Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 


Locaties zoeken doe je met:
 

Met de camper naar Kroatië

Er gaan steeds meer mensen met de camper naar Kroatië. Niet gek ook, want het is een prachtig land. Niet alleen zijn de mensen aardig en het land mooi, je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Ben je van plan om een camperreis door Kroatië te maken? Lees dan snel verder, want in deze blog vertel ik je wat de mooiste plekjes van Kroatië zijn.

Waarom met de camper naar Kroatië

Dat Kroatië steeds populairder wordt, is niet voor niets! In het land vind je historische steden, gezellige kustplaatsen, adembenemende, groene natuurparken en helderblauw zeewater. De Kroaten zijn hele leuke gastvrije mensen, kijk er zelfs niet van op dat je bij een Kroaat thuis wordt uitgenodigd als je hem een beetje leert kennen. Gek op lekker eten? Dan is Kroatië de place to be! Kroatië heeft een rijke culinaire traditie en in iedere regio eet je weer anders, van pittige worstjes tot schaal- en schelpdieren en van goed gevulde stoofpotjes tot verse soepen. Vergeet niet om bij je eten een goed glas Kroatische wijn te bestellen. De Kroaten zijn bovendien erg vriendelijk naar honden toe, dus je viervieter komt gezellig mee. 

Om goed voorbereid op roadtrip naar Kroatië te gaan is het ook handig van tevoren je goed in te lezen over zaken als tolwegen en de verkeersregels. 

Mooie camperroute Kroatië

Een roadtrip door Kroatië is, ondanks dat het land niet zo groot is, zeker wel heel mooi. Om je voor te bereiden op je roadtrip door Kroatië hebben we een mooie route voor je uitgestippeld. Om in Kroatië te komen kan je verschillende routes door verschillende landen nemen. Een rechtstreekse route brengt je sowieso door Duitsland, dus plan bijvoorbeeld een bezoekje naar Ulm, München of Passau in op de heen- of terugreis. Vervolgens doorkruis je Oostenrijk en Slovenië, dus heb je iets meer tijd? Dan zou je de camperroute Kroatië ook kunnen combineren met een route door een van deze twee landen. Eenmaal aangekomen in Kroatië brengt deze camperreis je onder andere door de volgende plaatsen: Pula – Krk – Zadar – Split – Dubrovnik – Nationaal Park Plitvice

1 Istrië

Deze camperroute door Kroatië start in het noordelijk gelegen schiereiland Istrië met als belangrijkste bestemming Pula. Pula is de grootste stad van de provincie en heeft veel historische bezienswaardigheden zoals het Amfitheater. Vanuit de stad kun je ook goed de rest van het schiereiland ontdekken. Andere mooie plekken om te bezoeken zijn bijvoorbeeld het havenstadje Umag, de Baredine grotten, het nationale park Brijuni en het dorpje Rovinj waar je de bijzondere Balbi Arch vindt. 

2 Kvarner Baai

Langs de oostkust van Istrië ligt de Kvarner baai. Dit gebied staat vooral bekend om de prachtige kustlijn en de mooie eilanden die in deze baai liggen. Dit zorgt echter wel voor een luxeprobleem. Om de reis te vervolgen kun je kiezen voor de route over de eilanden Cres, Krk en Rab of zelfs helemaal naar Zadar te eilandhoppen. Deze route zal ik onderaan nog als bonus meegeven. 

Mijn tip, rij langs de gezellige havendorpjes Lovran en Opatija richting Rijeka en steek net ten zuiden van deze stad via de brug over naar Krk. Je zou vanaf Rijeka ook door kunnen rijden naar de beroemde Plitvice meren, maar voor deze route bewaren we die voor het laatst. Krk wordt ook wel het ‘Gouden Eiland’ genoemd vanwege de natuurlijke rijkdommen op het eiland. Je vindt hier dan ook de meeste en beste producten zoals de heerlijke wijn van Vrbnik. Wil je weten wat er verder te doen is op Krk? Desi en Leroy delen ook nog een boel leuke tips en ook Lex vertelt je graag over de avonturen die hij met zijn gezin op de eilanden beleefde

Na het verkennen van het eiland pak je bij Valbiska de veerboot naar Lopar op het eiland Rab. Waar je in de rest van Kroatië vooral kiezelstrand vindt, is dit eiland een van de weinige plekken waar je op een zandstrand kunt genieten van de zon. Onderweg naar de veerboot van Mišnjak kom je langs het historische dorpje Rab waar je heerlijk even kunt ronddwalen door de oude straten. 

De laatste stop in deze prachtige baai is het eiland Pag. Om hier te komen reis je een klein stukje zuidwaarts via het vasteland en maak je de oversteek bij Prizna naar Žigljen. Het eiland Pag staat bekend om twee dingen, namelijk het nachtleven en de afwijkende natuur. Bekijk je Kroatië via satellietbeelden, dan zie je dat het eiland namelijk een stuk minder groen is dan de rest van het land. Rij door dit prachtige rotslandschap langs het plaatsje Pag en steek de brug over terug het vaste land op. 

3 Zadar

Je komt vervolgens aan in de provincie Zadar met de gelijknamige plaats langs de kust. Vanaf het eiland Pag is het maar een half uur rijden voordat je in dit prachtige kustplaatsje bent. Zadar is misschien een minder bekende plaats, maar is tijdens een camperreis door Kroatië zeker de moeite waard. De stad is in de afgelopen 3000 jaar onderdeel geweest van veel verschillende rijken en de nog geen 30 jaar geleden woedde hier nog een oorlog.

Gelukkig is daar nu niet meer zoveel van te merken en kun je hier genieten van de prachtigste zonsondergangen. De meest bijzondere plek om dit te doen is het zee-orgel dat in 2005 werd gebouwd om de plaats opnieuw op de kaart te zetten. 

4 Šibenik-Knin

De volgende stop ligt in de provincie Šibenik. Rij je met een navigatiesysteem vanaf Zadar naar Šibenik, zet dan vooral de optie ‘snelwegen vermijden’ aan. Je rijdt dan namelijk langs de prachtige Jadranska Magistrala, een van ‘s werelds mooiste kustwegen. 

Net ten noorden van Šibenik ligt Nationaal Park Krka. Dit park is misschien niet zo bekend als Plitvice, maar de watervallen zijn hier minstens zo mooi. Nadat je een paar prachtige plaatjes hebt kunnen schieten in dit gebied zoek je bij Šibenik wederom de D8 route (Jadranska Magistrala) op richting Split. Langs deze weg ligt het plaatsje Primošten waar de rode Babic-wijn wordt geproduceerd. Een mooie plek dus om te eindigen na je dagtocht door het Nationaal Park. 

5 Split-Dalmatië

Op de weg naar Split vind je must-see Trogir en de Romeinse opgravingen van Salona. Hoofdstad Split is op zichzelf al een prachtige plaats met onder andere het paleis van Diocletianus en het net buiten de stad gelegen fort van Klis (allebei Game of Thrones locaties). Verder vind je langs de prachtige boulevard erg gezellige terrasjes en kijk je uit op de haven waar regelmatig de mooiste en grootste jachten aanmeren. 

Deze haven is tevens de uitvalsbasis voor het vervolg van de reis. Het hangt een beetje van je smaak en tijd af welke overtocht je maakt vanuit Split. De opties:

  • Brač met het mooiste strand van Kroatië en Zlatni Rat, nabij het plaatje Bol
  • Hvar, ‘het Ibiza van Kroatië’, met een gezellig nachtleven
  • Vis met het verscholen strand van Stiniva

6 Dubrovnik-Neretva

Op Brač en Hvar is het mogelijk om eiland over te rijden en aan de andere kant de oversteek naar het vasteland te maken. Voor deze route kiezen we ervoor terug naar Split te varen om vanaf daar de veerboot naar Vela Luka op het eiland Korčula te pakken. Dit eiland staat bekend als de geboorteplaats van Marco Polo. Dan zou je denken, die komt toch uit Venetië? Het eiland was echter heel lang onderdeel van het Venetiaanse rijk en tegenwoordig dragen nog veel Korčulanen de naam Polo. Het is echter nooit bewezen dat Marco Polo daadwerkelijk op dit eiland geboren is.

Vanaf Korčula maak je de oversteek naar Orebić en stel je de navigatie in op eindbestemming Dubrovnik. Je zult dan eerst over het schiereiland Pelješac reizen. Hoewel niet zo toeristisch als de rest van Kroatië, is dit eiland een perfecte plek voor de culinaire reiziger met heerlijk eten en natuurlijk de lekkerste wijnen. 

Eenmaal aangekomen in de mooiste stad van Kroatië, Dubrovnik, zal de gemiddelde Game of Thrones-fan meteen doorhebben dat hij of zij is aangekomen in Kings Landing. De makers van de serie kozen niet zomaar voor deze plek als filmlocatie. De stad staat ook bekend als de ‘Parel van de Adriatische Zee’ en is ook voor niet Game of Thrones-fans een prachtige plek om te bezoeken. 

De terugreis – Omiš, Nationaal Park Plitvice en Varaždin

Op de weg richting het zuiden heb je lekker van eiland naar eiland kunnen hoppen, maar daardoor heb je grote delen van de prachtige kustweg gemist. De terugweg is dus een mooi moment om deze route alsnog te rijden. Volg vanaf Dubrovnik de D8 noordwaarts tot aan Split.

Net ten zuiden van Split ligt Omiš. Een echt pareltje. In Omiš mag je de hooggelegen middeleeuwse vesting niet overslaan en ga ook varen op de Cetina rivier, die je regelrecht de kloof inneemt. In het achterland van Omiš kun je nog de authentieke Kroatische dorpjes bezoeken.

Eenmaal terug in Split sla je de D1 op het binnenland in en volgt deze helemaal tot aan de meren van Plitvice, het allermooiste plekje van Kroatië. Ik kan hier genoeg over schrijven, maar eigenlijk raad ik aan om gewoon eens op Google naar afbeeldingen te zoeken en waarschijnlijk kom je na vijf minuten al terug om deze route op te slaan omdat je volgende camperreis naar Kroatië gaat. En wees net als Desi en Leroy verstandig. Overal op internet staat dat je het beste vroeg in de ochtend de meren kunt bezoeken, maar als iedereen dat doet, is het natuurlijk veel beter om later op de dag te gaan. Zij hadden heel Plitvice voor zichzelf

Nu je hebt kunnen zeggen dat je op het mooiste plekje ter wereld bent geweest is het tijd om weer richting huis te rijden. Tip: steek de grens met Slovenië nu over bij Varaždin. Zo zie je ook een andere gezicht van Kroatië met de authentieke barokke gebouwen in deze stad.

Bonus: eilandhoppen van Brestova naar Zadar

Zoals beloofd zou ik nog een alternatief deel van de route geven waar je de Kvarnerbaai via de eilanden doorkruist. De eerste oversteek is van Brestova naar Porozina op het eiland Cres. Vervolgens rijd je zuidwaarts en steek je via een kleine brug over naar het eiland Lošinj waar je weer doorrijd naar het plaatsje Mali Lošinj. Vanaf deze haven neem je een veerbootroute die via de eilanden Premuda, Silba, Olib en Ist helemaal naar Zadar gaat. Dit is de autoveerbootlijn 401 die maar één keer per dag vertrekt. Dus als je niet van plan bent om op een van de eilanden te overnachten, raad ik het af om de boot af te gaan om het eiland te verkennen. 

Bijna alle veerboten gaan via vervoerbedrijf Jadrolinija. Op de website van Jadrolinija vind je meer informatie over afvaarttijden en prijzen.

Camperplaatsen in Kroatië 

Camperplaatsen in Kroatië zijn schaars. Je hebt er vooral veel mooie campings. Toch hebben we een paar mooie camperplaatsen voor je gevonden die perfect aansluiten op deze route aangevuld met twee campings omdat op die plekken toch echt geen camperplaats te vinden was. 

Istrië – Camp Terre

Adres: Selina 79, 52448 Selina
GPS: N 45.15815, E 13.76750 – N 45°09’29”, E 13°46’03”
 

Krk – Camper Stop Felix

Adres: Ulica Narodnog preporoda 51, 51500 Krk
GPS: N 45.02928, E 14.58149 – N 45°01’45”, E 14°34’53”

Pag – Camp Sveti Duh

Adres: onbekende weg, 23251 Kolan
GPS: N 44.51336, E 14.96021- N 44°30’48”, E 14°57’37” 

Zadar – Kamp Marni

Adres: Kralja Tomislava 102, HR-23000 Murvica (Zadar)
GPS: N 44.13273, E 15.29284 – N 44°07’58”, E 15°17’34”

Šibenik – Autocamp Venera 

Adres: Gomnjanik ulica 52, 22010 Brodarica
GPS: N 43.68362, E 15.91783 – N 43°41’01”, E 15°55’04”

Split – Camping Stobrec Split

Adres: Sv Lovre 6, 21311 Stobrec
GPS: N 43.50417, E 16.52583 – N 43°30’15”, E 16°31’33” 

Orebic – Orebic

Adres: Ulica Bana Josipa Jelacica, Orebic
GPS: N 42.97509, E 17.16917 – N 42°58’30”, E 17°10’09” 

Dubrovnik – Camp Pod Maslinom

Adres: Put Mora 2, 20234 Orasac
GPS: N 42.69859, E 18.00559 – N 42°41’55”, E 18°00’20” 

Nationaal Park Plitvice – Parking Bistro Marina

Adres: Zagrebacka 6, 53230 Korenica
GPS: N 44.74707, E 15.70464 – N 44°44’49”, E 15°42’17”

 

Hits: 32

Related Posts

Met de camper naar Kroatië

Zon, zee en strand zijn voor de meesten de belangrijkste redenen om naar Kroatië te gaan. Ook de natuurparken zijn geweldig. Parken als Krka in Dalmatië of het als werelderfgoed beschermde park van de Plitvice meren zijn het bezoeken meer dan waard. Net als de hoofdstad Zagreb en kunststeden als Pula, Zadar, Split en de parel van de Adriatische kust: Dubrovnik.

Overnachten

  • Overnachten in Kroatië kan op speciaal aangegeven parkeerplaatsen met gedeelten bestemd voor campers waar het toegestaan is om tegen betaling te overnachten. Geen extra voorzieningen.
  • Overnachten in Kroatië kan op campings met een apart gedeelte voor campers, waar een laag tarief wordt gerekend voor uitsluitend overnachtingen (het zogenaamd ‘late aankomst/snel vertrek’).
  • Overnachten in Kroatië kan op kleine campings voor campers en op reguliere campings.
  • Overnachten in Kroatië mag buiten de officiële kampeerterreinen alleen met toestemming van de plaatselijke overheid/politie.
  • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
Algemene Informatie
Betaalmiddel Koratische Kuna (HRK)
Landnummer +385
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: c/o Ban Centar, Augusta Cesarca 6, 2e verdieping, 10000 Zagreb
T: +385 14 64 22 00 (24/7 bereikbaar)
E: zag@minbuza.nl
Verkeersbureau Bekijk voor meer toeristische informatie op deze website
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Reflecterend veiligheidsvest, verbandtrommel, gevarendriehoek en een set reservelampen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

Alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Tol kan contant of met een mastercard/creditcard aan tolpoortjes afgerekend worden.

Brandstof

Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, LPG redelijk.

Rijden in winterse omstandigheden

  • Campers < 3.500 kg: 4 winterbanden (ook M+S banden worden nog geaccepteerd) of 4 zomerbanden met profiel minimaal 4 mm met sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.
  • Voertuigen > 3.500 kg: 4 winterbanden of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Kroatië:

  • Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u
  • Binnen bebouwde kom > 3,5 ton en/of met aanhangwagen: 50 km/u
  • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 90 km/u
  • Buiten bebouwde kom met aanhangwagen: 80 km/u
  • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton 80 km/u
  • Autoweg ≤ 3,5 ton: 110 km/u met aanhangwagen: 80 km/u
  • Autoweg > 3,5 ton 80 km/u.
  • Autosnelweg ≤ 3,5 ton: 130 km/u met aanhangwagen: 80 km/u
  • Autosnelweg > 3,5 ton: 90 km/u.

Let op: Ben je als bestuurder jonger dan 25 jaar, dan moet je 10 km/u van de maximale snelheid aftrekken. Dit geldt niet voor de bebouwde kom.

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Kroatië toegestaan.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is verplicht van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart.

Pech

Bij pech waarschuwingslichten aanzetten en vijftig meter achter de camper een gevarendriehoek zetten. Op de snelweg moet dit 100 meter zijn.  Iedere inzittende moet bij pech langs de weg staan en een waarschuwingshesje dragen. Toegestane kleuren zijn fluorescerend geel of oranje.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor bestuurders jonger dan 25 en bestuurders van een camper > 3,5 ton geldt er een absoluut alcoholverbod.

Lading

Als de lading meer dan 1 meter uitsteekt achter je voertuig, hang dan een markeringsbord op.

Overige regels

  • Campers > 3.500 kg moeten op snelwegen met drie of meer rijstroken in een richting uitsluitend de rijstroken aan de rechterkant gebruiken.
  • Campers > 3.500 kg moeten binnen bebouwde kom en op wegen met twee rijstroken in één richting op de (meest) rechtse strook rijden.

‘s Nachts bij parkeren op straat of binnen de bebouwde kom:

  • <3.500 kg: één wit/geel licht aan de voorkant van het voertuig en één rood licht aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).
  • >3.500 kg: twee witte/gele lichten aan de voorkant van het voertuig en twee rode lichten aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).

Huisdier mee op reis

  • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden.  Op veel plaatsen in Kroatië moeten honden worden aangelijnd. Voor een aantal rassen is ook een muilkorf verplicht.
  • Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Gaslessen waarvan de keuring niet ouder dan vijf jaar is, worden in de vestigingen van INA en voor een deel in particuliere bedrijven gevuld.
  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Hits: 108

error:

De specialist in elektrische vouwfietsen

Is hoofdsponsor van Camperclub Skeller