Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. 

          

Heeft u problemen met uw fietsaccu?

Bij Fietsaccu Online bent u aan het juiste adres om uw slecht presterende elektrofiets accu te laten controleren en indien nodig te laten reviseren.

Als uw accu ondermaats presteert, uw fiets bereik / actieradius steeds maar korter word en uw accu moet steeds sneller opgeladen worden.
Dan kan Fietsaccu Online u wellicht van dienst zijn.

Accu revisie is bij 90% van alle elektrofiets merken mogelijk.

Levensduur fietsaccu verlengen.

Zo houd je de accu van je elektrische fiets in optimale conditie

Een fietsaccu is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Helaas is het ook een onderdeel dat minder lang meegaat dan de e-bike zelf. Het vervangen van een fietsaccu is een duur geintje en dus is het belangrijk om hem zo lang mogelijk in optimale conditie te houden. Daarom geven wij jou graag tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen.

Een fietsaccu zorgt ervoor dat je met elektrische ondersteuning kunt fietsen. Zonder fietsaccu is je e-bike eigenlijk niets anders dan een gewone fiets. Een e-bike batterij heeft wel een kortere levensduur dan je fiets zelf, maar gelukkig zijn er manieren om de levensduur van je fietsaccu te verlengen. Wij helpen je graag om zo lang mogelijk gebruik te maken van je fietsaccu, dus lees snel verder voor onze tips die je thuis en onderweg kunt uitvoeren.

Fietsaccu bewaren.

Het is niet verstandig om een fietsaccu ‘zomaar ergens in een hoek’ op te bergen. Zelfs niet als je hem voor langere tijd opbergt, zoals bijvoorbeeld in de winter. Het goed bewaren van je e-bike batterij is namelijk belangrijk om de levensduur te verlengen. En die levensduur goed verlengen, dat doe je als volgt:

 1. Lees de gebruiksaanwijzing.
  In de gebruiksaanwijzing van je fietsaccu staan aanwijzingen die voor jouw specifieke accu van toepassing zijn. Neem deze goed door en volg ze op. De fabrikant van je fietsaccu weet namelijk als de beste hoe ‘zijn’ accu zo lang mogelijk goed blijft.
 2. Label je oplader(s).
  De meeste e-bike opladers lijken veel op elkaar. Zeker als er meerdere mensen in huis een elektrische fiets hebben, is het verstandig de opladers te labelen. Alleen dan weet je zeker dat je de goede oplader bij de juiste accu gebruikt. Het gebruiken van een verkeerde oplader kan schade aan de accu veroorzaken.
 3. Vermijd extreme temperaturen.
  Temperatuur heeft een grote invloed op de gesteldheid van een fietsaccu. Hij kan niet tegen temperaturen onder de 10 °C en boven de 60 °C. Het verstandigste is om hem te bewaren op kamertemperatuur in een droge omgeving.
 4. Berg je fietsaccu nooit helemaal leeg op.
  Als je een fietsaccu voor een langere periode opbergt, zorg dan dat hij niet helemaal leeg is. Dat werkt namelijk diepontlading in de hand. Een diep ontladen accu kan niet meer opgeladen worden en moet je vervangen. Ook kan de garantie bij een diep ontladen accu komen te vervallen. Dit kun je nalezen in de garantievoorwaarden van je fietsaccu. Wij raden aan om een accu op te bergen als hij nog voor minimaal 50 procent is opgeladen.
 5. Verwijder je fietsaccu van de fiets.
  Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld bij je werk of op een station, verwijder dan je afneembare accu van de fiets. Verwijder de accu ook als je je fiets vervoert op een fietsendrager op je auto en leg hem dan in de kofferbak. Op deze manier wordt hij niet blootgesteld aan kou, grote warmte of regen. Kun je je fietsaccu niet verwijderen? Probeer je fiets dan ergens binnen te stallen.

Fietsaccu opladen.

Het volledig ontladen op opladen van een fietsaccu heet een laadcyclus. Iedere accu heeft een maximaal aantal laadcyclussen. Daarna moet je de accu vervangen. Het is belangrijk om het aantal laadcyclussen zo klein mogelijk te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er geen diepontlading plaatsvindt. Maar hoe doe je dat precies?

 1. Laad en ontlaad je accu regelmatig om hem in goede conditie te houden. Doe dit liefst eens per maand.
 2. Je accu opladen doe je in een ruimte die op kamertemperatuur is en als jij, of iemand anders, een oogje in het zeil kan houden. Wij raden af om de fietsaccu op te laden als je slaapt.
 3. Verwijder de oplader als de accu vol is, maar let op: sommige acculaders laden en ontladen de accu automatisch. Deze fietsaccu’s moet je in de lader bewaren om hem zijn werk te kunnen laten doen. Of je een automatische acculader hebt, kun je nalezen in de gebruiksaanwijzing van je accu.

Levensduur fietsaccu verlengen tijdens het fietsen.

Ook vlak voor en tijdens je fietstocht zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van je fietsaccu te verlengen. Denk aan het volgende:

 • Zorg dat je bandenspanning op orde is.
  Een lage bandenspanning betekent een hoge rolweerstand. Door je fietsbanden op maximale spanning te houden (3,5 tot 4 bar) verbruikt je accu zo weinig mogelijk onnodige extra energie.
 • Rijd niet met weg met trapondersteuning.
  Wegrijden met trapondersteuning vanuit stilstand vreet energie. Zet de trapondersteuning bij stilstand uit of kies voor de lichtste versnelling en minste trapondersteuning. In deze stand kun je vaak enorme afstanden overbruggen. Zet zeker aan het begin van je (lange) fietstocht de trapondersteuning uit of laag. Aan het eind van je toch heb je dan extra accuenergie.
 • Zet je versnelling niet te hoog.
  Bij ongeveer 50 trapomwentelingen per minuut wordt het rendement van de aandrijfunit geoptimaliseerd. Langzaam trappen (te hoge versnelling bij een te lage snelheid) kost veel extra energie.
 • Schakel op tijd.
  Net als bij een auto kun je bij een stoplicht of aan het begin van een klim het beste naar een lichtere versnelling schakelen. Afhankelijk van het terrein en je gewenste snelheid kun je daarna weer opschakelen naar een hogere versnelling. Probeer wel zo min mogelijk te schakelen. Een constante snelheid is het beste voor je accu.
 • Fiets je accu niet helemaal leeg.
  Op verschillende plekken in Nederland vind je oplaadpunten voor e-bikes. Vergeet daarom je oplader niet mee te nemen en probeer tijdens een tussenstop je accu altijd even op te laden.
 • Droog de contactpunten voor plaatsen accu.
  Tijdens je fietstocht lopen schuilen voor de regen en heb je daarbij je fietsaccu verwijderd uit de houder? Droog dan eerst de contactpunten voordat je de fietsaccu terugplaatst.

Defecte fietsaccu (laten) reviseren.

Als je de capaciteit van je accu ziet teruglopen of als je fietsaccu echt defect is, is het verleidelijk om je fietsaccu te (laten) reviseren. Een fietsaccurevisie kost in eerste instantie minder geld dan je accu vervangen, maar uiteindelijk kan reviseren je veel meer gaan kosten. Een niet goed gereviseerde accu kan kapot gaan, zodat je alsnog een nieuwe moet kopen. Ook levert een niet goed uitgevoerde revisie een verhoogd brand-, en in extreme gevallen, ontploffingsgevaar op. Wij raden het reviseren van een fietsaccu daarom af. Is je fietsaccu aan vervanging toe, dan kun je het beste een nieuwe kopen. Wij helpen je graag daarbij.

Kijk voor meer info op www.fietsaccu-online.nl

Hits: 13739

Related Posts