Kerstmarkten dicht bij huis

Ho ho ho…de 14 leukste kerstmarkten dicht bij huis

Dampende Glühwein, geurige Bratwursten en kraampjes vol (handgemaakte) kerstversieringen. De veertien mooiste kerstmarkten op prettige reisafstand.

1. Kerstmarkt Düsseldorf: fraai uitzicht

Düsseldorf, onze favoriete winkelstad aan de Rijn, tovert met kerst een knoeperd van een reuzenrad tevoorschijn. Waaruit je de zes kerstpleinen in de metropool met al haar glitter en glamour kunt bewonderen. Terug op aarde genieten we van de ‘middeleeuwse’ ambachtsmarkt, de Shadowplatz met z’n feestelijke snacks en de duurste winkelstraat ter wereld: de Königsallee (kijken mag!).

Wanneer: Kerstmarkt Düsseldorf: 21 november – 30 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee naar Düsseldorf (kerstcruise)?

2. Kerstmarkt Münster: favoriet nét-over-de-grens

In het Duitse Münster zit je zo dicht op de grens dat je gewoon Nederlands op de kerstmarkt kunt praten. Sterker: vanwege ons massale bezoek staan er ook poffertjes en stamppot op het marktmenu! Maar verder is de kerstsfeer lekker Duits hoor. De historische Prinzipalmarkt en de Sint-Lambertuskerk vormen het perfecte decor voor de honderden kerstkraampjes.

Wanneer: Kerstmarkt Münster: 25 november – 23 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee naar Münster?

3. Kerstmarkt Utrecht: Country & Christmas Fair

Laat je niet misleiden door de tikje pretentieuze naam: de Country & Christmas Fair bij Kasteel De Haar is écht leuk. En sfeervol. Voor een deel is dat toe te schrijven aan het Utrechtse Disneykasteel dat als achtergrond dient voor deze half kerst/half brocantemarkt. En dan zijn er nog de delicatessen en glaasjes sjampie. Want van kerstsnacks spreken we natuurlijk niet op dit stijlvolle evenement.

Wanneer: Country & Christmas Fair, Kasteel de Haar: 19 – 24 november 2019.

Koop je kaarten voor de Country & Christmas fair via ons met ledenvoordeel tot €10,- korting

4. Kerstmarkt Antwerpen: hele stad verlicht

De kerstmarkt van Antwerpen zit niet alleen in het centrum, maar ook nog hartje centrum. Kerstshoppen en –smullen doe je hier op de Grote Markt, Steenplein, Suikerrui en Groenplaats. Vanzelfsprekend zijn de mooiste historische monumenten feeëriek verlicht. Overigens maakt de kerstmarkt – een van de grootste van België – deel uit van het grotere evenement Winter in Antwerpen.

Wanneer: Kerstmarkt Antwerpen: 7 december 2019 – 5 januari 2020.

5. Kerstmarkt Gent: idylle rond kathedraal

De Gentse kerstmarkt mag dan niet enorm zijn, de plek rond de prachtig verlichte Sint-Baafskathedraal is moeilijk te overtreffen. ’t Lijkt of deze Vlaamse topstad rechtstreeks uit de middeleeuwen is geplukt. Overigens maakt de kerstmarkt deel uit van een groter plan: de Gentse Winterfeesten. Draai net als de Vlamingen een rondje op de ijspiste of in het reuzenrad.

Wanneer: Kerstmarkt Gent: 6 december 2019 – 5 januari 2020.

Ga je met ons mee naar Gent?

6. Kerstmarkt Keulen: geen 13-in-een-dozijn

‘Hoor de engelen zingen…’ In Keulen hoef je niet lang te zoeken naar het ultieme kerstgevoel. Snoezige Duitse meisjes verkleed als engelen delen op de Engelenmarkt chocolaatjes uit. En er is nog meer wat de 7(!) kerstmarkten in Keulen geen 13-in-een-dozijn-uitje maakt. Zo is er een kolossale ijsbaan, een speciale ‘roze’ (homo)markt en een 25 meter hoge kerstboom met 70.000 lampjes. Maar het éigenlijke kerstcadeau is de wereldberoemde Dom, die het ideale decor vormt van al dit moois.

Wanneer: Kerstmarkt Keulen: 25 november – 23 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee naar Keulen (kerstcruise)?

7. Kerstmarkt Dordrecht: levende kerststal

Pas op Duitsland…hier is Dordrecht! De historische havenstad onder de rook van Rotterdam gaat dapper de strijd aan met het fenomeen Duitse kerstmarkt. Veel kraampjes dus (Dordrecht heeft de grootste kerstmarkt van Nederland) en een wel heel bekende signature drink: Glühwein. Bijzonder zijn de levende kerststal en de foodtrucks die kersthapjes serveren.

Wanneer: Kerstmarkt Dordrecht: 13-15 december 2019.

8. Kerstmarkt Londen: lekker vintage

Hete choco met room, merry-go-rounds en pubs waar de kerstsokken aan de schouw hangen. Voor een good old christmas gevoel moet je in Londen zijn. In de City wordt flink úitgepakt met tientallen kerstmarkten en flink íngepakt in warenhuizen als Harrod’s. Neem in deze megawinkel zeker een kijkje bij Christmas World, een over-the-top cadeaumagazijn waar zelfs de kerstman jaloers op is.

Wanneer: Winter Wonderland in Hyde Park (21 november 2019 – 5 januari 2020) en Southbank Centre Winter Festival (begin november 2019 – eerste week januari 2020)

Ga je met ons mee naar Londen (minicruise)?

9. Kerstmarkt Koblenz: historisch kleinood

Koblenz, de stokoude stad aan de Moezel én de Rijn doet bij de meeste kerstfans geen belletje rinkelen. Maar de middeleeuwse Altstadt is de autorit van pakweg 3,5 uur meer dan waardZeker als de kerstkramen opduiken tussen de historische vakwerkhuizen. Toch te ver over de weg? Het geluk wil dat Rijnschepen bij bosjes in Koblenz afmeren – ook vanuit Arnhem.

Wanneer: Kerstmarkt Koblenz: 22 november – 22 december 2019. Op 24 nov. 2019 (Totensonntag) zijn de Duitse kerstmarkten vroeger of volledig gesloten.

Ga je met ons mee naar Koblenz (kerstcruise)?

10. Kerstmarkt Brugge: knus centrum

De West-Vlaamse stad is met haar knusse centrum, smalle steegjes en middeleeuwse gebouwen in de feestmaand zeker een omweg waard. Er zijn twee leuke kerstmarkten en een uitgekiende verlichting van middeleeuwse trapgevelpandjes. Een sprookje!

Wanneer: Kerstmarkt Brugge: 22 november 2019 – 1 januari 2020.

Ga je met ons mee naar Brugge?

11. Kerstmarkt Valkenburg: feestje onder de grond

De jaarlijkse kerstmarkten in De Fluweelengrot en Gemeentegrot hebben een uniek sfeertje: knus, intiem en een tikje geheimzinnig. En dan zijn ze ook nog uitgeroepen tot de grootste overdekte kerstmarkt van Europa! Let op de gigantische kerststal van zand in de ondergrondse kathedraal. Ook al zo bijzonder.

Wanneer: Kerstmarkt Gemeentegrot: 16 november – 23 december 2019 en Fluweelengrot: 16 november – 30 december 2019. 25 december gesloten.

Ga je met ons mee naar Valkenburg/Maastricht?

12. Winterfair Garderen: genieten in Dickensstijl

Een échte Engelse kerst rond 1850? Welkom op de jaarlijkse Winterfair in Dickensstijl in het Gelderse Garderen. Laat je verrassen door personages uit de boeken van Charles Dickens, luister naar de verschillende koren en bekijk oude ambachten. De heerlijke geur van gepofte kastanjes maakt het sfeertje áf.

Wanneer? Winterfair in Dickensstijl, Garderen: 28, 29, 30 november én op 4, 5, 6 en 7 december 2019

Bezoek de Winterfair met korting.

13. Winterfair Apeldoorn: bezoek Paleis Het Loo!

Misschien wel de meest voorname winterfair: de Spirit of Winter in de lanen van Paleis Het Loo. Kom shoppen bij de ruim 150 kraampjes, met duurzame kerstversiering, winterse fashion en woonaccessoires. Of smul van feestelijke hapjes in een van de vele restaurants. In de Hofkeuken geven patissiers en chef-koks live cooking lessen.

Wanneer? Winterfair Spirit of Winter: 13 t/m 17 november 2019.

Bezoek Spirit of Winter met korting.

14. De romantische kerstmarkten van Wenen

Niet naast de deur, wel erg fraai: de kerstmarkten in de Oostenrijkse hoofdstad. De barokke en jugendstil bouwwerken zijn schitterend verlicht en op elke straathoek is kerstmarktvertier. Van vuurspuwers (Karlsplatz) tot een kerstwerkplaats voor de kleintjes (Rathausplatz). Onze favoriete Christkindlmarkt staat voor het rijkversierde Schloss Schönnbrunn.

Wanneer: De data van de kerstmarkten verschillen. Kerstmarkt en nieuwjaarsmarkt voor Schloss Schönnbrunn: 23 november 2019 – 5 januari 2020.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *