Overnachten in je camper is op veel plaatsen in ons land toegelaten. Zolang je je maar aan de parkeerregels houdt en het gemeentebestuur geen verbod heeft opgelegd. Kamperen daarentegen is meestal wel verboden. Want overnachten en kamperen is voor de wet niet hetzelfde. Zo pak je jouw kampeertrip met de camper in ons land het best aan.
Voor een camper of mobilhome gelden over het algemeen dezelfde parkeerregels als voor gewone wagens. Dat betekent dat je je camper mag parkeren op alle plaatsen waar dat niet verboden is. Je moet wel nog steeds rekening houden met de toegelaten parkeertijd. Soms wordt die beperkt door verkeersborden en moet je bijvoorbeeld je blauwe parkeerschijf leggen. Op plaatsen waar het parkeren betalend is, zal je ook – net als gewone wagens – parkeergeld moeten betalen.
Toch zijn er steden en gemeenten die extra regels opleggen voor kampeerwagens. Soms reserveren ze speciale parkeervakken specifiek voor campers. Even goed wordt parkeren met een motorhome op bepaalde plekken op de openbare weg verboden, zoals bijvoorbeeld in het centrum van een stad of gemeente.
Overnachten in je camper
Het is in principe overal toegelaten om te overnachten in je camper, op voorwaarde dat die reglementair geparkeerd staat. Toch zorgen steden en gemeenten er soms met een plaatselijk verbod voor dat het niet overal mag. Omdat de lokale regels niet altijd duidelijk aangeduid staan op de plaats zelf, doe je er goed aan om je vooraf te informeren bij het gemeentebestuur of de lokale politie.
In heel België mag je je camper in de bebouwde kom maximaal 8 uur lang op de openbare weg laten staan wanneer die zwaarder is dan 7,5 ton. Tenzij er een verkeersbord E9a, E9c (icoontje van een vrachtwagen) of E9d (icoontje van een bus) bij je parkeerplaats staat, dan mag je er zo lang blijven staan als je zelf wilt. Tenzij er beperkingen aan het verkeersbord zijn aangebracht. Op een parkeerplaats met het bord E9h (icoontje van een camper) mag je enkel met een mobilhome parkeren. Is je camper hoger dan 1,65 meter? Dan moet je een afstand van minstens 20 meter bewaren van verkeerslichten of verkeersborden wanneer je parkeert of stilstaat.
Bij het eerste bord mag je enkel parkeren met een camper of mobilhome
Kamperen in je camper
Overnachten in je geparkeerde camper is niet hetzelfde als kamperen. Parkeren is volgens de wet langer blijven stilstaan dan nodig is om iets in of uit te laden. Of om iemand te laten in- of uitstappen.
Maar plaats je blokken achter je wielen of zwengel je steuntjes uit om de camper te blokkeren of zet je bijvoorbeeld een luifel uit dan kan dat gezien worden als kampeergedrag. En dat is verboden op de openbare weg.
Ook wildkamperen is in ons land verboden. Je mag dus niet zomaar eender welk stuk weiland of bosgebied oprijden en daar de nacht doorbrengen. Alleen wanneer een eigenaar van het terrein in kwestie jou de toestemming geeft, is het (meestal) toegelaten.
Je kan natuurlijk altijd terecht op toeristische kampeerplaatsen en campings. Vaak moet je daar voor een staanplaats een vergoeding betalen.
Bron: Harald Scheerlinck
Weergaven: 1