De voorjaarsvakantie is in Noord-Nederland begonnen. Wintersporters reizen weer af naar de sneeuw. Sommigen met de auto, anderen misschien wel met de caravan of camper voor een weekje winterkamperen. Ga je naar Oostenrijk en heb je onderweg hoge nood? Dan kan het zomaar gebeuren dat je op een hurktoilet terechtkomt.
Het hurktoilet, dat kennen we toch van de Franse camping? Zeker weten! Voor veel kampeerders staat het Franse toilet in het geheugen gegrift: een gat in de grond met daarnaast twee verhogingen om je voeten neer te zetten. Even bukken en laat alles maar gaan. Wel even oppassen dat je niet per ongeluk over je schoenen of slippers spettert. Op de meeste campings heeft het hurktoilet inmiddels plaatsgemaakt voor een wc-pot, al is die niet altijd hygiënischer.
Makkelijk schoon te maken
En die hygiëne is nu een van de redenen dat het hurktoilet terugkeert. Niet op de Franse camping, maar langs de Oostenrijkse snelweg. ASFiNAG (Autobahn and Schnellstraßen-Finanz-Aktiengesellschaft) is in Oostenrijk verantwoordelijk voor het operationele beheer van snelwegen en S-wagen. Nu heeft ASFiNAG besloten dat er op rustplaatsen langs de snelweg meer hurktoiletten komen.
Gezondheidsaspect
Op de Oostenrijkse site Orf.at vertelde Elfriede Mayr van Asfinag dat het bedrijf al een jaar of tien geleden constateerde dat het hurktoilet geen gekke uitvinding is. Onder meer omdat ze beter zijn bestand tegen vandalisme en vanwege de reiniging. Mayr: “Met de reinigingslans is het zeker gemakkelijker schoon te maken. We maken onze rustplaatsen gemiddeld vijf keer per dag schoon.” En er is meer volgens Mayr: “Als je de experts mag geloven, is dit de gezondste vorm van darmleging. Het heeft dus ook altijd een gezondheidsaspect.”
Rustig zitten
Asfinag had de hurktoiletten in eerste instantie voor zuid-Oostenrijk gepland, maar voert ze ook op andere plaatsen in het land in. Wees niet bang dat je alleen nog maar hoeft te hurken: het zittoilet blijft ook in Oostenrijk gewoon bestaan.
Hurktoiletten in andere landen
Het hurktoilet is overigens nooit helemaal weggeweest. In Azië komt dit type toilet veel voor, net als in sommige Zuid-Europese landen. En ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië kan je ze op campings nog eens tegenkomen
Weergaven: 6