dat jouw hond dat nooit zal doen, het dier kan schrikken en de benen nemen en in de vreemde omgeving misschien de weg niet meer terugvinden. Voor de zekerheid raad ik baasjes dan ook aan hun dier te laten registeren.”


Belangrijk: De voorschriften in Europa*

Nederland 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Dier macht niet jonger dan vijftien weken zijn.

Duitsland 

Microchip-, aanlijn- en muilkorfplicht verschilt per deelstaat. Verboden voor vechthonden.

Frankrijk 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Verboden voor vechthonden. Muilkorf- en aanlijnplicht voor enkele rassen. Dier macht niet jonger dan drie maanden zijn.

Italië 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Dier mag niet jonger dan drie maanden zijn. Muilkorf en lijn moeten mee in de bagage.

Kroatië

 Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Aanlijnplicht. Muilkorf verplicht bij vechthonden. Verboden voor bullterriërs en bullterriërbastaards.

Noorwegen 

Microchip, dierenpaspoort, hondsdolheidvaccinatie en behandeling tegen lintworm verplicht. Verboden voor vechthonden. Hond moet bij de douane worden aangemeld. Aanlijnplicht. Uitwerpselen verplicht zelf opruimen.

Oostenrijk 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Aanlijn- en muilkorfplicht verschilt per regio.

Spanje 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Aanlijn- en muilkorfplicht verschilt per regio. Vechthonden verboden in sommige regio’s. Dier macht niet jonger dan drie maanden zijn.

Zweden 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Inenting tegen leptospirose en hondenziekte aanbevolen. Aanlijnplicht. Dier macht niet jonger dan drie maanden zijn. Hond moet bij de douane worden aangemeld.

Zwitserland 

Microchip, dierenpaspoort en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Aanlijn- en muilkorfplicht verschilt per regio. Gecoupeerde honden moeten bij de douane worden aangemeld, borg is verplicht.

Lees ook dit artikel stress bij honden

Bezoeken: 154

error: